SAMSUNSPOR'DA ÇETE Mİ VAR?

SAMSUNSPORDA ÇETE Mİ VAR?
Samsunspor eski başkanlarından Efsane Başkan Hasbi Menteşoğlu’nun oğlu Tarık Menteşoğlu Çarşamba ziyaretinde bulundu. Ziyarette Gazetemizi de ziyaret eden Tarık Menteşoğlu gazetemize de çarpıcı açıklamalarda bulundu

 

Menteşoğlu, “Babamın dönemi entrikalarla geçti. Babamdan sonrası ise tamamen bir fiyaskodur. Ondan sonra ki başkanlar babamın bıraktıklarını yedi bitirdi” dedi

Son zamanlarda www.akasyam.com isimli internet sitesinde Köşe yazıları ile adeta Samsun gündemini sarsan eski Samsunspor Kulüp Başkanı Hasbi Ağa olarak da anılan Hasbi Menteşoğlu’nun oğlu Tarık Menteşoğlu Çarşamba’da bir dizi ziyaretlerde bulundu. İlçeye gelişinde ilk olarak babası Rahmetli Hasbi Menteşoğlu’nun mezarına giden Tarık Menteşoğlu, babasının mezarı başında dua etti.

Babasının mezarından ayrılan Tarık Menteşoğlu İlçede ki diğer akraba ve dostlarını ziyaretleriyle birlikte Haber Expres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri müdürü Erol Şeker’i de makamında ziyaret etti.  Ziyarete Tarık Menteşoğlu’nun beraberinde  Taraftarın Sesi program yorumcusu Hüseyin Karataş ve www.samsunsporluyuz.net editörü ve spor yazarı Metin Atlı ile birlikte geldiler. Menteşoğlu, “Çarşamba’da böylesi bir süre hem de günlük bir gazetenin çıkması büyük bir nimettir değeri bilinmelidir ”dedi. Menteşoğlu, Ama bizim memleketimiz kendi değerlerini harcamada üstüne yoktur. Yıllardır Haber Expres Gazetesini uzaktan da olsa izliyorum kendi yağında kavrulmaya çalışıyor ama o kadar da ses getiriyor. Ben gazete sahibinden tüm çalışanlarına kadar hepsine teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum” dileklerinde bulundu.

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker ise Tarık Menteşoğlu’nun ziyaretinden memnun olduğunu belirterek kendisine gündemle alakalı sorular yöneltti. Şimdi sizleri bu soru ve cevaplarla baş başa bırakıyoruz.

"BABAM TÜM YÖNETİCİLERİ SAMSUNLULAR'DAN SEÇTİ"

H.E.G: Hasbi Menteşoğlu’nun Samsun spor başkanlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tarık MENTEŞOĞLU: Babam rahmetli Hasbi Menteşoğlu öncelikle Samsunspor camiasında efsane olarak adı altın harflerle yazılmış bir isim. Bunu ben değil tüm Samsun ve hatta Türkiye konuşuyor. Ama babam o kadar da rahat bir başkanlık dönemi geçirmedi. Babam başkanlığı süresince çok entrikalarla boğuştu durdu. O dönemde Türkiye ‘ de 4 büyükler vardı ve Samsunspor’ u 5. Büyük takım yapma yolunda kendince çözümler üretti ve sağlam adımlarla da ilerledi. Bunda da başarılı oldu. Bu başarısını 4 büyüklere karşı alınan galibiyetlerin yanı sıra bu takımların yöneticileri ile de mücadele vermiştir. O sayede memleketimizde de, ülkede de adını konuşturarak unutulmaz isimler arasında girmiş ve efsane başkan olarak yad edilmektedir” dedi.

H.E.G.: Peki  Hasbi Ağa bu başarıyı nasıl sağladı?

Tarık Menteşoğlu: İlk önce yönetimini tamamen Samsunlulardan oluşturarak yaptı. Trabzonlu hiçbir kişiyi yönetime almadı. Bunun yanında bir başkan yönetici olması gerektiği kadar da sevecen ve babacan olmalıdır. Babam rahmetli futbolcusuna, teknik heyetine çok yakındı. Onlarla oturur yer, içer, sohbet ederdi. Onlarla baba oğul gibi şakalaşırdı. Elbette ki bunun yanında maddi olarak da güçlü olmak gerekir. Maddi gücü olup bir de herkes tarafından sevilirsen o zaman her işte başarı gelir. Babam rahmetli de bunu başardı

HAKKI TOMAÇ'I GETİRİLDİ Mİ?

H.E.G.: Babanızdan sonra başkanlığı kim devraldı. Ve akabinde başarısızlıklar mı gündeme geldi neler yaşandı. Bu gelişmeler neden yaşanıyor?

Tarık MENTEŞOĞLU: Babam rahatsızlığı ve yoğun iş hayatı nedeni ile başkanlığı bıraktı. Aslında bu söylemin ardında başka gerçekler var ama onu ilerleyen günlerde açıklayacağım.  Babam başkanlığı bıraktıktan sonra Hakkı Tomaç başkanlığa geldi veya diyebilirim ki getirildi. Tomaç’ı o makama, başkanlığa kimler getirdi, nasıl getirdi çok iyi etüt edilmelidir. Hakkı Tomaç’ın ardında kimler vardı?.  Kaldı ki babam rahmetli kulübü devrederken bir kuruş borcu yoktu Samsunspor’un. Üstüne üstlük babam kulübe o dönemin parası ile 50 milyon dolar bırakmıştı. Bu yetmezmiş gibi Rahmetli eski Başbakan ve Cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal’ da o denemin parası ile 4 milyar TL ödenek göndermişti. O para da Samsunspor kasasında idi. Bu gün bu paranın toplamı yaklaşık hata yapabilirim ama tahmini 80 milyon dolar ediyor. Babam öyle bıraktı takımı.

Aslında bu noktada Samsun halkı ve taraftarı şunu çok iyi sorgulamalıdır. Rahmetli eski Başbakan ve Cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal Samsunspor takımına bu ödeneği neden vermiştir. Bu desteği vermesinin nedeni nedir?. Bu destek ne oldu?. Bunlar mutlaka sorgulanmalıdır. Ama bizimkiler takımı aldıktan sonra yaşanan elim kaza sonrasında bu yıla kadar sürekli bir KAZA EDEBİYATIDIR ağlayıp sızlayıp duruyorlar. Hala her sıkıştıklarında kaza edebiyatı yapılmasını anlamıyorum. Nice kulüpler kaza geçirdi ve yoluna futbol hayatına hiç kazaya takılmadan devam ediyor. Kimlerin canı gitmedi ki o  ve ona benzer kazalarda.

H.E.G.: Hakkı Tomaç’ı birileri getirdi başkanlığa diyorsunuz?. Bu doğru dürüst hiç açıklanmamış bir durum. Peki sizce kim veya kimler neden getirdi Tomaç’ı takımın başına.  

Tarık MENTEŞOĞLU: Hakkı Tomaç’ın arkasında kimler var iyi bakalım. Kimler başkanlığa Tomaç’ı getirdi. Bakın Tomaç gelmedi diyelim ki getirildi. Arkasında kimler var veya vardı. Tomaç geldikten bir süre sonra görevi İsmail Uyanık’ a teslim etti. Arkasında olanlardan birisi Uyanık diğerleri ise Lokman Kondakçı, Ayhan Bermek, Mazhar Başoğlu gibi nice isimler. Bunların hepsi de Lokman Kondakçı’nın grubundan yer alıyor. Mesela Kondakçı’nın grubunda derken şöyle açıklayabilirim. Kondakçı o yıllar da DYP İl Başkanı idi. 1995 yılında Büyükşehir Belediye Başkanlığı için İsmail Uyanık’ı Başkan adaylığına düşündü. Ancak Uyanık’ın sol görüşlü olduğu ortaya çıkınca bunda başarılı olamadılar. Bunlar bu grup içinde yıllardır Samsunspor’u bir şekilde at koşturdular.

ALT YAPIDAN GELEN YETENEKLERİN PARASI NEREDE?

H.F.G.: Dediniz ki alt yapıdan çok genç yetenekler çıktı. Ertuğrul, Celil misali. Bunlar konusunda neler söyleyeceksiniz?

Tarık MENTEŞOĞLU: 1985 ile 1995 yılları arasında Samsunspor alt yapısı muhteşem bir alt yapı idi. Bu alt yapıdan Ertuğrul Sağlam, Celil’ler gibi onlarca müthiş yetenekler çıktı a takıma. Bunun yanında babamın kulübün kasasına bıraktığı 50 milyon dolar dışında Özal’ dan gelen 4 milyar TL. parayı Uyanık 13 yıllık başkanlık döneminde yedi bitirdiler. Bu paralar bitene kadar başkanlık yaptılar sıkıntı olmadı. Para bitmeye başlayınca uzatmaları oynamaya başladı Uyanık. İsmail Uyanık tam Uyanıklık yaparak birden bire Samsunlular kentine ve takımına sahip çıkmadılar, çıkmıyorlar diyerek sitemler etmeye başladı. Ama kimse bu alt yapıdan gelen oyuncuların büyük paralara satılmasına rağmen bu paralar nerede, kimler aldı diye sormadı, sorgulamadılar. Bu sürecin başlaması için 13 yıl beklediler.  Bunların ne anlama geldiği iyi anlaşılmalıdır.

H.E.G.: Son zamanlarda bazı yayın organlarında denetimler var, MASAK araştırma denetleme yapıyor diyerek yayınlar yapılıyor. MASAK denetleme yapmadı diyerek başkan Kar açıklama yaptı. Ama “1965 de ki ilk forma renklerini sordular dedi. Bu konuda ne diyeceksiniz. Denetlemede ne problemler var ki sizce denetlemeler yapılıyor?

Tarık MENTEŞOĞLU: Bu kulübün kendi bünyesinde ki denetleme dışında 2 denetleme yani denetim mekanizması mevcuttur. Birisi İçişleri Bakanlığının denetimi ki bunu Valilik görevlendirmesi ile yaparlar. Bir diğeri ise MASAK yapıyor. Bu denetlemeyi de Antalyaspor Başkanı ortaya çıkarttı. Bizim bilmem neremize kadar araştırdılar dedi. Bunun yanında 5 kulübün denetleneceğini açıkladı. Bu denetlemeyi de TFF  5 kulüpte yapılmasını istedi ki birisi de Samsunspor.

 H.E.G.: Başkan Emin Kar’ın açıklamalarını nasıl karşıladınız? O konuya değinmediniz?

Tarık MENTEŞOĞLU: Başkan Emin Kar denetlemeyi önce yalanladı sonrasında ise ilk forma renklerini sordu diyerek bunu doğruladı. Ne yani şimdi bu denetleme 1965 yılında ki ilk yıllara kadar mı araştırıldı diye anlamalıyız. Bunu başkan söylüyor biz değil. Ama şunu biliyorum ki bu geçmiş dönemlerde takımın başkanlarının yanı sıra o dönemlerde görev alan tüm yöneticiler de sorgulanacak ve ifadeleri alınacaktır. Hatta bazılarının ifadelerinin alındığını dahi söyleyebilirim ama isim vermem. İsterseler o isimleri de açıklayabilirim.

A TAKIMI OPERASYONU'NUN ÜSTÜMÜ KAPATILDI?

H.E.G.: Peki Samsun’da yıllar önce yapılan A Takımı operasyonu olarak addedilen operasyonla Samsunspor yöneticileri bağdaştırılıyor. Bu operasyonla ne alakası var takımın?

Tarık MENTEŞOĞLU: Nasıl bağdaştırılamaz? O operasyonda gözaltına alınan ve tutuklananlar Samsunspor takımına bağış adı altında para toplamadılar mı? Bunlar günlerce gazetelerde de yayınlandı. Bazıları zorla alınan bağışlar. Bu toplanan paralar nerede, kimler aldı. Bunlar tam olarak araştırılmadı. Tam araştırılırsa hem bu operasyonlar hem de başka operasyonlar iyi etüt edilirse ortaya bu gizli ve yasal olmayan kanun içtihatında bahsedilen örgüt yapılanması çıkacaktır. Bunlar ortaya çıkınca Samsunspor takımı ancak kendini toplarlar ve bu asalaklardan takımın kanını kurtarabiliriz.

H.E.G.: Peki son olarak Samsunspor’un bu isimler araştırılırsa kurtulur diyorsunuz. Size göre Hasbi Ağa’dan sonra gelen hiçbir başkan görevini yapmadı veya tam olarak kendi iradesi ile başkan olmadı. Bu gün bunu Emin Kar için de dile getiriyor musunuz?. Ayrıca seçilecek nasıl bir başkan bu takımı kurtarabilir.

Tarık MENTEŞOĞLU: Ben bu konuda çok iddialıyım. Babam Hasbi Menteşoğlu’ndan sonra bu takımı düşünen bu memleketin takımına sahip çıkan bir başkan gelmedi. Bu gidişle de gelmeyecek. Çünkü bu yapılanma ortaya net olarak çıkartılmadıkça da sorunlar ve yaşananlar devam edecektir. Bu takımda bu gibi işler çıkartılmadıkça amatör kümeye kadar bu takımı indirmeye uğraşıyorlar. Ama seçilecek yeni bir başkan nasıl olmalıdır dan önce Başkan Kar hakkında iki kelime söyleyeyim. Emin Kar bu takımın başkanı bana göre değil. Başkan birileri tarafından onun yanına koyulan (Dobi Hasan) Hasan Şengün’dür. Şengün, Kar’ ı istediği gibi yönlendiriyor yönetiyor, oto kontrol orada. Ama başkan Kar diye herkes geliyor iki kare resmi çekiliyor ve gidiyor. Lig başladı başlayalı para yok, kent takıma sahip çıkmıyor, üye olun diyerek isyan ediyor. Peki sorarım 2-3 ay olmuş lig başlayalı ve 10 trilyon nereye nasıl harcanmış. Dünya devi bir futbolcu mu transfer edilmiş ki bu para oraya gitmiş. Alt yapıdan oyuncu alıyorlar. Geçin bunu. Şengün’ün oğlunu oynatma çabası bunlar. Kar gerçek başkan hiç olmadı ki.

Yine bakarsanız Kulübe önüne gelen temlik koymuş. Hadi para verdiniz diyelim. Neden? Futbolcu aldılar. Peki satılan futbolculardan elde edilen paralar nerede?. TFF gelirleri, stat ve forma gelirleri nerede? Daha sonra da bir de çıkıp birileri kulübe biz para verdik biz olmasak batarız diyor. Kaldı ki temlik kulübün derdi değildir. Kulübe para verdim diyenlerin kendi sorunudur. Kulübü neden borçlu gösteriyorlar. Ben başkan olsam kimseye bir kuruş vermem. Burası bir dernektir. Dernekler borçlanmaz, dernek başkan ve yöneticilerindir bu borçlar. Babam hep paraları kendi cebinden verdi yöneticilerden bile almadı. Ama ondan sonra gelenler babamın bıraktığı parayı hep yedi bitirdiler sonra da kulübü borçlandırdılar. Bunların sorgulanması gerekiyor. Sonra seçilecek nasıl bir başkan bu takımı kurtarır derseniz; Kendi cebinden 500 milyarı olan ve takıma karşılıksız verecek bir isim olmalı. Sonrasında kulübün gelirleri ile yöneticiler bu takımı kurtarır. Ama sadece para ile olmaz. Bu paranın yanında herkesin seveceği, dediğim dedik diyen, sözünü tutan, birilerinin değil kendi düşüncesini yerine getiren, bu memleketi ve bu takıma gönülden sevdalı olan bir isim başkan olursa bu takım kurtarılabilir.

H.E.G.: Verdiğiniz bilgiler nedeni ile teşekkür ediyorum. Umarım bahsettiğiniz konular aydınlatılır ve takım da kurtulur. Sizler de bu konularda ki çalışmalarınız da başarılar dilerim. Bilgiler nedeni ile de ayrıca teşekkür ediyoruz.

Tarık MENTEŞOĞLU: Ben Babamın oğluyum. Babamın mirasına sahip çıkmak görevimdir ama Samsun bizim memleketimiz ise onun takımına ve şehrin geleceğine de sahip çıkmak ve korumak zorundayız. Bu memlekete hayır gelecekse bir kere daha belirtmeliyim ki yine Samsunlulardan gelecektir. Babam bunu başardı ve biz neden başaramayalım. Ben de dinlediğiniz için teşekkür ediyor bundan sonra ki çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Teşekkürler.

samsunsporda-cete-mi-var-(3).jpg

samsunsporda-cete-mi-var-(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Spor