MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

RÜZGÂRA BİR KOKU VER Kİ HIRKANDAN” YUNUS EMRE

RÜZGÂRA BİR KOKU VER Kİ HIRKANDAN” YUNUS EMRE

Yunus Emre modern çağda kaybettiğimiz bütün değerleri ihya eden bir sembol olarak dilimizin en sade basit ama derin haliyle karşımızda duran bilge bir sufidir.  Onu şair ve düşünür olarak da tanımlayabilirdik ama bu elbette Yunus Emre’nin köklerine onu yetiştiren bağa haksızlık olur. Aynı zamanda o elbette şairdir, düşünürdür, bilgedir ve elbette çağları aşarak mesajlarını bütün insanlığa ulaştıran bir dehadır. Teknolojinin gelişmesi bir çok ihtiyacını makinelerle karşılandığı insanoğlunun kendisini her şeyin merkezinde gördüğü kendisi olmadan dünyanın yoluna devam edemeyeceğini düşündüğü bir anda kendisi için kullandığı biçare Yunus  gibi ifadelerle 800 yıl önceden bize seslenen hatta bunu daha da ileri götürerek bir hayat-öüm senfonisi ile "Bir garip ölmüş diyeler üç gün sonra duyalar soğuk su ile yuğalar şöyle garip bencileyin..."  Dizeleri ile ifade eden kişidir Yunus Emre. Her gün yeni kariyer planlarının yapıldığı, zengin olma hayallerinin kurulduğu günümüz dünyası insanına, hiç ihmal edilmemesi gerekenin yaradan ile sevgi irtibatı olduğunu dünya ve ahiret anlayışlarının çok ötesinde ortaya koyar.

"Ne varlığa sevinirim Ne yokluğa yerinirim Aşkın ile avunurum bana seni gerek seni"  Kendini tarif ederken yüce bir tevazu ile insanın en anlamlı şekilde ifade eden de odur Yunus Emre'de bir başka Yunus vardır, insanın gelişimini hikaye ederken de onun bu kadar yalın kelimelerle gerçeklere Dokunabilmesine  şaşacağınız İfadeler bulursunuz. Yani denize dalmadan incilere ulaşamazsın. Kendini aşmak başka değer ve güzellikleri kendi karakterimize katmak ancak Böyle mümkün olsa gerektir gençliğin bir de verdiği dinamizmi değerlendirirken Yunus Emre’nin penceresinden bakabilmek gerçekten “dürüst bir insan” olabilmekle alakalıdır. "Bir kez gönül yıktın ise Kıldığın namaz değil yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil"

Aslında yunus Emre’nin nereden gelip nereye gittiğini anladığımız zaman söylediklerinin ne kadar bizden ne kadar insani ne kadar kalpten olduğunu görebiliriz bunu en güzel yine o ifade ediyor. "Ben gelmedim dava için Benim işim sevgi için Dostun evi gönüllerdir Gönüller yapmaya geldim"

Yunus’un cevher niteliğindeki bütün sözlerini buraya sığdıramasak da onun bizim için önümüzde yürüyen ve bize yol gösteren bir bilgi olduğunu bilerek her sözümün peşine takılmayı diliyorum. Rüzgâra bir koku ver ki, hırkandan geleyim. İzine doğru arkandan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi