Samsun’da 135 Bin 346 Engelli Var

Samsun’da 135 Bin 346 Engelli Var
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "İki yıllık bir çalışma sonrasında 'Samsun Engelli Veri Tabanı' projemizi hayata geçirmiş olduk. Bu bağlamda 1 milyon 251 bin nüfuslu ilimizde ilk belirlemelere göre 135 bin 346 engelli vatandaşımız bulunmaktadır" dedi

 

Samsun'da 2 yıl önce başlatılan ve sonlandırılmak üzere olan 'Samsun Engelli Veri Tabanı' proje hakkında Engelliler Haftası nedeniyle açıklama yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, 1 milyon 251 bin 722 kişilik Samsun nüfusunda 135 bin 346 vatandaşın çeşitli şekilde engelli olduğunu söyledi. Vali Aksoy, "Ülkemizin de içinde yer aldığı birçok ülke, engellilere ilişkin istatistiki bilgilere sahip olmadıkları için Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tahminlerini kullanmaktadır. DSÖ ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan 'Dünya Engelli Raporu 2011' Şubat 2012 yılında açıklanmış ve engelli oranı yüzde 15 olarak ifade edilmiştir. Engelli bireylerin engel nedenlerinin tespitinin yapılarak, engelli bireylerin sağlık, eğitim ve sosyo-demografik durumlarını tespit etmek, elde edilen bu bilgilerin 'Engelli Veri Tabanı’na aktarılarak engelli bireylere ait güncel veri bankasını oluşturmak amacıyla bu tür bir proje geliştirildi" diye konuştu. 
İki yıl boyunca yapılan çalışmalardan bahseden Vali Aksoy, "2 yıl boyunca 381 personel bu verileri toplamak için çalışmış ve İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan veri bankasında tutulmaktadır. Toplanılan bilgiler ayıca ‘http://www.samsunevt.gov.tr/’ adresinden de çevrimiçi olarak güncellenmektedir. Bu bağlamda 1 milyon 251 bin nüfuslu ilimizde ilk belirlemelere göre çeşitli kategorilerde toplam 135 bin 346 engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayının 80 bin 48'ini kadınlar oluştururken, 55 bin 298'ini de erkekler oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.
Bu projenin Türkiye'de başka bir çalışmasının da olmadığını söyleyen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy sözlerine şöyle devam etti: "Samsun Engelli Veri Tabanı Projesi'nin Türkiye'de başka bir çalışması yok. Benzer çalışmalar bazı illerde var. Ama kronik hastalıklarda bünyesinde barındıran bir şekliyle bir çalışmayı Samsun'da hayata geçirmiş olduk. Bu projenin bu noktaya gelmesinde birçok kişi ve kurumun emeği var. Özellikle 2 yıldır üzerinde hassasiyetle çalıştığımız bu çalışma şu anda bu noktadadır. Henüz tamamlanmış değildir. Ancak Engelliler Haftası olması münasebetiyle biz bu bilgileri Samsun ve Türkiye kamuoyuyla paylaşalım istedik. Temel amacımız, engellilerimizin sorunlarını bilerek çözüm üretmektir. Onların çeşitli alanlarda ihtiyaç duyduğu alanlarda yardımcı olabilmektir. Bunlarla ilgili sağlıklı karar verebilmek içinde mutlaka sayılarını net olarak bilmek durumunda olduğumuzu ifade ediyorum. Ben emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel