Samsun Uzlaşıyor

Samsun Uzlaşıyor
Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu bin 500 davadan 900'ünde tarafları uzlaştırmayı sağlayıp toplumsal barışa destek vererek hem yargının yükünü hem de vatandaşın kin ve nefretinin daha kötü sonuçlara varmasına engel olmuş oldu

Adalet Bakanlığı'nın önerisi Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun'un desteğiyle Samsun Cumhuriyet Savcılığı Uzlaştırma Bürosu, çalışmalarıyla toplumsal barışa öncülük ediyor. Uzlaştırma Bürosu'nda görevli uzlaştırıcılar sayesinde basit suçlardan dolayı birbirlerinden şikayetçi olan vatandaşlar, adliye koridorlarından barışarak ayrılıyor.

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, davalık olan vatandaşların aralarındaki sorunların daha da büyümemesi için uzlaşıp barıştırıldığını ve maddi zararın da telafisinin peşine gidildiğini söyledi.

Uzlaştırma Bürosu'ndan Sorumlu Cumhuriyet Savcısı Yakup Aydın ise, 2 yıldır kapsamlı olarak hizmet veren Uzlaştırma Bürosu'nun davalık olan Samsun halkını birbiri ile uzlaştırdığını ifade ederek, "Adalet Bakanlığı'nın önerileri karşısında uzlaştırmak için girişimlerde bulunduk. Uzlaşma konusunda tarafları ikna etmeye çalıştık. Ceza Kanunu’nda bazı suç türleri var. Şikayete bağlı veya basit olmakla beraber. Şikayete bağlı olmadığı halde uzlaşmaya tabi bazı suçlar var. Bunlar 20-25 ayrı kalem oluşturuyor. Biz Uzlaşma Yönetmenliği gereğince uzlaştırıcı olabilecek kişilerin şartları karşısında biz bunu ilan ettik. Uzlaştırıcı olmak isteyenlerin şartları tutanlar müracaat ettiler. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde 35 uzlaştırıcı mevcut. Biz bunlardan bir liste hazırladık. Bu tür suçlarda tarafların mahkemelerde aylarca uğraşmalarının önü geçmek istedik. Çok basit suçlar olması nedeniyle devletin yükünü de hafifletmek için ve toplumsal barışı sağlamak amacıyla uzlaşma uygulamalarını icraata geçirdik. Tarafları bu konuda bilgilendirip ikna etmek suretiyle uzlaşmaya yönlendirdik. Bizim adliyemizde uzlaştırma odalarımız ve uzlaştırıcılarımız var. Bu tür suçların işlenmesi halinde bir soruşturma yapılıyor. Savcı tarafından açılan bazı suç dosyalarını uzlaştırıcılara gönderiyoruz. Kişiler uzlaştırıcılar odasına çağırıyor. Bu tür suçlarda uzlaşma olmadığı takdirde ne gibi sonuçlar olabileceği konusunda taraflar bilgilendiriliyor. Taraflar bu bilgilendirme karşısında uzlaşmaya ikna oluyorlar. En azında maddi zarar varsa bunun telafisi gündeme geliyor. Manevi zarar da ise bir küçük özür bile uzlaşmayı sağlıyor. Uzlaştırıcımız resmi bir tutanak düzenliyor. Cumhuriyet savcısı bu tür tutanakları uygun gördüğü takdirde imzalıyor. Uzlaşma sağlandığı için mahkemeye dava açılmıyor ve takipsizlik kararı veriliyor. Uzlaşan taraflar bu olaydan dolayı birbirlerine karşı tazminat davası açma hakları yoktur. Bu konuda kendilerini bilgilendiriyoruz. Savcı tarafından onaylanan uzlaşma tutanağı mahkeme kararı hükmündedir" dedi.

Uzlaşmanın bir şikayetten vazgeçme olmadığını hatırlatan Savcı Yakup Aydın, "Uzlaştırma, tarafların barışması ve zararın karşılanması konumudur. 2012 yılında bin 500 davadan 900 uzlaşma sağladık. 2013 yılında ise yaklaşık 500'e yakın uzlaşma dosyasını neticelendirdik. 2014 yılında 900'e yakın uzlaştırma bekliyoruz. Yılda ortalama 700 ile 900 dosya uzlaştırma sağlandığı için bir mahkemenin de esası yaklaşık bu kadardır. Bu şu anlama geliyor. Bir mahkemeye açılması gereken dava kadar dava açtırmıyoruz. Bu mahkemenin yükünü hafifletiyor. Basit suçlardan dolayı hem taraflar toplumsal barış sağlıyor hem de mahkemeler bunlarla ilgili uğramamış olmuyorlar. Eğer uzlaştırma olmasa yılda 900 ve bine yakın dava açılmış olacak. Bunda devlete de masraf konusunda tasarruf var. 2014 yılında hedefimiz 1000'i aşmaktır. Biz çok basit suç türleri için tarafları mahkemelerde olabilecek kararların ne olabileceğini ve mahkemeye gidenlerin kinlerinin artabileceğini hatırlatıp işin başındayken barışı sağlamış oluyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz