Şeftali Filiz Güvesi İçin İlaçlı Mücadele Zamanı

Şeftali Filiz Güvesi İçin İlaçlı Mücadele Zamanı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, şeftali filiz güvesi için ilaçlı mücadele zamanının geldiğini açıkladı

 

Kadir Güven yaptığı açıklamada, “İlimizde bulunan elektronik tahmin ve erken uyarı cihazlarından alınan verilerin bitki sağlığı teknik elemanlarınca değerlendirilmesi sonucunda; 09 Mayıs 2013 tarihi itibariyle Şeftali Filiz Güvesi için ilaçlı mücadele zamanının geldiği tespit edilmiş olup, üreticilerimizin zaman geçirmeden söz konusu zararlıya karşı şeftali bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir. Kullanılan ilacın etki süresine bağlı olarak bu ilaçlamadan 15- 20 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılmalıdır” dedi.

Şeftali filiz güvesi larvalarının şeftalinin taze sürgün ve meyvelerinde zarar yaptığını belirten Güven, “Kışı genellikle 1-2 yıllık dalların çatalları arasında, kabukların altında, yarıklarda, tomurcuk pulları arasında, genellikle ikinci dönem larva halinde geçirir. Kelebekler, gündüzleri yaprak altında veya ağacın gövde ve dalları üzerindeki gölge bir yerde hareketsiz olarak, istirahat halindedir. Akşamlan alaca karanlıkta uçuşurlar. Çıkışlarından bir gün sora çiftleşip, yumurtalarını genellikle sürgün, yeni dalların çatalları arasındaki kabuklar üzerine ve yeni çıkmış yaprakların diplerine veya alt yüzünde orta damara yakın kısımlara bırakırlar. Bir hafta sonra çıkan larvalar sürgünlere saldırır. Daha sonra genç meyvelere geçerler. Meyvelere sap dibinden, yandan ve iki meyvenin birbirine değdiği yerlerden girerek döküme neden olurlar” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, ilaçlı mücadelede kullanılacak zirai mücadele ilaçlarını reçete ettirmek için, üreticilerin en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/ İlçe Müdürlüklerine başvurarak gerekli bilgileri almalarının kendileri ve ülke ekonomisinin yararına olacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel