Salıpazarı HK tekstilde neler oluyor

Salıpazarı HK tekstilde neler oluyor
Salıpazarı’nda 2010 yılında Senko Tekstil ve Hüseyin Kahraman tarafından kurulan ve bölgenin önemli sanayi kuruluşlarından biri haline gelen şimdiki adıyla “HK Tekstil’de” bir grup işçi işyerindeki olumsuz koşulları ve maaş ödemelerinden şikayetçi olarak

 

Salıpazarı’nda 2010 yılında Senko Tekstil ve Hüseyin Kahraman’ın birlikte kurdukları Tekstil fabrikası bölge ekonomisi içinde önemli sanayi kuruluşlarından biri olmuştu. Sonrasında Senko Tekstil ile %50 ortaklı olan hisselerini de satın alarak fabrikanın tek sahibi haline gelen Salıpazar’lı işadamı Hüseyin Karaman’ın fabrikası HK Tekstil, geçtiğimiz hafta yaşanan olaylarla gündeme geldi. Fabrikada çalışan 10’a yakın işçi, mesaiye gitmedikleri gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıklarını iddia etti.

İşçiler Mesailerinin zorunlu olmamasına rağmen fabrika yönetimi tarafından zorunlu tutulduğunu iddia ettikleri olayda, farklı iddiaları da gündeme getirdiler. İşçiler zorunlu mesailerin yanı sıra bırakma nedenlerinin başında asgari ücretle çalıştıklarını ancak normal mesai sonrasında yaptıkları ücretli mesailerle bile asgari ücretlerini alamadıklarını kısacası asgari ücretin altında çalıştıklarını iddia ettiler.

500 TL maaş alıyoruz

HK Tekstilden ayrıldıklarını dile getiren işçiler yaptıkları açıklama da ilk iş başvurularının İş-Kur üzerinden fabrikaya alınan işçiler kursiyer olarak işe başlıyorlar. 4 aylık kurs süresi içinde günlük 20 TL artı sigorta üzerinde çalışan işçiler 4 ay dolduktan sonra ise iş yerinde asgari ücretle işe başlamaları gerekirken 500 TL’ye işe başladıklarını iddia ettiler. İşçiler İş-Kur tarafından işe alındıktan sonra kendileri adına iş-Kur tarafından çıkarılan banka kartlarına kurs süresi bittikten sonra maaş olarak aylık 750 TL yattığını ama iş yerinin 500 TL dışında kalan kısmını Fabrikanın geri istediğini iddia etti.

Fark mesailerle kapatılıyor

Asgari ücretle çalışmaları gerekirken daha düşük ücretlere çalıştıklarını iddia eden işçiler bankaya ise düzenli olarak HK Tekstil yetkililerinin asgari ücretlerinin yattığını ve üstünün fabrika tarafından geri istendiğini söylediler. Fabrikanın asgari ücretten düşük ücretleri daha sonradan uygulamaya koyduğu mesailerle birlikte asgari ücrete denk getirmeye çalıştığını da iddia eden işçiler, zorunlu olmayan mesailer zorunlu hale getirildiğini ve istemedikleri halde hafta sonu mesailerini kaldıklarını dile getirdiler.

Ölmek üzere olsak da işe gelmek zorundayız

Yaşanan sıkıntılarının bunlarla da sınırlı kalmadığını dile getiren işçiler hastalandıklarında işe gelmedikleri takdirden iki günlük ücretlerinin kesildiğini ve doktorlarının kendilerine rapor vermemeleri için uyarıldıklarını da iddia ettiler. İşten ayrıldıklarını belirten işçiler konu üzerine Fabrika tarafından işe gelmelerini gelmedikleri takdirde işten ayırma işlemlerinin yasalar çerçevesinde yapılacağını kendilerine gönderilen mesajla bildirdiklerini belirttiler. Bunun üzerine işçilerin SGK Müdürlüğüne giderek HK Tekstilde ki konu hakkında dilekçeler verdiklerini ve şikayetçi olduklarını işi kendilerinin bırakmadığını belirttiler. Hafta sonu Cumartesi günü öğleye kadar çalıştıklarını ve öğleden sonra da ücretli mesaiye kalmalarını isteyen firma yetkililerinin üzerine işçilerin “mesai yapmak istemediklerini söyledikleri” ancak Ustabaşının, “Mesaiye kalmıyorlarsa Pazartesi günü de işe gelmesinler” dediklerini iddia ettiler. Bunun üzerine işe gitmediklerini belirten işçiler yasal yollardan sorunlarını çözmeye çalıştıklarını belirttiler.

Firma Sahibi Hüseyin Kahraman iddialara yanı verdi

Yaşanan gelişmelerin ve işten ayrılan işçilerin şikayetleri üzerine görüştüğümüz Hüseyin Karaman iddialara yanı vererek olayların doğru olmadığını ve fabrikalarını karalamak adına yapıldığını söyledi. Karaman yaptığı açıklamalarda, “ Fabrikamızda şu anda toplam 238 işçimiz çalışmakta, bu işçilerden 37 tanesi İş-Kur üzerinden işe başlayan kursiyer işçilerimiz zaten bu arkadaşlarımız maaşları İş-kur tarafından ödeniyor. Geriye kalan 201 işçimiz ise asgari ücretten sigortalı çalışan işçilerimiz. Bu arkadaşlarımız mesaiye gelmedikleri için işten atıldıklarını iddia ediyorlar ama biz kendilerini pazartesi günü çağırdık eğer işe gelmezseniz iş akdiniz fes edilir dedik. Kendilerinin dediği gibi mesaiye gelmezseniz işten atarız diye bir olay söz konusu değil” dedi.

Bu arkadaşların bir kısmı daha yeni işçiler

Karaman, “İşten ayrılan arkadaşlarımız maaşlarının 500 TL olduğunu iddia ediyor zaten ayrılan 9 işçinin yarısı daha yeni işçi maaşları İş-Kur tarafından ödeniyor buda günlüğü 20 TL’ye tekabül eden kurs ücretleri. Bunun dışında kalan işçilerimizin maaşları ise asgari ücretten ödeniyor. Ben bu konuda her türlü belge ve dökümleri sunmaya hazırım ama işyerimizin bu şekilde karalanmasına tahammül edemem” dedi.

Bölge için önemli bir kuruluş

Karaman açıklamalarının devamında firmalarının bölge için önemli bir kuruluş olduğu dile getirirken, “Salıpazarı bizim memleketimiz. Bölgemize bir destek de biz sunalım diye bu fabrikayı buraya inşa ettik. 2.5 milyon TL masraf ettik fabrikamızı buraya yerleştirmek için. Bu meselenin siyasi olduğunu düşünüyoruz. Bundan kaynaklı fabrikamızı burada istemeyen siyasi kesimler bu gençlerin akıllarını çeliyorlar. Ben size soruyorum fabrikamda çalışan diğer 220 tane işçi bu arkadaşlar kadar düşünemiyorlar mı da sadece bu arkadaşlar bu şekilde işten ayrılıyorlar. Dediğimiz gibi bizim bu arkadaşlarla bir sorunumuz yok ama onlar farklı siyasi kesimlerin oyununa geliyorlar” dedi. Karaman, “Biz kimseyi işten çıkartmadık işçiler ne oldu ise kendileri işi bıraktılar. Bu gün gelip başlasalar yine işçilerimizdirler ve sorun yok. Kaldı ki iş bırakanlar arasında bu işi en iyi bilen işçilerimizde mevcut. Kim kendisinin en iyi personelini işten çıkartmak ister ki. Bu oyunlara ilçe halkımızın ve işçilerimizin gelmemesini bunun altında arka fonunda siyasi bazı oyunlar olduğunu biliyoruz. Bazı kişiler bu fabrikanın açılışından bu yana hayırlı olsun bile dememi, içeride kaç kişi hangi şartlarda çalışıyor bilmeden işçileri böylesi yollara çekerek bu olaylar yaşanıyor. Bunu gerekirse yasal yollardan da gerekli mercilere açıklayacağız diyerek konuya bizzat Fabrika sahibi Hüseyin Karaman tarafından açıklık getirdi. 

İşçiler şikâyet ettiler

Yaşanan gelişmelerin ardından edinilen bilgilere göre Fabrikadan ayrılan işçiler yaşadıkları sıkıntılarla alakalı İş-Kur ve SGK üzerinde yaptıkları başvurularla iş yerini şikayet ettiklerini dile getirdiler.

Haber-Foto: Serkan Karahan

salipazari-hk-tekstilde-nopeler-oluyor..jpg

salipazari-hk-tekstildeo-neler-oluyor-(2).jpg

salipazari-hk-tekstilde-neler-oluyor.jpg

img_5703.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber