Seyyid Kutbiddin türbesi onarılacak

Seyyid Kutbiddin türbesi onarılacak
Demir, türbe ve camiinin onarımının yapılacağını açıkladı

 

AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Seyyid Kutbiddin Hazretleri'nin türbe ve camisinin bulunduğu alanın ay içerisinde ihaleye çıkıp onarımına başlanacağını söyledi.

AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, İlkadım ilçesi sınırlarında bulunan ve Büyük İslam alimi Abdülkadir Geylani'nin torunu Seyyid Kutbiddin Hazretleri'nin türbesi ile camisinin restorasyonunun yakında başlayacağının müjdesini verdi.

Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı İhsan Kurnaz ve İlçe Başkan Yardımcısı Adnan Kaçmaz ile birlikte Vakıflar Samsun Bölge Müdür Vekili İsmail Aktaş'ı ziyaret etti. Seyyid Kutbiddin Camii ve Türbesi'yle ilgili bilgiler alan Demir, tarihin yeniden gün yüzüne çıkması için çalışmalara hızla başlanmasını istedi. Demir, "Cami ve türbenin onarımı için ay içerisinde ihaleye çıkılıp, en kısa sürede çalışmalara başlanacak. İnşallah burayı kısa sürede Samsun'a yakışır bir hale getireceğiz" dedi.

Alanın durumuyla ilgili Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'le de görüştüğünü belirten Milletvekili Demir, "Tarih dolu bu alanın Samsun'a kazandırılması için üzerimize düşeni yapacağız. Vatandaşlarımız buraya geldiğinde kötü bir izlenimle değil, koruma altında olan ve gelecek nesillerinde faydalanabileceği bir alan bulacak. Samsun Dini, Tarihi ve Kültürel Önem Taşıyan Mekanları Araştırma, Tanıtma ve Yaşatma Vakfı (AHSEN) da mezarlıklarla ilgili bir çalışma yapacak. İnşallah bunları kısa sürede tamamlayıp, hizmetine devam ettireceğiz" diye konuştu.

Milletvekili Demir, daha önce Seyyid Kutbiddin Camii ve türbesinin bulunduğu alanda incelemeler yapmış ve iyileştirme için gerekenin yapılacağını söylemişti.

SEYYİD KUDBİDDİN KİMDİR

Seyyid Kudbiddin Hazretleri miladi 1322 yılından evvel yaşamış dönemin İslam âlimi ve müctehidlerindendir. Seyyid Abdulkadir Geylani (ks) (m.1078-1166) Hazretlerinin torunlarından olup babasının ismi Muhyiddin 'dir. Eski tarihle 722 yılının (M.1322) sefer ayının 15. gecesi vefat etmiştir. Soyundan gelen ilahi bir vecd ve aşkla islamiyeti yaymaya, karanlık ülkeleri aydınlatmaya, insanları terbiye etmeye, nefsi terbiye etmeye çalışmış, İslam ordularına manevi fütuhat öncülüğü yapan sayısız Gönül Erlerinden birisi olarak Bizans sınırlarına dayanmış ve Samsun çevresinde karar kılmıştır. Diğer kardeşi Çarşamba civarında Semayil denilen yerde medfundur. Samsun 'un Ladik kazasında Medfun Seyyid Ahmed-i Kabir Hz.leri de Abdulkadir Geylanı Hz.lerinin talebelerinden olup kardeşi olduğu rivayet edilmektedir. Seyyid Kudbiddin Hazretlerinin bir kerameti şöyle anlatılır: 1853 Rus donanmasının Sinop baskını sırasında 3-5 savaş gemisi de Samsun açıklarına kadar gelerek şehri topa tutar. Şehir de karşılık verebilecek bir kuvvet de bulunmamaktadır. Ancak Seyyid Kudbiddin hazretlerinin bulunduğu eski mezarlıktan top atışları ile karşılık verilir. Rus gemileri bir miktar hasara uğradıktan sonra çekilip gitmek mecburiyetinde kalırlar. Seyyid Kudbiddin hazretlerinin bu kabristanın olduğu yerde şehid edildiği ve buraya defnedildiğiği söylenmektedir. Kabri Samsun ilinde İlkadım Belediyesi sınırları içerisinde Unkapanı mahallesindeki mezarlıktadır. Bu kabristan Kanuni Sultan Süleyman'dan önce kurulmuştur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel