SAMSUN'DA ZAM YAĞMURU!

SAMSUNDA ZAM YAĞMURU!
Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararla dolmuş ve taksilerin çeşitli işlemleriyle mezarlık ve defin işlerine yüzde 20 ile yüzde 733 oranında zam yapıldı.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararla dolmuş ve taksilerin çeşitli işlemleriyle mezarlık ve defin işlerine yüzde 20 ile yüzde 733 oranında zam yapıldı. Bütünşehir yasasıyla Büyükşehir Belediyesi kapsamına alınan tüm ilçeler de zamlardan nasibini aldı. Zam kararı, Turan Çakır'ın başkanlığında yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle alındı.

 

DOLMUŞ VE TAKSİLERE ZAM SÜRPRİZİ 

Samsun'un tüm ilçelerindeki dolmuş, taksi, su araçlarının vize, hat, durak, güzergah izin fiyatları, belediye gelirleri kanunun 97. maddesine göre hazırlanan ücret tarifesi yeniden belirlendi. İlçelerde daha önce büyükşehir belediyesine ödenmeyen hat, devir ve durak ücretlerinin de yer aldığı yeni tarifede merkez ilçelerdeki zamlar dikkat çekti. 1 ve 2 nolu dolmuş hatları aylık hat ücretleri 35 TL’den 50 TL’ye çıkarken 3 ve 4 nolu dolmuş 20 TL’den 30 TL’ye çıkarıldı. Aylık hat ücretlerine uygulanan zamlar sonucunda Atakum-Türkiş hattı 30 TL’den 50 TL’ye, Kıranköy hattı 30 TL’den 40 TL’ye, Kurupelit–Kampüs hattı 30 TL’den 50 TL’ye, Çatalarmut-Kalkanca hattı 30 TL’den 50 TL’ye, Tekkeköy hattı 30 TL’den 40 TL’ye çıkartıldı. Taksi durak ücreti ve kamyonet durak ücreti 12 TL’den 20 TL’ye çıkarılırken yıllık güzergah izin ücreti 15 TL’den 20 TL’ye, motorlu taşıtların ruhsatlarının yıllık vize ücreti 90 TL’den 100 TL’ye ulaştı. Devir ücretlerine uygulanan zammın ardından da 1 ve 2 nolu hatlardaki 9 bin TL olan devir ücreti 20 bin TL olurken, 3 ve 4 nolu hatlar ile minibüs dolmuş hatlarında 3 bin 750 TL olan devir ücreti 10 bin TL olarak belirlendi. Zamlar kapsamında taksi duraklarındaki 500 TL’lik devir ücreti ise 5 bin TL’ye ulaştı. Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ilçelerde bulunan dolmuş taksi hatları, minibüs dolmuş hatları, taksi durakları, kamyonet durakları ile servis araçlarının devir, ilave için alınacak ücret ve kapasite arttırım ücretlerinin fiyatları belirlendi. Çarşamba ve Bafra İlçelerinde 1 ve 2 nolu taksi hattı devir ücreti 10 bin TL olarak belirlenirken, Vezirköprü ile Kavak İlçelerindeki dolmuş taksi hatlarının devir ücretleri ise 4 bin TL oldu. 

 

BALIKÇILARA KÖTÜ HABER

Ücret tarifesine göre amatör balıkçılardan kayık bağlama yeri yapım masrafına katkı payı olarak 2 bin 500 TL alınmasına karar verilirken gemi, deniz ve su içi araçların harç tutarları da belirlendi. 5 metreden 9 metreye kadar olan ve yolcu taşıyan deniz araçlar 200 TL harç ödeyecek. 30 metreden büyük olanlar ise 3 bin 200 TL harç ödeyecek. Su içi araçları kapsamında aylık kayık bağlama ücreti 30 TL, kayık bağlama yeri devir ücreti 5 bin TL olarak belirlendi.  Ayrıca işyeri açma, tatilde çalışma harçlarıyla, reklam ve ilan vergisi de yüzde 25 ile yüzde 100 arasında zamlandı.

 

YÜZDE 733 PAMUK ZAMMI

Haber Gazetesinden Ahmet Çağdaş Çatoğlu'nun haberine göre belediye meclisinin zam yağmurundan kentte yaşayanların yanı sıra ölüler de nasibini aldı. 

 

Asri ve Kıranköy mezarlıklarındaki 5 bin TL’lik bir kişilik mezar ücretine ve Derecik Mezarlığında cenaze olmadan yer alınması halinde ödenen 3 bin TL’lik ücret sabit tutuldu. Derecik mezarlığında cenaze esnasında ödenen 60 TL’lik ücret 100 TL’ye çıkartıldı. İller arasında cenaze naklinde kilometre başına alınan 1 TL 25 Kuruşluk fiyat 2 TL 25 kuruşa yükseldi. Defin hizmetleri de zamdan etkilendi. 

 

Cenazenin kefen ücreti 25 TL’den 70 TL’ye, yıkama ücreti 12 TL’den 25 TL’ye, mezar tahtası 45 TL’den 100 TL’ye, pamuk, sabun, kafirun, gülsuyu, lif, havlu ve çarşaf fiyatı da 3 TL’den 25 TL’ye çıktı. Tabut satışı zamla birlikte 110 TL’den 350 TL’ye ulaştı. Belirlenen bu ücretler, fakir olduğu belirtilen vatandaşlardan tahsil edilmeyecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel