ŞEKER İÇİN BAŞKA BAHANE NE OLACAK!?

ŞEKER İÇİN BAŞKA BAHANE NE OLACAK!?
Çarşamba Şeker Fabrikasının hizmete geçirilmemesi adına sık sık gündeme getirilen kuraklık, ham madde pahalılığı ve taşıma şeker pancarın büyük zarara uğratacağından açılamaz iddialarına net detay ortaya çıktı. Susurluk Şeker Fabrikası 600 Bin Ton taşıma

‘PANDEMİ REVİZYONU GECİKTİRDİ’
Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden üretime geçmesi için geçtiğimiz yıllarda yeniden başlatılan mücadelenin önünde en büyük engel olarak Çarşamba Ovası başta olmak üzere çevre ilçe ve illerde de yeterli şeker pancar üretiminin olmaması nedeniyle taşıma pancar ile de fabrikanın işleyemeyeceği ve zarar edeceğinde kesinlikle çalışmayacağı iddiaları gündemde büyük tepki toplamıştı. Şeker degistasyonu düşük, kota ve fiyat düşüklüğü nedeni ile küstürülen Karadeniz çiftçisi önümüzde ki yıllarda yüksek taban fiyat ve malzeme ekipman desteklemeleri ile yeniden gözde olmaya namzet ürün olarak gündeme gelmeye başladı. Çarşamba Şeker Fabrikasının yıllardır çalıştırılmaması nedeni ile revizyonun pandemi nedeni ile yetiştirilememesinden kaynaklı geçen yıl yapılamayan açılış bu yıla kalmıştı. Bu yılda aksaklıklar neden ile tam yapılamayan çalışmalar nedeni ile bu sene test çalışması yapılacağı açıklanarak çiftçilerin yüreğine su serpilmişti.

‘SUSURLUK ÖRNEĞİ İDDİALARI YOK ETTİ!’
Geçen yıl çalıştırılmaması üzerine umutlar bu yıla kaydırılırken geçtiğimiz hafta ortaya atılan yine açılmayacak iddiaları üzerine TÜRK ŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan, Çarşamba Şeker Fabrikamızı b yıl mutlaka deneme de olsa çalıştıracak ama gelecek yıl kesinlikle hizmete alacağız. Kimsenin şüphesi olmasın. Muhalefet edenlerin heyecanı kursağında kalacak” şeklinde açıklama yapmıştı.  Daha sonra gündeme getirilen kuraklık, ham madde pahalılığı ve en önemlisi Bölgede şeker pancarı ekiminin az olması nedeni ile taşıma ile şeker fabrikasının çalıştırılmasının imkansız olduğu ve devlete zarar ettirileceği iddiaları gündeme taşınmıştır.  Bu olayların üzerine yıllardır taşıma pancar ile çalıştığı öğrenilen fabrikalardan biri olan TÜK ŞEKER’İN gözde fabrikalarından Susurluk Şekerlik Fabrikasının her yıl taşıma şeker pancarı ile çalıştırıldığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre Türk Şeker bünyesinde hizmet verdiği öğrenilen Susurluk Şeker Fabrikasının geçtiğimiz tüm yıllarda ülkede taşıma şeker pancarı ile üretim yapan ve hizmet veren tek fabrika olduğu ve buna rağmen en fazla kar elde edilen fabrikalar arasında olduğuna dikkat çekiliyor.  Susurluk Şeker Fabrikası geçtiğimiz yıllarda da 600 bin ton şeker pancarının taşıma usulü ile Ereğli, Eskişehir ve Ilgın gibi illerden getirerek işletildiği bilgisi yapılan kirli bilgilerin tamamen art niyetli olduğunu da ortaya çıkartmış olduğu belirtiliyor.

‘685 KM DEN GETİRLEN ZARAR ETTİRMİYOR- MUŞ?’
Susurluk Şeker Fabrikası için; Ereğli’den en uzağı 685 Km, en yakını 663 Km gibi mesafelerden toplamda 300 Bin Ton, Eskişehir'den en uzak 367 km ve  en yakın 264 Km'lik mesafeden 250 Bin Ton ve yine Ilgın'dan ise en uzak 532 km, en yakın 513 Km gibi mesafelerden toplamda 50 Bin Ton pancar taşınarak şeker pancar işleniyor. Bunun yanında Çarşamba bölgesinde toplamda geçen yıl 38 bin ton şeker pancrı ekimi yapılmış fabrika açılmadığı  için bu yıl bu oran 13 bin tona düşmüş iken Susurluk’ta teslim edilecek şeker pancarı tahmini miktarı her yıl hizmete fabrikalarının açık olmasına rağmen 43 Bin Ton, tahmini işlenecek olan şeker pancarının ise 38 Bin ton olarak tahmin edilmiş ve toplamda bu yıl taşıma usulü ile getirilen şeker pancarları da dahil 638 Bin Ton  olarak belirlendiği ve bu miktarla susurluk fabrikasının hizmet vereceği öğrenildi.

‘SUSURLUK’U GÖRÜNCE ÇARŞAMBA DAHA KARLI!?’

Öte yandan Susurluk Şeker Fabrikasında söz konusu taşınan şeker pancarı mesafesinin kilometre olarak hedefler her geçen gün artarken, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden üretime geçmesi için verilen mücadeleye karşı aynı bölgelerden Çarşamba Şeker’e şeker pancarı taşında daha az mesafeden taşıma yapılacağı için zararın daha az olacağı iddiası dikkatlerden kaçmıyor. Çarşamba Şeker Fabrikasında taşıma şeker pancarı ile üretimin yapılamayacağı, bahanesine karşılık Çarşamba'ya en uzak olan Konya 650 km'den taşındığı varsayılırsa bu durum Çarşamba Şeker'in Susurluktan daha karlı olduğunu ortaya çıkarıyor.

‘EK ÜRETİMLERLE KAPANMADAN ÇALIŞABİLECEKTEK FABRİKA’
Ayrıca TÜRK ŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın da Çarşamba Şeker Fabrikasının yılın her ayında çalıştırılabilecek şekilde düşündüğü kuru küspe, pelet, ham şeker işleme entegre tesisleri, şeker kamışı gibi ürün ve daha başka ürünlerin işlenerek aralıksız fabrikanın kapanmadan çalışmasının kaçınılmaz olduğu da düşünülürse haklılığı bir kere daha ortaya çıkıyor. Çarşamba Şeker Fabrikasının çalışmasını ısrarla dile getiren ve çalışmalarını sürdüren Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ve Milletvekili Fuat Köktaş’ın haklılıkları bir kere daha ortaya çıkarken şimdi Çarşamba’da gündeme gelen soru şu:  Çarşamba Şeker Fabrikasının çalışmamasını isteyenler kimler ve bu ihaneti neden yapıyorlar? Cevapları aranan soruları izlemeye devam… 

HABER: Büşra KOCATAŞ- Erol ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber