Samsun'da Şehitler Dualarla Anıldı

Samsunda Şehitler Dualarla Anıldı
Samsun’da, “18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü Anma Programı”nda şehitler dualarla anıldı

“18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü Anma Programı” kapsamında ilk olarak Kıranköy Mezarlığı'nda tören düzenlendi. Şehitlik Anıtı’na çelenk koyulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve askerlerin saygı atışının ardından Samsun Valisi İbrahim Şahin, şehitlik şeref defterini imzaladı.

Kıranköy Mezarlığı'ndaki törenin ardından Asri Mezarlık’ta bulunan şehitlik ziyaret edildi. Ziyaretlerde şehit mezarlarına tek tek kırmızı karanfil bırakan Vali Şahin, şehit ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileyerek protokol üyeleriyle dua etti. Vali Şahin ve protokol üyeleri daha sonra Atatürk Kültür Merkezi(AKM) Sergi Salonu’nda 1915 görüntülerinin yer aldığı "Biz Değil miydik?" adlı resim sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Resim sergisinin ardından AKM Büyük Salon'daki törene geçildi. Törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Samsun Şube Başkanı Necati Yılmaz, "Çanakkale, gencecik fidanlarımızın, Türk’ü, Çerkez’i ve Gürcüsü ile bayrağını düşürmemek için yan yana şehit düştüğü büyük bir vatan savunmasıdır. Çanakkale'de hiç şehit vermeyen tek bir ilimiz bile yoktur. Çanakkale işte bu yüzden destandır" dedi.

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise, "O muharebede 49 kilogramı geçmiş çocukları askere alıyorlardı. Çanakkale, aslında bir komutanın top mermisiyle havada bir serçeyi vurabilecek nitelikteki özellikle geminin bacasına attığı bir mermiyle savaşın şeklini değiştirdiği bir tarihtir. Çanakkale bir savaş değildir. Aslında bir harp de değildir Çanakkale. Çanakkale bir muharebedir. Bize her şeyi savaş olarak nitelendiriyoruz. 3-5 kişinin kavgasına da savaş diyoruz. Çanakkale muharebesine de ne yazık ki savaş diyoruz. Onun için bunlar tartışılacak bir zaman dilimindeyiz. Yapılması gereken çok şey var. Çanakkale, dünyada farklı gelişmelere neden olan bir muharebedir. Çanakkale geçilseydi bugün İstanbul bizim değildi. Bu çok ciddi bir dönüm noktasıdır. Deniz muharebeleri bize bir yığın ders vermelidir. Çanakkale 1 metrekareye 300 bin merminin düştüğü bir yerdir. Çanakkale mermilerin havada kaynaştığı bir yerdir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 1915 ruhunu anlatan 15 dakikalık bir belgesel sunumu yapıldı. Samsun Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan ‘18 Mart Şehitler Günü Oratoryosu’ sunuldu.

Törene ayrıca, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Selim Kahveci, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, şehit ve gazi aileleri ve yakınları katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel