Samsun'da okul kantinleri denetim altında

Samsunda okul kantinleri denetim altında
Milli Eğitim Bakanlığı obeziteyle mücadele için fast food türü beslenme alışkanlığına karşı savaş açtı.

 

Bakanlık; cips, gazlı ve enerji içecekleri ile aşırı şekerli gıdaların okul kantinlerinde satışına ilk, orta ve liselerde yasak getirdi.

OKULLARDA UYGULANAN BESLENME ŞEKİLLERİNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR

Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş ise okul döneminin, çocukların bedensel ve zihinsel gelişmelerinin sürdüğü, ileriye yönelik beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı önemli bir süreç olduğunu dile getirdi. Bu dönemde çocuğun beslenme alışkanlığı ve beslenme düzeninin oluşmasında ailesi ve okuldaki şartların büyük etkisinin bulunduğunu ifade eden Göktaş şunları söyledi: “Okul kantinlerinde satılan hamburger, tost, patates kızartması, şekerleme, çikolata, cips, kola, meyve suyu gibi enerji içeriği yüksek fakat besin değeri az olan gıdalar okula başlayan çocuklar için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Fast food yiyen çocuklar lezzetli olması ve büyük porsiyonları tercih etmeleri nedeniyle daha fazla enerji alarak yağ dokularının artmasına neden olurlar. Sağlıksız beslenen çocuklarda şişmanlık, kansızlık, vitamin yetersizlikleri ve diş çürükleri sıkça görülen sorunlardır.”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güven, yaptıkları sıkı denetimler sonucunda okulların kantinlerinin yanı sıra okulların karşısında bulunan satış yerlerinin de denetlendiğini kaydetti. Güven şu bilgileri verdi: "Oluşturduğumuz komisyonla yıl içerisinde 6 defa denetim yapıyoruz. Bunların bazılarını da habersiz gerçekleştiriyoruz. Bu denetleme gruplarına okullardan seçilen müdür, müdür yardımcısı, öğretmenlerde bize katılıyor. Tüketiciler şikayetlerini ALO 174 numaralı telefona ücretsiz olarak bildirebilirler. Şikayette bulunan kişilerin isimleri gizleniyor. Artık kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluk ortadan kalktı.

DENETİMLERDE ASIL OLAN VELİLERDİR

Samsun İlkadım Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Ali Gözügül ise zararlı ürünler satılan yerleri en iyi denetleyecek olan kimselerin veliler olduğunu söyledi. Okullar açılmadan denetimlerin başladığının altını çizen Gözügül, “Okul kantinleri herkesin bildiğinin aksine sadece kapalı yiyecek ve içecek gıdalarının satıldığı yerlerdir. Toplumumuzdaki yanlış algıdan dolayı okullardaki kantinlerde açık gıdalar da satılmaktadır." diye konuştu. Gözügül, "Sağlık kurallarına uygun olan, açık şekilde satılan yiyeceklerin ve içeceklerin normal lokantalarda satılan yiyecekler ve içeceklerden hiçbir farkı yoktur. Bizim için okullardaki kantinler bir lokanta gibidir. Lokantalarda nasıl denetleme yapılıyorsa okul kantinlerinde de aynı şekilde denetlemeye tabi tutulur.“ dedi. Gözügül yaptıkları denetlemelerde İlkadım ilçesinde okullarda bulunan kantinlerin 43 tanesinin ruhsatının olmadığını tespit ettiklerini belirterek, “Ruhsatsız olan bu okul kantinleri yapılan uyarılar sonucu ruhsatlandı. Denetimlerde belediyelerin bizlere yardımcı olması gerekiyor. Özellikle okul müdürleri kantinlerin ve kantincileri bu konuda bilgilendirmeli, gerekirse bizi aramalı. Halkımız 2004 yılından bu yana çok bilinçlendi. Denetimlerde bizler için asıl olan velilerdir.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir