Şeftalide bu yıl rekolte düşük

Şeftalide bu yıl rekolte düşük
Çarşamba ovasında şeftali yetiştiriciliği yapan çiftçiler, bu yıl rekoltenin düşük olduğunu ve üretimde ki maliyetlerin giderek katlandığını belirttiler

Samsun’un Çarşamba ilçesi Hacılıçay Mahallesi’nde şeftali tarlalarında hasat dönemi başladı. Sabahın ilk ışıklarında tarlalarında ki şeftaliyi tek tek toplayarak kasalara dolduran üreticiler, bu yıl şeftalide beklenen düzeyin altında bir rekoltenin oluştuğunu bu durumun temel sebebinin ise hava şartlarından kaynaklandığını ifade ettiler.

Rekolte yarıya yarıya düştü

Geçtiğimiz yıla göre yarı yarıya bir düşüşle karşı karşıya kaldıklarını belirten şeftali yetiştiricisi Turgay Demircan, “Şeftali ve kivi üreticisiyim. Bu yıl şeftalilerimizde rekolte çok düşük. Rekolte düşük ancak kalite iyi durumda. Fiyatlarda tatmin edici seviyede dilebiliriz fakat girdi maliyetleri aşırı yüksek. Mazot, gübre ve ilaç gibi giderler bu yıl şeftaliyi çok kârlı yapmadı Tarlamızda bir ağaçta sayılı şeftali topluyor. Ağaçlarda pek bir şey yok. Bu şartlarda şeftalinin getirisi bizi tatmin edecek seviyede değil. 40 dönüm üzerinde şeftali ağaçlarım var. Normal şartlarda 80 tonu bulmam lazım ama bu yıl çok zor. Yarısı bile olmaz. Şu an da şeftalinin kilogram fiyatı 13 TL civarında. Çok kaliteli olursa 22 TL bandında satılıyor. Dediğim gibi girdi maliyetleri çok yüksek. Şu an için herhangi bir destekten yararlanmıyoruz. Bunu dile getirmeye çalışıyoruz. Maliyetler çok yüksek olduğu için bahçe temizliğini bile minimuma düşürüyoruz. İşin içinden çıkamaz duruma geldik.” ifadelerini kullandı.

Başkan Aydemir, “Rekolte düşük, fiyat beklentisi yüksek”

Şeftali hasatını yerinde inceleyen ve üreticilerden bilgiler alan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir’de yağışlı havaların birçok sebze-meyvede olduğu gibi şeftalide de olumsuz etkiler bıraktığını ifade ederek, “Hava şartlarının çok yağışlı gitmesinden dolayı sadece şeftali değil, bütün ürünlerimizde rekolte düşüklüğü var. Havaların yoğun yağışlı gitmesi sebze de olsun meyve de olsun rutubet yapıyor ve bunun yüzünden dökülmeler oluyor. Ürünler çok para ediyor gibi gözükse de maliyeti çok yüksek olduğu için o verimlilik üreticiye geçmiyor. Özellikle mazot, ilaç ve işçilik maliyeti yüksek olduğu için üreticimizin belini bükmüş oluyor. Bunun yanı sıra da rekoltede yüzde 50’ye yakın kayıp var. En büyük problemimiz maliyetlerin yüksek olması. Özellikle mazotun yüksek olması, ürünü alan satıcının cebine de yansıyor. Doğal olarak tüketici de ürün fiyatlarını 20 - 25 lira bandında değişiyor. Üretici, ‘Rekolte düşük, ürünüm pahalı gitsin’ diyor. Tüketici fiyatları yüksek buluyor ve almakta zorlanıyor. Bunu dengelemek için maliyetlerin aşağı çekilmesi lazım. Bu sefer hem satıcı hem de tüketici için sevindirici olur. Ayrıca Hacılıçay Mahallesi’nde yaygın olarak şeftali yetiştiriciliği yapılıyor. Artık üreticiler fındık ve kiviye yöneldi. Biz de Yeşilırmak ovasında kiviyi önerdik. Üreticilerimiz de daha çok kazanabilmek için bölgede kivi yetiştirmeye rağbet gösterdi.” dedi.

Çarşamba Ovasındaki şeftali hasadının önümüzdeki haftalarda son bulması bekleniyor.

Ünal DALDAL

snapshot-26.pngsnapshot-27.pngsnapshot-29.pngsnapshot-28.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir