SDÜ akıllı cam üretti

SDÜ akıllı cam üretti
Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) insanlar, binaları ve elektrikli aletleri elektromanyetik dalgalardan korumak amacıyla akıllı cam üretildi.

 

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi aynı zamanda Türkiye’nin tek plazma mühendisi Doç. Dr. Lütfi Öksüz, SDÜ Plazma Araştırma laboratuvarında elektromanyetik dalgalardan korunma amacıyla akıllı cam adını verdikleri ürün geliştirdiklerini söyledi. Akıllı Cam projesi hakkında bilgi veren Öksüz, savunmasanayinde herhangi bir silah üretirken aynı zamanda bundan korunmanın yöntemlerini de düşünmek gerektiğini altını çizdi.

Elektromanyetik dalgalardan insanları, binaları, elektrikli aletleri nasıl koruruz sorusundan hareketle akıllı cam üretim sistemlerini kurmaya yönelik proje yazdıklarını kaydeden Öksüz, “Akılı cam teknolojisi sayesinde dışarıdan dinlemeyi kesmek, görüntülenmeyi önlemek mümkün. Binaların dış cephelerinin görüntülerinin değiştirilmesi, perdelerin ortadan kaldırılması, güneş ışıklarının kesilmesi, radyasyon dalgalarının önlenmesi gibi artı amaçları da mevcut” dedi

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DE KULLANILIYOR

Bu tür sistemlerim otomotiv sektöründe de kullanıldığını ifade eden Öksüz, “Örneğin dikiz aynalarında özellikle arkadan gelen ışığın yansımasını değiştirip şoförün gözünü almasını engellemek mümkün. Artık ileride savaşlar elektromanyetik bombalarla olacak. Bir düğmeye basılmasıyla sadece elektromanyetik cihazlar yanacak. İnsanlara bir şey olmayacak ama bu tür cihazların da korunması gerekiyor. Bu bakımdan akıllı camlar savunma sanayinde de kullanılabilecek” açıklamasında bulundu

İSTENİLEN RENKTE ÜRETİLEBİLİYOR

TÜBİTAK, KOSGEB gibi kurumların desteklediği bu projenin benzerlerinden bir yönüyle ayrıldığını kaydeden Öksüz, “Türkiye’de ve dünyada akıllı cam teknolojisi üzerinde çalışılıyor. Fakat bu camların renklendirilmesi sorundu. SDÜ’de bu camları herhangi bir renkte üretme yeteneğine sahibiz” dedi.

DESTEKLENİRSE SERİ ÜRETİM YAPILABİLİR

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfi Öksüz, gerekli destek verildiği takdirde projenin seri üretimle sonuçlanabileceğini belirtti. Öksüz, “Biz bu sistemleri kendi ülkemizde kurduk. Verilecek desteklerle de bunların seri üretimini de yapabilecek durumdayız. Bunun için de devletin üzerine çok büyük görevler düşüyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Eğitim