Samsun’da “Sağlıklı Beslenme Panayırı” Düzenlenecek

Samsun’da “Sağlıklı Beslenme Panayırı” Düzenlenecek
Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 20 Ekim Salı günü Cumhuriyet Meydanı'nda "Sağlıklı Beslenme ve Spor Panayırı" düzenlenecek.

Fiziksel aktivite ile sağlıklı beslenme konusunda farkındalık oluşturmak ve halkı bilinçlendirmek amacıyla Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda 20 Ekim Salı günü "Sağlıklı Beslenme ve Spor Panayırı" düzenlenecek. Gün boyu sürecek olan "Sağlıklı Beslenme ve Spor Panayırı"na başta gençler olmak üzere tüm vatandaşlar katılabilecek. Panayırda, eğlenceli ödüllü oyunlar, sağlıklı yiyecek içecek ikramı, çeşitli hediyeler, koruyucu sağlık hizmetleri ile ilgili bilgilendirme broşürleri dağıtılacak. Ayrıca etkinlikte; Samsun Sağlık Müdürlüğü, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi, İlkadım Belediyesi, Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından stantlar açılacak. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, vatandaşları panayıra davet etti.

 

“BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR; 36 MİLYON İNSANIN ÖLÜMÜNE YOL AÇTI”

Bulaşıcı olmayan hastalıkların günümüzde dünyadaki en büyük salgınlardan biri olduğunu söyleyen Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "2008’de meydana gelen ölümlerin yüzde 63’üne (36 milyon insan) neden olmuştur. Bulaşıcı olmayan hastalıkların nedenleri arasında yaygın, önlenebilir risk faktörleri bulunmaktadır. Bu faktörler tütün kullanımı, hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve alkolün zararlı kullanımıdır. Bunların sonucu olarak ortaya çıkan yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, hareketsizlik, fazla kilo ile obezite birçok önemli sağlık problemine yol açmaktadır. Obezite ile mücadelede DSÖ başta olmak üzere pek çok uluslararası kuruluş, tüm dünyada beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi ve hareketli yaşam biçiminin benimsenmesi konularında çeşitli programlar geliştirerek öncülük etmekte ve dünyadaki birçok ülke tarafından bu çabalar farklı strateji ve eylem planları şeklinde bireylere ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Sağlık Bakanlığının 2013-2017 yılı Stratejik Planı'nda da 'Toplumu sağlıklı beslenme, obezite ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak için destekleyici çevrelerle programlar oluşturmak' hedefler arasında yer almaktadır" dedi.

 

“HER DÖRT ÇOCUKTAN ÜÇÜ HİÇ SPOR YAPMIYOR”

Türkiye de fiziksel aktivite düzeyini saptamak için bazı çalışmalar yapıldığını söyleyen Kasapoğlu, "Bu çalışmalarda; 12 yaş üstü bireylerin yüzde 71.9’unun hareketsiz olduğu, her dört çocuktan üçünün hiç spor yapmadığı, hafta sonunda çocukların yüzde 56.8’inin günlük aktiviteleri arasında bilgisayarda oyun oynamanın bir aktivite olarak yer aldığı görülmektedir. Bu çalışmalar ışığında fiziksel aktivite düzeyini artırmak amacıyla hedefler belirleyerek stratejiler geliştirmek, toplumu fiziksel aktiviteye özendirmek, fiziksel aktiviteye ulaşma engellerini ortadan kaldırmak için yerel ve ulusal düzeyde çalışmalar yapılmaktadır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz