ŞEKER’DE BACA TÜTMEDEN DUMANI SARDI! 

ŞEKER’DE BACA TÜTMEDEN DUMANI SARDI! 
Son günlerde çalışmayacağı yönünde iddialarla sık sık gündeme gelen Çarşamba Şeker Fabrikası için Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker, TÜRK-ŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan ile bizzat görüştü. Yapılan görüşmede Genel Müdür Alkan, fabrikanın bu yıl faa

Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden üretime geçmesi için geçtiğimiz yıllarda başlatılan mücadelenin ardından başlatılan revizyon çalışmaları, pandemi koşulları, fabrikanın Varlık Fonu’na devredilmesi ve ödenek aktarılmamasına takılmıştı. Bu gelişmelerin odağındaki Çarşamba Şeker Fabrikası için ortaya atılan iddialar ise, bölge halkını adeta isyan noktasına getirdi. Bölge tarım ve çiftçi çevreler fabrikanın açılarak hizmete başlamayacak olması bölgenin gerilmesine neden olması üzerine haberlerimizi yapmaya başladık.  

‘REVİZYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANAMADI!’
10 yılı aşkın süreyle üretimine ara verilen fabrikada yeniden bacaların tütmesi için başlatılan girişimde Çarşamba Şeker Fabrikası’nın üretim ünitelerinde korozyonların saptandığı ve bu nedenle ihtiyaç duyulduğu ifade edilerek, geçtiğimiz yıl bakım-onarım çalışmalarına başlanılmıştı. Korona virüs sürecinin başlaması ile aksayan revizyon çalışmaları nihayetlendirilmemiş ve fabrikanın açılış tarihi gelecek sezona atılmıştı. Pancar üretimine teşvik edilen üreticilerin, tarlasından hasat ettiği şeker pancarı ise, Kastamonu’ya nakil edilmişti. 

‘BİTMEYEN REVİZYON, ÇALIŞMAYACAĞINA İŞARET İDDİASI’
Ancak revizyon çalışmalarının sürdüğü ortamda Çarşamba Şeker Fabrikası’nda ortaya geçtiğimiz günlerde duyanları şoke eden bir iddia ortaya atıldı. Yaşanan kuraklıklar, üretimin düşüklüğü, revizyon çalışmaları için verilmesi gereken ödeneğin fabrikaya aktarılmaması gibi nedenlerin Çarşamba Şeker Fabrikası’nın çalışmayacağını ve gelecek yıllarda da bu fabrikanın çalışmayarak tamamen üretime kapatılacağı iddiaları, bölgede pancar üretimi yapan ve yapmayı isteyen çiftçilerin büyük tepkisine neden oldu. 

halit-dogan.png

‘BAŞKAN DOĞAN UMUTLU KONUŞMUŞTU!’
Tüm bu iddiaların konuşulduğu ortamda fabrikanın açılabilmesi için büyük bir mücadele örneği gösteren Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, bölge için önemli bir değer olan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın açılması, yeniden üretime geçmesi için yoğun bir mücadele verdiklerini, verilen bu mücadelenin meyvelerini almayı arzu ettiklerini ve fabrikanın bacasından uzun bir sürenin ardından duman çıkmasını temenni ettiklerini belirtti. Söylemlere kulak asılmamasını isteyen Başkan Doğan, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yakın zamanda çalışması için sevindirici haber beklediklerini de dile getirdi. 
‘BAŞKAN DOĞAN, FABRİKANIN ÇALIŞMAMASI İÇİN ÇALIŞANLAR VAR’
Başkan Doğan ayrıca; ben ve Samsun Milletvekilimiz Fuat Köktaş ‘la birlikte aylardır yoğun mücadele veriyoruz. Ayrıca TÜRKŞEKER Kurumu Genel Müdürümüz de bizimle birlikte bu fabrikanın çalıştırılması için gece gündüz mücadele ediyoruz. Fabrikanın çalıştırılmaması için çalışanlar vardır, bu siyasi de olabilir başka türlü de ama bizim derdimiz bu sene ne pahasına olursa olsun kısa bir süre de olsa Çarşamba Şeker Fabrikasının davul zurna eşliğinde açılışını yaparak bacasının tüttürmek istiyoruz. Bu uğurda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Aksi durumda oluşan olumsuzlukları da halkımızla paylaşmaktan çekinmeyeceğiz” şeklinde gazetemize açıklamalarda bulunmuştu. 

mucahit_alkan1-removebg-preview.png

‘FABRİKA AÇILACAKKEN GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER GELDİ’
Tüm bu gelişmeler nedeniyle Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ve Milletvekili Fuat Köktaş, ısrarlı mücadelelerini sürdürmüş, özelleştirme idaresinde bulunan Çarşamba Şeker Fabrikasını varlık fonuna devrini sağlayarak yüreklere bir nebze su serpmişti. Bu çalışmanın akabinde revizyona devam edilecek düşüncesi ve ümidi tam başladığı süreçte TÜRK- ŞEKER bünyesinde 2021 yılı Şeker Fabrikaları üretim başlama tarihleri belirlenmiş ve Çarşamba Şeker Fabrikası da 14 Ekim’de açılacak fabrikalar arasında gösterildi. Ancak durumun aksine diğer fabrikalarda ki açılışlar başlarken, Çarşamba Şeker Fabrikasında hiçbir hareketlilik yaşanmaması endişelere neden oldu. Son olarak fabrika işçilerinin kampanyası başlayacak olan fabrikalara geçici olarak görevlendirilmeye başladığının öğrenilmesi üzerine fabrikanın açılacağına yönelik umutlar yeniden söndü. 

‘GENEL MÜDÜR ALKAN NET KONUŞTU!’
Fabrika işçilerine geçici görevlendirme verilmesi, üretimin yapılmayacağı, fabrika arazisinin ve binasının başka sektörlere tahsis edileceği iddialarının ayyuka çıktığı ortamda Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü konuyla ilgili TÜRK-ŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan ile görüştü. Genel Müdür Alkan ile görüşen Yazı İşleri Müdürümüz Şeker, Şeker Fabrikası’nın son durumunu sordu. Alkan, fabrikanın bu yıl test amaçlı da olsa mutlaka çalışacağını net bir dille ifade etti. Konuyla ilgili yapılan telefon görüşmesinde Mücahit Alkan, “Bu yıl test amaçlı olacak şekilde fabrikamızı çalıştıracağız. Oranın yatırımı devam ediyor. Bacayı bu yıl tüttüreceğiz. Orada herhangi bir olumsuzluk yok. Biz Çarşamba için bölgede 150 bin ton pancar üretimi olması halinde fabrikayı açarız taahhüdünde bulunmuştuk. O tonajlara ulaşamasak bile buna rağmen biz yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Bölge çiftçisinin istenilen düzeyde bir üretimi olmamasına rağmen biz yine de burayı açacağız. Burası açık olmadığı zaman memleketimize zararı olacaktır. Gerek bizim, gerek Varlık Fonu yönetiminin yaklaşımı bu çerçevede.” ifadelerini kullandı. 

Tam kapasite olarak bacasının tütmesi halinde yüzlerce kişiye istihdam ve bölge halkına önemli bir ekmek kapısı olacak Çarşamba Şeker Fabrikası için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 

2020-yilinda-uretime-baslamasi-planlanan-carsamba-1600243218834-002.jpg322559.jpgresim1_10397533_16_9_1577958115-880x495.jpgseker_pancari_yetistiriciligi_h3288_e4dd1.jpg
HABER – FOTO: BÜŞRA KOCATAŞ- Erol ŞEKER


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber