Şiddet ve Sosyal Travmalar Kongresi Samsun’da

Şiddet ve Sosyal Travmalar Kongresi Samsun’da
Şiddet, boşanmalar, intiharlar, uyuşturucu kullanılması, cinsel istismar gibi sosyal sorunlar “Şiddet ve Sosyal Travmalar Uluslararası Kongresi” ile Samsun’da konuşulacak

Şiddet ve Sosyal Travmalar Uluslararası Kongresi öncesinde Samsun Valiliği Toplantı Salonu’nda tanıtımı yapıldı. Kongre öncesinde Vali Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Şiddetle Mücadele Vakfı, MESVAK ve MAĞDUR-DER tarafından 26-27-28 Nisan 2018 tarihinde düzenlenecek olan , ‘Şiddet ve Sosyal Travmalar’ konulu uluslararası kongreyle ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi. Türkiye’de en çok katılımlı şiddet ve sosyal travmalar kongresi olması beklenen kongre, 26-27-28 Nisan’da Samsun’da gerçekleştirilecek.

Yapılan tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunan ve 1984 yılının Ocak ayından itibaren Türkiye’deki cezaevlerinin yarısında yaklaşık 6 bin mahkumla çalışma yaptığını dile getiren Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) Başkanı Adem Solak, “Türkiye’de şiddetle ilgili çalışmalar yapılıyor. Fakat dikkat edin, konuyu herkes bir tarafından tutuyor. Doktor saldırıya uğrayınca sağlıkta şiddeti, öğretmen şiddete uğrayınca okulda şiddeti, flört cinayeti olunca sevgili şiddeti, maç yarıda kalınca stat şiddetini konuşuyoruz. Oysa şiddet komple bir kültürdür. Bunu ancak cezaevinde anlayabiliyorsunuz. Tüm bu başlıkların bir araya toplanma ihtiyacı olunca, Türkiye’de ilk kez şiddet ve sosyal travmaları yan yana getiren bir kongre planladık. İlk kez bu kadar çok katılım olacak, ilk kez bu kadar büyük alt başlıkları taşıyan bir kongre olacak. Dramatik olan, şiddete maruz kalan insanları çok kolay unutmamız. Onların failleriyle, hiçbir şey yokmuş gibi bir arada yaşıyoruz. 2016 verilerine göre Türkiye’de şiddetle ilgili olarak hapsedilen kişi sayısı 100 binde 250. Artık hep beraber daha ne yapabiliriz noktasındayız. Bu, bizim şiddetle ilgili farklı isimlerle yaptığımız 17. toplantı. Ama bu kadar kapsamlı bir uluslararası kongreyi, Sayın Valimizin ev sahipliğiyle Samsun’da gerçekleştirmekten onur ve şeref duyuyoruz. Bunun yeni bakanlıklar için de yol haritası olacağına inanıyorum” dedi.

“447 bilim adamı 254 bildiri sunacak”

Kongrenin çok büyük bir önem taşıdığının altını çizen Samsun Valisi Osman Kaymak, “Biliyorsunuz hep şunu söylüyoruz. Çağımız da sosyal sorunlar artık devletlerin özellikle kaynak ayırarak mücadele etmesi gereken bir alan haline geldi. Özellikle şiddet, boşanmalar, intiharlar, uyuşturucu kullanılması, cinsel istismar gibi büyükşehirlerde yaşanan sosyal sorunlar halini aldı. Bunların önlenmesi için bizlerin ciddi şekilde çalışma yapması gerekiyor. Bu çalışmalar nasıl olacak? Bu çalışmaların boyutları nasıl olacak? Biz bu konuda 77 üniversiteden 447 bilim adamının katılımı ve 254 bildirinin sunulacağı bu kongrede inşallah devletimizin şiddetle mücadele yol haritasını belirlemeye çalışacağız. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili bütün kurumların şiddetle mücadelenin bir yol haritası, bir bilimsel çözümü olsa gerek diye düşündük. O anlamda bilim insanlarını önümüzdeki hafta için ilimize davet ettik. Üç gün sürecek olan bu kongre ile şiddetle mücadelenin bir yol haritasını çıkaracağız. Bu çalışmaları seçimden sonra devletimizin ilgili bakanlıklarına arz edeceğiz. Bu çalışmanın ilimiz ve ülkemiz açısından olumlu sonuçlar vermesini düşünüyoruz. Bu çalışmaları 'terör ve doğurduğu sosyal travmalar, zorunlu göçler ve doğurduğu sosyal travmalar, ihtilaller ve doğurduğu sosyal travmalar, uyuşturucu bağımlılığı ve doğurduğu sosyal travmalar, sanal alem/medya şiddeti ve doğurduğu sosyal travmalar ve toplumsal cinsiyet, insan hak ihlalleri ve sosyal travmalar' olmak üzere altı başlık altında yürüteceğiz. Bu altı ana başlık altında bildiriler sunacağız” diye konuştu.

Amaçlarının devletin şiddetle mücadelesine katkı vermek olduğunun altını çizen Vali Kaymak, şunları söyledi:

“Amacımız bu bağlamda devletimizin şiddetle mücadele politikalarına destek vermektir. Toplumu bilinçlendirmek ve toplumsal farkındalığın arttırılmasını katkı sağlamaktır. Toplumu bilinçlendirmeye yönelik eğitimler ve etkinlikler düzenlemektir. Mağdurlara destek olmaktır. Olası toplumsal travmalara karşı müdahale ekiplerine destek olmaktır. Bu kongre şiddet ve şiddetin toplumsal etkilerine yönelik bilimsel ve kurumsal araştırmaları desteklemek ve teşvik etmek amaçlı çalışmalar yapacak. Ümit ederim bu çalışma düzenli bir şekilde devam eder. Bu çalışmayı yaparken buradan ilimizdeki muhtarlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, belediyelerimizin, müftülük çalışanlarımızın, öğretmenlerimizin özellikle rehber öğretmenlerimizin bu çalışmayı yakından takip etmelerini arzu ediyoruz. Çalışmalar yapıldıktan sonra baskıya sunulup kitap haline dönüştürülecek. Akabinde de uygulayıcı kuruluşlar olan Bakanlıklar, Valilikler ve Belediyeler bunları hayata geçirmeye çalışacak. Arkadaşlar, biliyorsunuz daha öncede basına yansıyan bizim bu konu harici ayrı bir çalışmamız var. Sosyal sorunlarla ilgili ciddi bir güdümlü proje hazırlamıştık. Bizim bizatihi sahada uygulayacağımız OKA destekli 4-5 milyon TL bütçeli ‘Güdümlü Sosyal Destek Projesi’ çalışmamız devam ediyor. Onu da çalışmaları bittiğinde sizlerle paylaşacağız. Her gün gazetelerde Türkiye’nin çeşitli yerlerinden şiddet haberleriyle karşılaşıyoruz. Şiddet maalesef toplumun çok önemli bir sorunu haline geldi. Bu kongrede, bütün Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak şekilde bu sorunun bilimsel analizleri yapılacak, bizlere yol haritası çıkarılacak. O anlamda bu kongreye herkesin katılımı çok önemli ve değerlidir.”

Üniversite olarak olumlu projelere daima katkı verdiklerinin altını çizen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise, “Böyle bir çalışmaya sebep olanları kutlarım. Şiddet kime karşı olursa olsun sonuçları daima kötü olan bir şeydir. Toplumun ve kişilerin de psikolojisini bozar. Bir şiddet diğer bir şiddetin de tetikleyicisi olmaktadır. Toplumun bunu görmezden gelmesi gelecek yeni bir şiddetin habercisidir. Bu konunun her düzeyde dikkatle takip edilip zeminlerinin iyice incelenmesi gerekiyor. Bu konunun bilimsel bir ortamda değerlendirilmesini çok doğru buluyorum. Üniversite olarak elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

Projeye destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını ifade eden OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ise, “OKA olarak 2001 yılından beri bu mevzuyu gündemde tutuyoruz. Daha önceden de Samsun’un sosyal risk haritasını çıkarmıştık. Bu kongrede de sosyal risk haritası ile ilgili bir sunum gerçekleştireceğiz. Yaptığımız çalışmalarda toplumsal cinsiyet farkındalığı, çocuk ve kadınlar gibi şiddete maruz kalabilecek kadınların bilgilendirilmesi gibi farkındalık oluşturulmasını önemsiyoruz. Bu kongreye katkı vermekten gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kongre tanıtım toplantısı toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

‘Şiddet ve Sosyal Travmalar’ konulu uluslararası kongrenin basın açıklamasına ayrıca, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Güral Karayılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Hatice Öz ve İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir