Sel Samsun’un Yakasını salmıyor

Sel Samsun’un Yakasını salmıyor
Geçtiğimiz ay yaşanan sel felaketinin ardından dün yine Samsun bölgesi genelinde yaşanan şiddetli yağışlar Samsun’un Atakum ilçesinde sele neden oldu, maddi hasara yol açtı

 

 

Geçtiğimiz ay yaşanan sel felaketinin ardından dün yine Samsun bölgesi genelinde yaşanan şiddetli yağışlar Samsun’un Atakum ilçesinde sele neden oldu, maddi hasara yol açtı

Atakum Sele teslim

Samsun'da sağanak yağış sonrası oluşan sel Atakum ilçesinde büyük çapta maddi hasara sebep olurken, bir kişi evi evinin bodrumundan kurtarılarak özel bir hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. 

Samsun'da sabah saat 04.30 sıralarında etkisini gösteren sağanak yağış Atakum ilçesinde etkili oldu ve su baskınlarına yol açtı. Saatlerce devam eden sağanak yağış nedeniyle Atakum ilçesinde Çobanlı Deresi, Alanlı Deresi ve Kurupelit Dereleri taştı. Derelerin taşması sonucu ilçe merkezinin büyük bir kısmı sular altında kaldı. Yağışla birlikte oluşan sel suları ev ve işyerlerini basarken, park halindeki araçları da önüne katıp sürükledi. Sel nedeniyle ilçede hayat felç oldu.

Azgın sel sularından dolayı Kurupelit’te bir market zincirinin deposu yıkıldı, Cumhuriyet Mahallesi'nde 72 yaşlarındaki Durmuş Arıkan, evin bodrumunda mahsur kaldı. Sel suların geldiği sırada evinin bodrumuna inince burada mahsur kalan yaşlı adam, Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri tarafından su dolu bodrumdan çıkartılarak özel bir hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.

Atakum’da devlet kurumları da sel altında kaldı. Samsun İl Jandarma Komutanlığı ile İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Yaşar Doğu Kız ve Erkek Yetiştirme Yurdu sel sularına teslim oldu. Jandarma ve yurdun kampüs alanı adeta göle döndü. Büyükşehir ile Atakum Belediyeleri ekipleri ilçede su tahliye ve temizleme çalışmalarını sürdürüyor. 

Burma’dan Açıklama

Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, Atakum’a “yüzyılın yağmuru” diye adlandırılan bir yağmur yağdığına dikkat çekerek, “Karayolları, Büyükşehir ve biz el ele vermeliyiz, basit işleri bırakarak bu soruna yönelmeliyiz” dedi. Salı günü Atakum’luların ve kendilerinin zor bir güne uyandıklarını belirten Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, “Sabah 05.00 gibi yavaş yavaş başlayan yağmur, 06-08.00 arası çok yoğunlaştı. Teknik elemanlar tarafından ‘yüzyılın yağmuru’ diye adlandırılan bir yağmur yağdı. İlçemiz geniş bir coğrafyada kurulu bulunuyor, 20’ye yakın dere ve bask mevcuttur. Burada temel olarak üç önemli sorunla karşı karşıya kaldık. Birincisi kanalizasyon siteminin geriye basmasıdır.

Yağmur sularının doldurduğu sistem, bu yükü taşıyamayarak düzlük yerlerde geriye doğru suyu dışarıya vermektedir.  Bu da alçaklardaki evdeki, işyerlerine su basmasına neden olmuştur. O nedenle ilk olarak kanalizasyon sistemine su girmesini engellememiz lazımdır. Önlenemiyorsa suyun deşarjını sağlamak lazım. Terfi merkezinde yeteri kadar pompajla bu çözülebilir. Olmadı, denize açılan emniyet kapısı olması gerekiyor. Buradan Büyükşehir Belediyemize de karayollarına da bunları söyledim, söylüyorum.  Ben bu konuda bir yıl evvel sel raporu yazmıştım. O gün yazdıklarımı bugün yaşadık. Keşke yaşamadan bunları çözmüş olsaydık.

Kuşkusuz SASKİ büyük çalışmalar yapıyor, ızgaralar yapıyor,  ancak büyük yağmurları almıyor. Bu nedenle çok faydası olmuyor. Önemli olan burada su eğer yatağına sığmıyorsa, birde bakslar varsa, o suların karayollarının altından geçmesine yetmiyor. Pelitköy çıkışındaki Değirmendere’nin getirdiği sonuç söyle bir sonuçtur. Oradaki baks suyu almıyor, su servis yolundan Atakent’e yönelerek her türlü sıkıntıyı yaratıyor. Baksların en büyük suyu alabilmesi için dizayn edilmesi gerekir. Raylı sistemin orada sular birikiyor, dereye giremeden önüne ne çıkarsa sürüklüyor ve karayolundan gidiyor. Gaffar Okan Caddesi büyük eğimi fazla olan bir caddedir. Buranın bazı noktalarına büzler koyuldu. Ancak oluşturulan ızgara sistemleri ile bu olmaz diye düşünüyorum. Çağdaşkent’in yanından geçen dere, onun üzerindeki köprü kesiti de, altındaki karayollarının köprüsü de yetersiz kalıyor. Oraya büyük büzler koydular. Bunlar derenin suyunu alabilecek kesit değil. Jandarmanın batısından gelen Affanlı Deresi’nde de su köprüye çarpıyor, oradan jandarmanın önünden servis yoluna dönüyor. Ömürevleri’ne kadar geliyor. Her iki yerdeki geçiş kesitleri büyük suları alacak şekilde gözden geçirilmelidir. Kuru Zeytin Deresi, Çobanlı’nın oradan gelen dere en büyük derelerimizden biridir. Büyükşehir ve İller Bankası tarafından yapılan barkslar derenin suyunu alabilecek kapasitede değildir. Barış Bulvarı’nı biz denize kadar suların ulaşabileceği dere yatağı, dolu savak haline getirmeliyiz. Getirmezsek, büyük sorunlar yaratmakta bodrum katları oldukça etkilemektedir. Bu caddenin Atakum’un diğer alçak bölgelerinin sularını karayollarının altında kalan yerlerin sularının denize ulaşmasını sağlayacak etkili sistemler yapmak zorundayız. Teknik bir heyetle çalışıp suları denize nasıl ulaştırırız hesabı yapılırsa, sorun yaşamayız diye düşünüyorum” diye konuştu.

  Defalarca bu konuda demeç verdiğini, dün yapılan kriz kurulunda da Sayın Vali Hüseyin Aksoy karşısında da bu konuya anlattığını ifade eden Başkan Burma, Karayolları, Büyükşehir ve biz el ele vermeliyiz. Bu olaylar geçiştirilecek olaylar değildir. Her yağmurda yüreğimiz ağzımıza gelmemelidir. Basit işleri bırakarak bu soruna yönelmeliyiz. Oluşacak konsorsiyumda ne görev düşerse yapmaya hazırım. Karayollarında yağmur yağdığında ulaşım kesiliyor, bunun çözümü vardır, ‘çok yağdı böyle oldu’ diyenler doğru demiyor. Şükürler olsun ki, can kaybı noktasında bu aşamada, şu saatte önemli bir şey olmadı. Kandilli Caddesi’nde bodrumda yaşayan Durmuş Arıkan isimli yurttaşımız etkilendi, hastaneye kaldırıldı. Durumu biraz kritik. İnşallah bir şey olmaz. Onun ötesinde insanlarımızın ev ve işyerlerini sular bastı. Bunun ötesinde artık, bir kez daha diyorum ki inşallah bu son olur. Alt yapıyı bilinçli bir şekilde yaparız. Geçen sene yazdığım selden sonra bir rapor düzenlemiştir. Benim teknik eleman gözü ile deneyimlerime dayalı bir rapordu. Bu önlemleri alalım, sonra yine olursa onun çaresine bakarız. Bu konuyu iyi algılayamayanlara ve hepimize bir ders olun” şeklinde konuştu.

Bakanlar sel bölgesinde

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sel felaketi yaşanan Atakum ilçesinde incelemelerde bulundu. Çizmeleri giyerek selden zarar gören bölgeleri ziyaret eden Bakanlar Eroğlu ve Bayraktar, selzedelere “geçmiş olsun” dileğinde bulunarak şikayetlerini dinlediler. Yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklama yapan Bakan Veysel Eroğlu, bu akşam da kuvvetli yağış beklediklerini açıkladı. Gerekli uyarıların yapıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu, “Dün de gerekli uyarılar yapılmıştı. Allah’a şükür sadece bir vatandaşımızın acil durumu var. O da inşallah kurtulursa ölüm kalım olmadan geçecek. Vatandaşlarımızın ve belediyelerin duyarlı olması lazım. Dere yataklarının üzerinin kapatılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bundan sonra kapatılan dere yatakları varsa onları açacağız. Vatandaşlar da dere yataklarının açılmasına razı olsunlar” dedi.

Bakanı Erdoğan Bayraktar ise aşırı yağışların üç tane derede menfezlerin kapanmasına neden olduğunu ve taşkına yol açtığını vurguladı. Bayraktar, “Bundan dersimizi alıyoruz. Gerekli tedbirleri alacağız. Hem taşkın seddeleri noktasında hem de menfezlerin genişletilmesi noktasında dere yataklarının rahatlatılması noktasında gerekeni yapacağız. Zaten bizim yeni çıkardığımız 6306 sayılı Kanun’da yapılması gerekenler var. Onları da belediyelerle, valiliklerle birlikte inşallah yapacağız. Can kaybı olmaması bizim için en büyük teselli. Eksiklik ve zararları devlet olarak gideririz” diye konuştu.

Bölge yine alarmda

Atakum’da yaşanan sel felaketinin ardında bölge hala rahat bir nefes alabilmiş değil. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün şiddetli yağış uyarısı devam ederken yetkililerde önlem almaya çalışıyor.

Çarşamba’da riskli bölgede

(MGM) Meteoroloji Genel Müdürlüğü sitesinden yaptığı uyarılarda Çarşamba’da riskli bölgede. Bugünde devam etmesi beklenen yağışlar konusunda yetkilileri uyaran MGM yarından itibaren yağışların sona ereceğini açıkladı. Çarşamba Kaymakamlığı gerekli tedbirleri aldıklarını açıklarken, bu konuda ekiplerin bölgedeki derelerde sürekli incelemede olduğunu belirtti.

Dün yaşanan yağışların ardından Çarşamba’da ciddi bir durum söz konusu olmazken, vatandaşların oluşabilecek durumlara karşı tedbirli olması istendi.

Haber-Foto: Serkan Karahan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber