Sel Ayvacık ve Salıpazarı’nı vurdu bir can daha aldı

Sel Ayvacık ve Salıpazarı’nı vurdu bir can daha aldı
Samsun’da yaşanan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinden sonra ikinci bir felakette Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinde meydana geldi. Selde 1 kişi hayatını kaybetti.

 

Samsun'un Ayvacık ilçesinde dün öğleden sonra başlayan şiddetli yağmur hayatı felç etti. Yağış ilçe merkezinde hafif maddi hasarlara yol açarken Çamalan, Yeşilpınar ve Kabaklık köyleri başta olmak üzere birçok köyde ağır hasara yol açtı, köy yollarında heyelanlar meydana geldi. Çamalan köyünün içinden geçen Değirmendere taşarken, Yeşilırmak'a bağlantısını sağlayan Dağiçi Tüneli kısmen kapandı. Baskın tehlikesine karşı dere yatağında bulunan evler boşaltıldı.
Yeşilpınar köyünde mahsur kalan Burhan Bilgili ve ailesinin kurtarılması için Sahil Güvenlik'e ait kurtarma ekipleri helikopter ile bölgeye intikal etti, ancak arazi şartları nedeniyle helikopter alçalamadı ve selzedeler kurtarılamadı. Mahsur kalan 4 kişinin kurtarılması için AFAD sualtı kurtarma ekiplerinden destek istendi. Yolların kapalı olması kurtarma çalışmalarını olumsuz yönde etkilerken, AFAD ve Off-Road ekipleri mahsur kalan ailesi kurtardı.

sel-ayvacik-ve-salipazari-(1).jpg

Çamalan köyünde oturdukları evin yıkılması sonucu göçük altında kalan Mesut Zengin vatandaşlar tarafından göçük altından çıkarılarak yarı yola kadar ulaşabilen ambulans ile Ayvacık Devlet Hastanesi’ne ulaştırıldı. Mesut Zengin, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

sel-ayvacik-ve-salipazari-(6).jpg

sel-ayvacik-ve-salipazari-(2).jpg

Aynı evde göçük altından çıkarılan Ramazan Zengin ayakta tedavi edilirken, Mesut Zengin'in eşi Nafiye Zengin yapılan ilk müdahalenin ardından Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Bir açıklama yapan Ayvacık Kaymakamı Ufuk Akıl, "Elimizdeki bütün imkanlar seferber edilmiş durumda. Valiliğimizle gün içerisinde sağladığımız koordinasyon ve bilgi alışverişi doğrultusunda köy muhtarlarımıza meteorolojik risk uyarıları yaptık. Alınan tedbirler daha büyük bir felaketin önüne geçti. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum" dedi.

sel-ayvacik-ve-salipazari-(5).jpg

Öte yandan Suat Uğurlu Barajı’nın altında bulunan sulama barajının taşacağı söylentisi nedeni ile Çarşamba ilçesinde de vatandaşlar arasında panik yaşandı. TOKİ konutlarının zemin katlarının boşaltılmasının söylendiği haberinin hızla yayılmasının ardından vatandaşlar tarafından binaların tamamına yakını boşaltıldı.

sel-ayvacik-ve-salipazari-(7).jpg

Sel Salıpazarı’nda ağır hasara yol açtı

Samsun’un Salıpazarı ilçesinde etkili olan sağanak yağış, sele neden oldu.

Edinilen bilgiye göre, Salıpazarı'nda akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağış nedeniyle sel meydana geldi. Merkezde su seviyesinin yer yer yarım metreyi bulduğu ifade edilirken, ilçeden geçen dere taştı. Salıpazarı Devlet Hastanesi ve Sağlık Ocağı sular altında kalırken, araçlar selle birlikte sürüklendi. İlçede çok sayıda iş yerini su bastı. İlçe de bulunan ve köylerle bağlantısını sağlayan ve Terme Deresi üzerinde bulunan 3 tane köprüde yıkıldı.

 

Enerji hatlarının zarar görmesinden kaynaklı elektrik verilemeyen Salıpazarı’nda öğlene doğru YEDAŞ ekiplerinin yoğun gayretleri ile yer yer elektrik sağlandı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Sualtı kurtarma ekipleri ve bölgede bulunan AFAD ekipleri bölgeye sevk edilerek, çalışma başlattı. Evlerin çatılarında mahsur kalan bir çok vatandaş ekiplerin müdahalesi ile kurtarıldı.

Ayvacık’ta selden ölen Mesut Zengin toprağa verildi

Samsun’un Salıpazarı ve Ayvacık ilçesinde etkili olan şiddetli yağışın ardından meydana gelen selde Ayvacık ilçesinde yaşadığı evin çökmesi sonucu göçük altında kalan Mesut Zengin (65) toprağa verildi. 
Ayvacık ilçesinin Çamalan köyünde oturdukları evin yıkılması sonucu göçük altında kalan Mesut Zengin, Çarşamba ilçesi İlkadım Mahallesi’ndeki Ali Fuad Başgil Merkez Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Ayvacık İlçesi Çamalan Köyünde toprağa verildi.

Ali Fuad Başgil Merkez Camisi’nde kılınan cenaze namazına Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Samsun Milletvekilleri Mustafa Demir ve Çağatay Kılıç, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, Ayvacık Kaymakamı Ufuk Akıl, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur, AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş, Ak Parti Çarşamba İlçe Başkanı Mehmet Köse ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bakan Suat Kılıç incelemede bulunmak üzere Selden etkilenen Salıpazarı ve Terme’ye Geçti

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, yaşanan sel felaketi nedeniyle zarar gören Salıpazarı ve Terme ilçelerini ziyaret etti.
Samsun’da yaşanan ikinci sel felaketinde zarar gören ilçeleri ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bölgede sel afetinden zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunda. Salıpazarı ilçesinde selden zarar gören işyerleri ve yıkılan köprüleri inceleyen Bakan Suat Kılıç, yaptığı açıklamada yağmurun mevsim normallerinin çok üzerinde yağdığını açıkladı. Dere yataklarının bu denli yağışları kaldırmadığını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Plansız yapılaşmaların, dar zemine kurulan köprü akslarının elbette ki yaşanan sıkıntılarda etkisinin olduğu aşikardır. İnsan hatalarını da ihmal etmemek lazım. Her şey yağışın debisiyle alakalı değil. Yaşanan her felaketten çıkarılması gereken dersler vardır. Eğer doğru zamanda, doğru tespitler yapılır ve gerekleri süresi içerisinde yerine getirilirse, ümit ve temenni ederiz ki, bu tür afetler ölümcül sonuçlara yol açmaz. Salıpazarı’nda da sıkıntılar var. Köprülerin ve işyerlerinin gördüğü zararlar var. Bütün bunlarla ilgili tespit ve değerlendirmeler Valilik komisyonu tarafından yapılıyor. Köy yollarına çıkma şansımız şuanda yok. Ama bugün Salıpazarı’nda hafta pazarı olması dolayısıyla köylerden gelen vatandaşlarımızdan aldığımız bilgi ve muhtarların vermiş oldukları istihbarat doğrultusunda, köy yollarında da ciddi bir tahribatın olduğu anlaşılıyor. En kısa sürede yaz aylarının avantajını kullanarak devletimizin bütün imkanları köy yolları için seferber edilecek. Kısa zamanda inşallah sel afetinden mütevellit olumsuzlukların tamamını ortadan kaldıracağımızı düşünüyorum” dedi
Dere yataklarına kurulan yapıların tamamını ortadan kaldıracaklarını belirten Bakan Suat Kılıç, “Bu işin şakası yok. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın defalarca yaptığı uyarıdır bu. Ama maalesef konutlarının yıkılması gereken vatandaşlarımızın sert direnişleriyle çoğu zaman karşılaştık. Ama bu defa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kesin talimat verildi. Aynı zamanda ilgili belediyelere ve Valiliklere verilen talimat çok net olarak kesin bir dille verilmiştir. Sayın Başbakanımızın Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’a yönelik talimatı da dere yataklarının en kısa süre içerisinde tümden yasak yapılaşmalar noktasında boşaltılmasıdır. Dere yatakları konut ve işyerleri ile doldurulduğu takdirde daralan dere yatakları yüksek su hacimlerini taşıyamayıp isyan edecektir. Suyun isyanı taşkınlıktır, seldir. Durum apaçık ortada, tabiat suyu kendi mecrasında akıtıyor. İnsanoğlu ne zaman kendi mecrasında akan suyun yatağını daraltıyorsa, orada sıkıntıya maruz kalıyoruz. Devlet Su İşleri ve meteoroloji tarafından 299 metreküp su debisi kırmızı alarm gerektiren doğal afet olarak kabul ediliyor. Ama Samsun’da yağan yağmur 710 metreküp saniyedir. 299 metreküp saniye doğal afet olarak kabul ediliyorsa, 710 metreküp saniyenin alarm rengini varın siz takdir edin. Büyük bir doğal afet yaşandığı da apaçık ortadadır. Samsun’da sadece Valilik ve yerel yönetim yetkilileri değil, sele maruz kalan vatandaşlarında kendileri bizzat selin izlerini ortadan kaldırmak için çalışmaların içerisinde bulunduklarını görüyoruz” diye konuştu.
Valiliğe 3 milyon 500 bin lira kaynak aktarıldığını ifade eden Bakan Kılıç, “Bunun önemli bir bölümü konutlara ve yine önemli bir bölümü işyerlerinde tespit edilen zararların kısmi olarak telafisine Valilik tarafından ayrılacak. Salıpazarı ilçesindeki su baskınından zarar gören iş yerleri ve konutlarla ilgili tespitlerde Valiliğimiz tarafından yapılacak. Vatandaşlarımıza hem işyerleri hem konutları için belli miktarlarda, elbette ki zararların tamamını karşılamak mümkün olmayacak ama selin ilk etkilerini ortadan kaldıracak ve ayaklarının üzerinde durmalarını sağlayacak kaynaklar aktarılıyor. Hafta sonuna kadar bu para dağıtma işlemleri devam edecek” şeklinde konuştu.
Salıpazarı’nda yıkılan köprü ve zarar gören işyerlerini gezen Bakan Kılıç, Samsun’dan Salıpazarı ilçesine mısır satmak için gelen 19 yaşındaki Sezer Demirci’den mısır aldı ve kendisine 100 lira para verdi. Daha sonra işyerlerini gezen Bakan Kılıç, Kadir ve Merve Kılıç çiftinin 4 aylık bebeği olan Almina Kılıç’ı da severek 100 lira da çocuğa verdi. Salıpazarı’nda yaptığı incelemelerden sonra Terme ilçesine gelen Bakan Kılıç, burada da Termeli vatandaşlar tarafından karşılandı. Belediyenin önündeki Cumhuriyet Meydanı’na toplanan vatandaşlarla sohbet ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Bakan Kılıç, ziyaretlerden sonra havayolu ile İstanbul’a hareket etti.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz