SEL’İN EN BÜYÜK SORUMLUSU DSİ Mİ?

SEL’İN EN BÜYÜK SORUMLUSU DSİ Mİ?
'AYAKLARIMA BALIK DEĞİL,FINDIK VURUYOR'

Terme, Salıpazarı ve Çarşamba ilçelerinde etkili olan sağanak yağış fındık üreticilerini üzüntüye sevk ederken bazı bölgelerde sel sularına DSİ’nin başlayıp tamamlamadığı su kanalları ile drenaj kanallarının bakımsızlığının neden olmasına çiftçi ve vatandaşlardan yoğun tepkilerin gelmesi dikkat çekti.

‘DSİ’NİN SU VE DRENAJ İNADI BU OVAYA MI?’
Yaklaşık 40 yıldan beridir Çarşamba Ovasının sulama kanalları ile sel suları tahliye kanalları olarak bilinen drenaj kanallarının yapılmaması çiftçiler ile vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Özellikle Bafra Ovasında söz verilen zaman içinde hemen hemen tamamlanan ve DSİ tarafından yapımı devam eden sulama kanalları ile drenaj kanal çalışmaları Çarşamba Ovasında yapılmaması tepkilere neden oluyor:

‘TÜM UYARILARI DSİ NEDEN UMURSAMADI?
Geçtiğimiz Haziran- Temmuz ve Ağustos ayının bu güne gelinceye kadar yağmur yağmaması nedeni ile çiftçilerin sulama noktasında sıkıntı yaşamasına neden olunca çiftçiler sondaj yolu ile çözüm üretmeye veya DSİ’nin bakımsız bıraktığı yarım drenaj kanallarından su çekerek ürünlerini sulamaya çalışmasına tepkiler artarken DSİ’nin vurdumduymaz tavırları yüzünden İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri sorumlu tutularak suçlanmıştı.

‘DSİ’NİN SU VE DRENAJ KANALLARI SU BASKININA NEDEN OLDU!’
Ancak dün gece 03.00 dan itibaren başlayıp sabah 08.00 a kadar yağan sağanak yağışı DSİ’ni sulama kanalları ile drenaj kanallarında ki sorumsuzluğuna tavan yaptırdı.  Yıllardır İlçede sulama sıkıntısı çeken vatandaşlar ile fındık üreticileri bu defa da Açılan veya yarım bırakılan su ve drenaj kanalları ile açılan ama bakımı yapılmayan su tahliye kanallarının sel suları ile dolu taşması sonrası özellikle fındık üreticilerinin tam hasat döneminde fındıklarının sel suları ile gitmesine neden oldu.

‘KİRAZLIKÇAY DRENAJ KANALI BAKIMSIZ OLUNCA!’
Çarşamba İlçesi Kirazlıkçay Mahallesi Çiftlik mevkiinde fındık üretimi yapan Turgay Yazıcı mikrofonlarımıza yaptığı açıklamada, “Burası Kirazlıkçay Çiftlik mahallesi suyun içinde kaldı. Fındıklar suyun içinde yüzüyor. Sabah saat 5.30 dan beri derenin içinden fındık topluyoruz. Devlet Su İşleri kanalı yaptı ıslah çalışması yapmadı. Yollarını yaptı 3 metre yükseltti tarlalar su altında kaldı. Daha ne diyeyim. Şu manzaraya bakın. 500 ila bin kilogram fındığım gitti bu zararımı kim karşılayacak. Devlet Su İşleri mi (DSİ)  karşılayacak. DSİ kanalı yaptı şu hale bakın her tarafı diken dolu ıslah yok hiçbir işlem yok. Köylüyü kendi haline bırakmış adam.   Ne gelen var ne giden var. Sabah 05. 30 dan beri uğraşıyoruz buradan neden?. Fındığımız gitti perişan olduk biz. “ diyerek devam etti.

‘FINDIK MI, BALIK MI TOPLUYORUZ BELLİ DEĞİL’
Sel sularında tarladan Yeşilırmak’ a doğru giden fındıklarını kurtarmak için engel yaparak kalan fındıklarını suyun içinden toplayan Fındık bahçesi sahibi Turgay Yazıcı, “Gece saatlerinde başlayan yağmur tarlalarımızı bu hale getirdi.  DSİ ekipleri kanalı açtı, derinleştirdi bıraktı bu hale getirdi bizim halimizi. İnsanların halini görün. Fındık tarlamızda fındık mı, balık mı topluyoruz belli değil. Bıktım artık bu durumdan bıktım vallahi ya!. Bir dönüm tarlamda insanlara çektirdiğiniz eziyeti bir görün.” İfadeleri ile sitemini dile getirdi.

‘ÜRETİCİNİN 2 YILDIR FINDIK ÇUVALA GİRMİYOR İSYANI’
Bu arada Çarşamba, Salıpazarı ve Termede çok sayıda fındık üreticisinin Çarşambalı Turgay Yazıcı kadar şanslı olmadığı ve hiçbir tane toplayamadığı dile getirilirken başka bir mahalleden Erdal Akbaş ise fındık bahçesini gezerken yaptığı açıklamasında ironi yaparak, burada bir fındık kalmış hayatını kurtarsın diyerek, “ 2 yıldır fındıkları çuvala sokamıyor, yağmura kaptırıyoruz fındıklarımızı, çuvala girmeyen fndık’a fındık’ım var diyerek söylemeyin, sevinmeyin hatta erken konuşmayın. Görüyorsunuz su sürekli artıyor. İlk anlarda kurtarayım diye çok uğraştım baktım yetişemiyorum bıraktım.  Dere taşmış küçük sahra çayı olmuş. Ayaklarıma devamlı balık vurmuyor fındık vuruyor. Hayırlısı bakalım.” İfadeleri ile hem üzüntüsünü hem tepkisini dile getirmesi dikkatlerden kaçmadı.

‘DSİ BÖLGE MÜDÜRLERİ ÇARŞAMBA OVASINA NEDEN İLGİSİZ’
Şimdi gözler Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğüne çevrildi. DSİ Bölge Müdürlüğünü geçen hafta Çarşamba günü arayarak konu hakkında bilgi istediğimizde 12 yıldan beridir yapılan bahanenin aynısı yapıldı ve Bölge Müdürümüz Genel Müdürlüğe gitti döndüğünde cevap verilecektir denilerek geçiştirildi. Şimdi neden Çarşamba Ova çiftçisinin sel sularında daha çok mağdur olduğunun net göstergesi. DSİ 7. Bölge Müdürleri ve ekipleri görevlerini tam yapmıyor. İhale süreçleri ve diğer bahaneleri yıllardır Çarşamba Çiftçisinin zarar etmesine neden olurken her değişen Bölge Müdürü hiçbir işlem yapmadan tayin olup gidiyor. Halkın tepkisi iş yapmayan Bölge Müdürlerine olduğu ve çalışmayan DSİ yetkililerine sitemleri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya hassas davranmasını istediklerini de dile getiriyorlar.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber