Samsun Karadeniz’de 1.,Türkiye’de 3.

Samsun Karadeniz’de 1.,Türkiye’de 3.
Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Dursun M. Mehel, palyatif(rahatlatıcı) bakım merkezleri bakımından Samsun’un Karadeniz’de birinci olduğunu söyledi.

Son yıllarda tıbbi tedavinin cevapsız kaldığı birçok hastalıkta hasta ve ailesinin bakım ve tedavinin sürdürülmesi noktasında büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Opr. Dr. Dursun M. Mehel, bu kapsamdaki hastalara daha nitelikli hizmet verebilmek için Palyatif Bakım Merkezlerinin açılmasına 2015 yılı itibariyle hız verdiklerini ifade etti.

samsun-karadeniz’de-1.,turkiye’de-3-(1).jpg

KARADENİZ’DE BİRİNCİ, TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ

Özellikle ileri aşamadaki kanser hastalarının ve aşırı ağrı çeken hastaların bu merkezlerde aile şefkatiyle bakılacağını ifade eden Mehel, “Ailelerine de bu zor süreçte birimde görevli soysal hizmet uzmanları ve psikologlar tarafından destek verilecek. Artık ‘hastanızın için yapabileceğimiz bir şey kalmadı’ anlayışının yerini ‘hastanız için mutlaka yapabileceğimiz bir şey var’ anlayışının alması gerekiyor. Bu amaçla kurulan Palyatif Bakım Merkezlerinin ilkini Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 26 yataklı olarak hizmete sunduk. Bu merkezi Çarşamba Devlet Hastanesi’ndeki 10, Bafra Devlet Hastanesi’ndeki 10 yataklı merkezin takip ediyor. 6 ay içinde bu çalışmalarla 46 yatak kapasitesine ulaştıklarını, Gazi Devlet Hastanesindeki 12 yataklı merkezin de yılsonuna kadar açılmasıyla Samsunda 58 Yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’de kamu hastanelerinde sadece 9 ilde Sağlık Bakanlığı tarafından tescili yapılmış Palyatif Bakım Merkezi bulunuyor. Şu an Karadeniz Bölgesi’nin 46 yatakla en büyük Palyatif Bakım Merkezi yatak sayısına sahip il Samsun. Türkiye de ise Ankara ve İzmir’den sonra en çok yatağa sahip 3. il Samsun. Belki de hayatlarının son dönemini yaşayan bu hastaların bakımına büyük önem veriyoruz. Bu merkezlerde palyatif bakım uzmanları, onkolog ve algologlar, fizik tedavi uzmanları, hemşire, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı ve psikologlardan oluşan profesyonel bir ekip hastalara ve yakınların hizmet sunuyor. Merkezlerde ayrıca hasta ve hasta yakınları için meşgale odası, dinlenme odası gibi alanların da oluşturuldu” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz