“ŞEKER’DE BACA NE ZAMAN TÜTECEK”

“ŞEKER’DE BACA NE ZAMAN TÜTECEK”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz, atıl durumda bırakılan Çarşamba Şeker Fabrikası önünde basın açıklamasında bulundu

Çarşamba Şeker Fabrikası önünde basın açıklamasında bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz, fabrikanın yapılacak ufak tadilatlarla yeniden üretime geçebileceğini dile getirdi. Başkan Akcagöz yaptığı açıklamada, “Çarşamba Şeker Fabrikası, Çarşamba için önemli. Samsun için önemli. Ve Türkiye içinde önemli. 1989 yılında Türkiye’de ilk defa faaliyete başlayan bir fabrikadan bahsediyoruz. 30yıla yakın bir zamandır Çarşamba şeker Fabrikası  hem bölgemizin hem de ülkemizin ekonomisine ciddi anlamda katkı sağladı. Bugün geldiğimiz noktada Çarşamba Şeker Fabrikası’nın bu şekilde atıl durumda bırakılması, Samsunlular olarak, bu toprakların insanları olarak hepimize üzüntü veriyor. 1989 yılından bu yana binlerce ton alım yapmak suretiyle Türkiye ekonomisine çok ciddi girdiler sağlamış olan Çarşamba Şeker fabrikası son yıllarda uygulanan politikalar sonucunda bu duruma getirilmiştir. 2011 yılına kadar fabrikamız kesintisiz olarak faaliyetini sürdürmüştür. 2011 yılından sonra işçileri de başka şehirlere kaydırmak suretiyle Çarşamba Şeker fabrikası çalıştırılmamaktadır. Çarşamba Şeker Fabrikası ile birlikte Alpullu, Susurluk, Ağrı ve Kars Şeker Fabrikaları’da aynı akıbete maruz bırakılmıştır. Ancak bugün Türkiye’de ki 25 Şeker Fabrikası’ndan sadece Çarşamba Şeker Fabrikası çalışmamaktadır. Alpullu, Susurluk, Ağrı ve Kars Şeker Fabrikaları bugün çalışır vaziyette. Yeterli pancar ekimi yapılamıyor bahanesi hakikaten kabul görür bir bahane değildir. Çiftçiler ve üreticiler bu noktada teşvik edilmemektedir. Bugün çalışan fabrikalara birçok şehirden pancar nakli yapılabilirken, Çarşamba Şeker Fabrikası o kadar mümbit, bereketli toprakların ortasında adeta yeterli potansiyel yokmuş görüntüsü ortaya çıkarılmak istenilmektedir.” dedi.


img_7539.jpg
“MISIR ŞURUBU ZEHİRDİR”

Akcagöz açıklamasının devamında, “Türkiye’nin Şeker’e ihtiyacı var. Türkiye’nin pancar şekerine ihtiyacı var. Dolayısıyla Şeker Fabrikaları’na ihtiyacı var. Bunun alternatifi mısır şurubudur. Mısır şurubu hiç ihtivasını bilmeye gerek yok, zehirdir. Nişasta bazlı şeker diye lanse edilen ve Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulunca zehir olduğunu açıkça belli etiği bir üründen bahsediyoruz. Bugün şeker pancarını elimizin tersiyle iterken, tam aksine mısır şurubu kotalarının arttığını görüyoruz. Dünyanın her yerinde, gelişmiş her ülkede bu kotalar düşerken, ülkemizde  bakanlık kararıyla belli dönemlerle, belli aralıklarla bu kotalar yükseliyor. Belli Amerikan firmalarından mısır şurubu, nişasta bazlı şeker almak suretiyle bu açığı kapatıyoruz. Bu Türkiye’ye yakışmıyor. 2018 yılında bu uygulanan yanlış politika insanların sağlığına zarar veriyor. Peki ne oluyor? Mısır şurubu kanser yapıyor, diyabet yapıyor. Bundan sonra bu yörede ve Türkiye’de doğacak her türlü hastalığın sebebi burada aranmalıdır. Bu bir kehanet değil, bizde kahin değiliz. Bu yaptığımız açıklamaları Sağlık Bakanlığının nişasta bazlı şekerlerinin sağlığa etkileri konulu basın duyurusundan okuyor ve söylüyorum. Konu Bilimsel konularla sabit ki, kansere dayalı, kansere varacak hastalıkların temelinde maalesef bu yanlış politikalar yatıyor.” cümlelerini dile getirdi.

“ŞEKER FABRİKASI’NIN BACASI NE ZAMAN TÜTECEK?”

Çarşamba Şeker Fabrikası’nın üretime uygun olmadığı yönünde çıkan söylentilerin doğru olmadığını, bu söylentileri ‘külliyen yalan’ ifadesiyle yalanlayan Akcagöz, “Çarşamba Şeker Fabrikası’nın atıl vaziyette olduğu, Çarşamba şeker fabrikasının teknik aksamının üretime uygun olmadığı yönünde gerçek dışı dedikodularını kamuoyunda yayınlayanları görüyoruz. Bunlar külliyen yalandır. Yaptığımız araştırmalar şunu gösteriyor. Çarşamba Şeker Fabrikası’nın içerisindeki teknik aksam küçük bir çalışma ile elden geçme ile yeniden en az 100 bin ton kapasite ile çalışır vaziyete getirilebilir. Samsun Valimizin buraya geldiğini, incelemeler yaptığını gördük. Ve kendisi de aynı şeyleri söyledi. Çarşamba Şeker Fabrikası atıl durumda bırakılmış fakat hizmete hazır bir şekilde beklemektedir. Ben yöre insanına da sesleniyorum. Çarşamba, Samsun ve bölgenin insanı özellikle tarıma dayalı tek sanayi kuruluşu olan Şeker Fabrikası sahip çıkmalıdır. Biz bunu siyaseten söylemiyoruz. Samsun’un ekonomisine ciddi anlamda katkısı olduğunu ifade ettim. Çarşamba Şeker Fabrikamızın bacası ne zaman tütecek? Ve biz bu baca tütene kadar mücadele etmeye, sesimizi duyurmaya gayret göstereceğiz. Hiç kimse tarıma dayalı sanayi ekonomisinin yerle yeksan olmasına müsaade edemez, bizde müsaade etmiyoruz. Ankara’ya da sesimizi duyuruyoruz. Samsun’a da söylüyoruz. Bu sesimize destek verecek insanların olduğunu biliyoruz. Bu bir sağlık problemidir. Ekonomi problemidir. Hepsinin üzerine gidilmelidir. Çarşamba Şeker Fabrikası derhal yeniden üretime geçmelidir.”  diyerek açıklamasına son verdi.

Basın açıklamasında Akcagöz’ün konuşmasının ardından sona ererken, programa Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Temsilcisi Sinan Türe, Şeker- İş Sendikası Çarşamba Şubesi Başkan Yardımcısı Süleyman Bilici ve CHP Çarşamba İlçe Başkanı İlhan Yürükcü’de katıldı.

HABER: Nuri ŞEKER – Nevzat AKKAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber