Yeşim SARITAŞ

Yeşim SARITAŞ

SEYAHAT ACENTELERİ NEDEN KAPATIYOR?

SEYAHAT ACENTELERİ NEDEN KAPATIYOR?

2016 yılında yaşanan ülke içi ve dışı sıkıntılarla turizmin kötüye gitmesi nedeniyle ayakta kalamayıp iflas eden tur operatörleriyle birlikte bir çok seyahat acenteside faaliyetini durdurdu ya da kapattı. 

2017 yılında da durum çok iç açıcı olmadı ve olmuyor. Birçok seyahat acentesi erken rezervasyonun talep görmemesiyle sezonu kötü geçirmiş olup iflas ediyor kapatıyor. 

Peki kapatma nedeni sadece ülkemizde ve dış dünyada yaşanan olayların sonuçları mı? 

Turizm bir ülkenin dışarıya açılan penceresi tanıtım koludur ve ülkeler arası yeni pazarların keşfi için çok önemlidir. 

Ne yazık ki ülkemizde turizm çok basit hale gelmiş ve turizmden hiç anlamayan kişiler parasını bastırıp sektöre adım atmışlardır.

Ve gelinen nokta işi bilmeyen kişilerin tatil müşterilerini ticari görerek, müşterinin ihtiyacına cevap vermeyecek kar amaçlı otellere yönlendirilmeleriyle müşterilerin güveni kaybedilirken, geriye maddi zarar olarak döneceği hesaplanmamış ve sahte turizmciler yüzünden gerçek turizmi bilen seyahat acenteleride zarar görmeye başlamışlardır. 

Oysaki ülke için önemli olan turizm her kişiye verilebilecek basit bir iş kolu değildir.  

İllere ve ilçelere göre dağılımlar hesaplanarak acente sayıları kısıtlanmalıdır. İşi bilen kişiler hizmet sunmalı, sektördeki eski saygınlık güvenirlik geri kazandırılmalıdır. 

Parası olan herkes bu sektöre bir marka, bir belge, bir teminat, bir dükkan iki personel bir sistem deyip kolayca girememeli ve gerekli izinler yetkililerce kolayca verilmemelidir. 

Sürekli açıp kapatan işi bilmeyen acenteler karşısında müşterilerde muhatap bulamamaktadırlar. Seyahat Acenteleri Birliğinede yansıtan bu sorunlar turizm için önemli olup biran önce Turizm Bakanlığında değerlendirilmesi ve önlem alınması gereken bir konudur.

Kısacası; Ülke turizmi için işi bilmeyen acenteler kapatılmalı, yeterliliği olan acenteler ile turizm yeniden canlandırılmalıdır. Seyahat ve konaklama üzerine alışveriş yapacaklar işi bilmeyen acentelerden uzak durmalı ve mağdur olmamalıdırlar. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Yeşim SARITAŞ Arşivi
SON YAZILAR