ŞEKER İTHALATI MI?

ŞEKER İTHALATI MI?
Çarşamba Şeker Fabrikasının açılması için yıllardır nefes nefese mücadele verilirken, şeker fiyatının yüksekliği nedeni ile alımda zorlandıklarını iddia eden Arıcılık Federasyonu Türkiye genelinde arılı kovan eylemi yapacaklarını açıkladı

“ÖZELLEŞMEDEN ÇIKARTILDI NEDEN ÇALIŞTIRILMIYOR?”
Özellikle 2008-2009 yıllarında ülkemizde bulunan ve kamuya ait Şeker Fabrikalarının özelleştirilerek daha kaliteli ve ucuz şeker iddiası ile kapatılmaya başlanan ve özelleştirme ile satışı yapılan Şeker Fabrikalarının son yıllarda Ülke içinde ki şeker pahalılığı nedeni ile herkesimi zorlamaya ve vatandaşlarında tepkilerine neden olmaya başladığı gözlenmektedir. Bu noktada dünya ülkeleri de şeker sıkıntısı ve tarım alanında ki maliyetler ile ürün bulmakta zorlanınca kendi üretimine yönelmeye başladı. Bu noktada içinde Çarşamba Şeker Fabrikasının da bulunduğu son birkaç fabrika satışı durdurularak özelleştirme kapsamından çıkartıldı. Ancak hemen hepsi çalıştırılan Şeker Fabrikalarında sadece Çarşamba Şeker’in çalıştırılmaması manidar bulunurken açılması için mücadele de tüm hızıyla sürüyor.

VARLIK FON YÖNETİMİ NEDEN OLUŞTURULMUYOR?”
Çarşamba Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamından çıkartıldıktan sonra açılması için verilen start anlamsız bir belirsizliğe sokuldu. Çarşamba Şeker fabrikası için özelleştirme olayı sonlandırıldıktan sonra önce fabrika Varlık Fonuna ve Tarım ve Orman Bakanlığına bağlandı. Gözler Varlık Fonu yönetiminin kurularak açılması ve hizmete başlaması için imzaların atılması beklenirken, fon yönetimimim oluşturulmama nedenleri merak ve endişe içinde bekleniyor.  Bu arada Çarşamba Şeker Fabrikasının revizyon kadrosuna katılmaması Samsun’ da herkesimin tepkisini çekerken, gündeme arıcıların şeker ithalat istek eylem haberi ülke gündemini de etkileyecek gibi görünüyor. Siyasetin alacağı tavır merak ve endişe içinde takip ediliyor.  

“ŞEKER İTHALATI İÇİN İZİN TALEBİ ŞAŞIRTTI!?”
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığına başvurarak “şekerde özel ithalat izni” istediklerini söyleyen TAHAP Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, arıcılıkta ve balda yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla Türkiye genelinde arılı kovan eylemi yapacaklarını, şeker arzına yaşanan sorunun giderilmesi için çözüm yollarında yardım istediklerini açıklaması dikkat çekti. TÜRKŞEKER’in üye sayısı düşük olduğu halde TAHAP’a, Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nden daha fazla şeker verdiğine yönelik iddiaları da cevaplayan Sarıoğlu, bunun doğru olmadığını bildirdi. TAHAP bünyesinde 1087 üye dernek olduğunu ve 47 bin 392 üye sayısına ulaştıkları bilgisini veren Mustafa Sarıoğlu, üyelerinin sahip olduğu arı kolonisi sayısının ise 3 milyon 347 bin olduğunu vurguladığı açıklandı. Sektörde bir çok sorun bulunduğunu dile getiren Sarıoğlu, gerekirse 10 gün içinde tüm Türkiye’de şehir merkezlerinde arılı kovan eylemi yapacaklarını belirterek, başta DDK olmak üzere ilgili kurumların denetim yapması gerektiğini söyledi. Sarıoğlu, sübvansiyonla aldığı şekeri üretici yerin esnafa, toptancıya veren birlikler olduğunu öne sürmesi ise daha çok dikkat çekti.

sozlesmeli_aricilik-1920x960-001.jpg

“İYİ PARTİLİ YAŞAR, KİT KOMİSYONUNDA GÜNDEME GETİRECEK”
Türkiye’ de şeker fiyat ve sıkıntısı çektiğinin bu şekilde açıklanması, Rusya ile Ukrayna savaşı ile ülkelerin tarım alanında ki ihtiyaçlarının daha ön plana çıktığı bu günlerde Çarşamba Şeker Fabrikasının inatla açılmaması dikkatlerden kaçmıyor. Çarşamba Şeker Fabrikasının sadece Şeker Pancarı ile değil ham şeker ile de üretim yapan ülkemizin birinci sırada ki modern fabrikalarından olduğu belirterek bu fabrikanın çalıştırılmamsı bu ülkeye ihanettir şeklinde yorumlanmaya başladığı belirtiliyor. Çarşamba Şeker- İş Sendikası Şube Başkanı Sinan Türe ve İYİ Parti İlçe Başkanı Turhan Yazıcı geçtiğimiz hafta Ankara’ya giderek bir dizi ziyaretlerde bulundukları öğrenildi. İYİ Parti Çarşamba İlçe Başkanı Yazıcı’nın, İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ile görüştüğü öğrenilirken KİT Komisyonunda görevli olan Yaşar’ın konuyu komisyon gündemine ve TBMM ye bir kere daha taşımaya hazırlandığı öğrenildi.

“FABRİKANIN ÇALIŞTIRILMAMASI, SANAYİ CİNAYETTİR”
Bu arada konu ile ilgili Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube başkanı Türe’nin de AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş ile görüştüğü ve konu için piyasaya çıkıp konuşmaktan çok açılması için ciddi mücadelesini sürdürdüğünü ve sonuna kadar da sürdüreceğini açıkladığını belirterek, “Arıcılar ucuz şeker bulamıyoruz derken şeker sıkıntısını gün yüzüne çıkartıyorlar. Şeker Fabrikamız ise çalıştırılmayarak resmen devlete zarar verdirmeye devam ediliyor. Bu fabrikanın çalıştırılmaması bir sanayi cinayettir. Bu cinayete kimler ortak oluyorsa mutlaka hesabı sorulmalıdır. Artık bizler Çarşamba Şeker Fabrikasının açılması için verdiğimiz mücadelede halkında ön plana çıkmasını ve kendi sanayisine destek vermesini beliyoruz. Bu cinayete ne siyaset, ne yöneticiler ne de halk ortak olmamalı aksine destek vererek bu çarkların çalışması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

seker-ithalati-mi2.jpgseker-ithalati-mi11.jpgseker-ithalati-mi3.jpg

HABER-FOTO: Büşra KOCATAŞ – Erol ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber