Samsun’da Okullara “Zorunlu” Planlama

Samsun’da Okullara “Zorunlu” Planlama
222 sayılı Kanun’da yapılan değişikliklerle daha önce 8 yıl kesintisiz olan zorunlu eğitim 4+4+4 olarak 12 yıla çıkartıldı. Bu yeni düzenleme ile ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokullara dönüştürülmesi çalışmaları çerçevesinde Samsun’da 447 ilköğret

 

Kesintisiz eğitimin 4+4+4 12 yıla çıkartılmasından sonra yapılan Türkiye genelinde bazı ilköğretim okulları ilkokullara, bazı ilköğretim okulları da ortaokula dönüştürüldü, yeni okullar açıldı, imam hatip ortaokulları açıldı. Samsun’da yapılan 4+4+4 çalışmaları ile ilgili bilgi veren Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, “Halk arasında 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık zorunlu eğitim ile ilgili çalışmalar yaptık. Öncelikle bu konuda ilçelerimizin birer çalışma yapmalarını istedik, yaptıkları çalışmaları burada oluşturduğumuz komisyonda değerlendirdik. Bu değerlendirme sonucunda; ilköğretim okullarından 447 tanesi ilkokul, 54 tanesi ortaokul, 116 tanesi de hem ilkokul hem de ortaokul olarak planlandı. Burada bu çalışmaları yaparken kimseyi mağdur etmemeye çalıştık. Sonuçta böyle bir tablo ortaya çıktı. Bu planlama Samsunlular için güzel bir çalışma olacaktır” dedi.
12 yıllık kesintisin eğitim çalışmaları çerçevesinde bu yıl ilkokullara eylül ayı itibari ile 66 ayını dolduran çocuklar sistem üzerinden zorunlu kayıt yapılacaklar. 60-66 ay arasındaki çocuklar ise veli talebi ve uzman değerlendirmesi ile ilkokula başlayabilecekler. Okul öncesinde daha önceden olduğu gibi yüzde 100 hedefi devam edecek. İlkokula dönüştürülen okullara bu yıl 1. sınıf öğrencisi alınacak, 5. sınıfa öğrenci alınmayacak. Ortaokula dönüştürülen okullara da 5. sınıflara öğrenci alınacak, 1. sınıflara öğrenci alınmayacak. İlkokul ve ortaokulların bağımsız binalarda eğitim-öğretim görmeleri esas olmakla birlikte bunun mümkün olmadığı durumlarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar öğleci olarak eğitim-öğretim yapacaklar.
Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; bu dönüşüm planlaması kapsamında il ve ilçelerde kurullar oluşturulmuş ve planlama her yönü ile ele alarak en verimli olabilecek şekilde bir düzenleme yapıldığı, okulların birbirlerine yakınlığı ve uzaklığı, taşıma durumu, derslik sayısı, bina durumu, bölgedeki çağ nüfusları gibi pek çok konu aynı anda değerlendirilerek en az sorun yaşanacak şekilde dönüşüm çalışmaları yapıldığı bildirildi.
Bu kapsamda; köy okulları da dahil olmak üzere 447 ilköğretim okulu ilkokula, 54 İlköğretim okulu ortaokula dönüştürüldü. Daha önce kapalı durumda bulunan 3 köy okulu yeni planlama ile eğitim-öğretime açıldı. Samsun genelinde toplam 18 imam-hatip ortaokulu açıldı. Bu okulların iki tanesi İlkadım ilçesinde, diğerleri ise her ilçede bir tane olmak üzere dağıtıldı. 216 ilköğretim okulu ise hem ilkokul hem de ortaokul olarak planlandı. Çoğunlukla taşıma merkezli okullar olan bu okullarda zaman içerisinde tamamen ayrı binalarda eğitim-öğretim sürdürecek şekilde planlamalar yapılacağı bildirildi.
Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora; dönüşüm çalışmaları kapsamında çalışmaların devam edeceğini, kapalı durumda bulunan köy okullarından ihtiyaç olanların onarılarak eğitim öğretime açılmasının sağlanacağını, yeni okul yatırımları ile tüm okulların bağımsız binalarda eğitim-öğretim gören ilkokullar ve ortaokullar olmasını hedeflediklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Eğitim