Santral için 2. Başvuru

Santral için 2. Başvuru
Terme ilçesi Akçay mevkiinde Tim Avrasya Firması tarafından kurulması planlanan kömürle çalışan termik santral için 2. kez ÇED raporu başvurusunda bulundu. ÇED toplantısı halkın katılımıyla 26 Haziran´da yapılacak

Tim Avrasya Yatırım Danışmanlık İnşaat Madencilik ve Enerji Üretim Şirketi, Samsun´un Terme ilçesi Akçay mevkiinde "Umut Enerji Üretim Santralı" kurmak için halka rağmen çalışması büyük tepki çekiyor. Firmanın ilk ÇED başvurusuyla ilgili yapılan ve çok tartışmalı geçen toplantı sonrası başvuru reddedilmişti. Ancak kamuoyundan gelen büyük tepkilere aldırmayan firma, ikinci kez ÇED başvurusu yaptı. 


Çevreye ve insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle kurulmasına tepki gösterilen Terme´deki Termik Santral´in, doğalgaz ile çalışan OMV Elektrik Santrali´nin hemen yanına yapılması planlanıyor.

1445 SAYFALIK RAPOR

Mülkiyeti hazine ve şahıslara ait olan tarla vasfındaki alana kurulması öngörülen santralle ilgili tam  bin 445 sayfalık ÇED Raporu hazırlandı. Bu raporda çok geniş açıklamalara yer verildi.

KÖMÜRLE ÇALIŞACAK

Rusya, Kolombiya ve Güney Afrika gibi ülkelerden sağlanacak yüksek kaliteli ithal kömürle çalışacak Termik Santral 925 milyon TL´ye malolacaK. 687,5 MWm/660 MWe kurulu gücündeki santral için ilk etapta kömürlerin karaya çıkarılması amacıyla bin 950 metre uzunluğunda bir iskele yapılacak.

AKADEMİSYENLER RAPOR HAZIRLADI

Yaklaşık 42 ayda tamamlanacak santralın işletme süresinin 35 yıl olarak planlandığı belirtilen raporda, akademisyenler tarafından bölgedeki flora, vejetasyon, bitki ekonolojisi, deniz ve tatlısu balık faunası, sürüngenler ve kuş alanlarının durumuyla ilgili rapor hazırlandı. Bölgede yapılan çalışmalarla derlenen rapor ÇED raporuna konuldu.

BÖLGENİN ÖZELLİĞİ BOZULACAK

Akademisyenlerin hazırladığı raporun değerlendirme kısmında ise santralin yaratacağı kirlilikle ilgili yeterli önlem alınmaması halinde bölgenin görsel özelliklerini bozacağı, yörenin doğallığının tamamen değişeceği, kuş alanların tahrip olması nedeniyle hayvanların  bölgeden uzaklaşacağına dikkat çekildi.

ÇED TOPLANTISI 26 HAZİRAN´DA

Bu arada Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğine göre yapılması zorunlu olan bilgilendirme toplantısının 2´ncisi 26 Haziran  Cuma günü  Kozluk Mahallesi´nde yapılacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir