Samsun Barosu’ndan ‘8 Mart’ açıklaması

Samsun Barosu’ndan ‘8 Mart’ açıklaması
Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle basın açıklamasında bulunarak, Kadın Hakları vurgusu yapıldı.

Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu adına Komisyon Başkanı Av. Mehmet Deveci yaptığı basın açıklamasında, “8 Mart, kadınların karşı karşıya olduğu sosyal, ekonomik, politik ve kültürel sorunların gündeme getirildiği; kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin bir kez daha vurgulandığı gündür. Ülkemizde kadınlar, yasalarda ve uluslararası sözleşmelerde yapılan düzenlemelerle eşit haklara sahip olsalar da,  bu hakları kullanmada engellerle karşılaşmaktadır. Bu nedenle, 8 Mart bir kutlama günü değil, kadın-erkek hep birlikte kadınların sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirme, ayrımcılığa, şiddete karşı çıkma günüdür.

 Türkiye, 2018 yılında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke arasında 130. sırada yer almıştır.   Eğitimden ekonomiye, siyasette temsilden şiddete kadın sorunları çözülmeden ülkemizin hiçbir gelişmişlik endeksinde ön sıralara yükselmesi mümkün değildir. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri, kadın- erkek eşitliğini en başarılı şekilde hayata geçirmeyi başaran devletlerdir.

Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak, 2019 yılında ülkemizde iki milyondan fazla kadının okur yazar olmadığına, nüfusun yarısı olan kadınların büyük çoğunluğunun ailede ve toplumsal yaşamda ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığına dikkat çekerek;  Eğitim konusunda toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı kararlı bir devlet politikası uygulanmasını, kız çocuklarının kesintisiz örgün eğitim almasını, her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığı ülkemizde, öncelikle aile içi şiddet olmak üzere, şiddetin her türüne son verilmesini; sığınma evlerinin sayısının artırılmasını, Erken yaşta evliliklerin önlenmesini, Kadın istihdamının artırılmasını, Yerel yönetimlerde % 3; TBMM’de % 17 olan temsil oranının artması, gerçek demokrasiye ulaşılması için Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve parti tüzüklerinde gerekli düzenlemelerin yapılmasını, Siyasi Partilere verilen devlet desteğinin bir bölümünün kadın seçmenlerin eğitimi ve kadınların siyasete katılımı kolaylaştırma amaçlı kullanılmasını, kadına yönelik aşağılayıcı dili kullanan kişiler hakkında yasal ve toplumsal yaptırımların uygulanmasını Talep ediyoruz.” İfadelerine yer vererek, “Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; Kadın haklarının hayata geçirilmesi konusunda çalışmalarımıza ve mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyunun dikkatine sunarız.” Diyerek açıklaması son buldu.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir