Selden etkilenen esnafa uyarı

Selden etkilenen esnafa uyarı
Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, selden etkilenen esnafa uyarı

 

Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, “İşyerlerini su basan mükelleflerimizin oluşan zararlarının yasal kayıtlarında dikkate alabilmeleri için zayi olan mallarına ilişkin envanter kayıtlarını çıkarmaları ve zararların tespiti için bağlı bulundukları vergi dairelerine vakit kaybetmeden müracaat etmeleri gerekmektedir” dedi.

 

Şuayip Sevgi yaptığı açıklamada, “Samsun’da yoğun sağanak yağış nedeniyle ev ve işyerlerini su basmıştır. İşyerlerini su basan mükelleflerimizden ticari malları zayi olanlar bulunmaktadır. Vergi Usul Kanunu’nun 278. Maddesi uyarınca tabii afetler yüzünden iktisadi kıymetlerinde önemli bir azalış olan emtianın emsal bedeli ile değerlenmesi ve aynı Kanun’un 267. Maddesi’ne göre de emsal bedelinin takdir komisyonunca takdir edilmesi gerekmektedir. Emtiası zarar gören mükelleflerce vergi dairelerine yapılan müracaatlar, süratle takdir komisyonlarına intikal ettirilecek, komisyonlar bu işleri öncelikli ve ivedi olarak görüşecekler ve komisyonların belirlediği bedellere göre mükelleflerce zarar kaydı yapılabilecektir. KDV Kanunu’nun 30/C Maddesi’ne göre; deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı’nın yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu kullanılamayacak şekilde hasar gören mallar nedeniyle yüklenilen vergilerin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır” diye konuktu.

 

Tabii afet nedeniyle defter ve belgeleri zayi olan mükelleflerin, durumu Türk Ticaret Kanunu’nun 68’inci Maddesi uyarınca yetkili mahkeme kararı ile belgelemeleri gerektiğini belirten Sevgi, “Bunun yanı sıra tabii afete uğrayan yerlerde bulunan mükellefler, defter ve belgelerinin zayi olduğuna ilişkin belgeyi dilerlerse il veya ilçe idare kurullarından da alabileceklerdir. Bu şekilde alınan belgeler de yetkili mahkemeden alınmış belge sayılacaktır” şeklinde konuştu.

 

İşyerlerini su basan mükelleflerin oluşan zararlarının yasal kayıtlarında dikkate alabilmeleri için zayi olan mallarına ilişkin envanter kayıtlarını çıkarmaları ve zararların tespiti için bağlı bulundukları vergi dairelerine vakit kaybetmeden müracaat etmeleri gerektiğini ifade eden Şuayip Sevgi, “Vergi Dairesi Başkanlığımızca mükelleflerimizin bu taleplerini en hızlı bir şekilde karşılamak için vergi dairelerimizde komisyonlar oluşturulmuş olup, müracaat eden mükelleflerimizin iş yerlerinde fiili tespitler derhal yapılacaktır. İlimizde yaşanan doğal afetten zarar gören tüm vatandaşlarımıza ve mükelleflerimize geçmiş olsun diyor; Vergi Dairesi Başkanlığımızın tüm imkanları ile kendilerine yardımcı olacağını bildiriyorum” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz