MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

RİZE

RİZE

Çayıyla ön plana çıkan Rize,Türkiye’nin yayla ,deniz ve hamsi şehri.Birbirinden kıymetli tabiat harikalarının yanında saymakla bitmeyen lezzetleriyle de yolu oradan geçenleri kendine hayran bırakıyor.

Türkiye’nin en önemli ekosistemini  bünyesinde barındıran Kaçkar Dağları Milli parkında Fırtına Deresi,Zil Kalesi veAyder Yaylası gibi önemli turistik noktalar bulunuyor.

Rize’nin en önemli tarihi yapılarından bir tanesi olan yapım tarihi tam olarak bilinmese de Zil Kalesi’nin 14.yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor.Bu kale orta çağ kervan yolu üzerinde ki güvenliği sağlamak için kullanılıyor muş.Bir diğer yayla ise İkizdere ilçesine 35km mesafede  bulunan Anzer Yaylası.Gerek bitki örtüsüyle gerekse sahip olduğu tabi güzelliklerle yalnızca Rize’nin değil ülkemizin coğrafi alanlarından biri.

2 bin105 metre yükseklikte yer alan bu yayla,geçiş noktasında olması ve çevresinde birçok yaylanın bulunmasından ötürü turizm potansiyeli yüksek bir yer. Dünyaca ünlü  anzer balıda burada üretiliyor. Yalnızca Anzer Yaylasında yetişen güzel ve faydalı çiçeklerin polenlerinden üretilen Anzer Balı, dünyanın en güzel pahalı balları arasında gösteriyor.

        Çay,Rize için çok önemli. Mesela Çayeli Haramtepe, Çeçeva Çay Bahçesi,filmlerde ve reklamlarda izlenen o meşhur çay bahçesi,harika bir atmosfer.Rize’de tabiat sanki oluşturduğu zorluğun farkında olsa gerek ki ,biraz da insafa  gelmiş her noktasındanbir değer ortaya çıkıyor.İyi dere de konumlanan mağaralar arasında en büyüğü olan Pilaki Mağarası,insan eli ile yapılmış.Ama daha önemlisi Pilaki Karadeniz yöresinde yaşayan gürcülere özgü bir mutfak aracı.yuvarlak ve içi boşaltılmış çanak formunda olan bu aracın yapımında   kullanılan taş ,iyi dere  çiftlik köyde konumlanan Pileki Mağarasından  çıkarılıyor.

    Rize Türkiye’mizin çay bahçesi.Ama aynı zamanda güzel ülkemizin yayla şehri,deniz şehri ve illaki hamsi şehri,yaylalar demişken bu yaylalar sadece yüksek otlaklar değil farklı değerlerde barındırıyor bağrında Kaçkar Dağları Milli parkında 756 bitki çeşidi,178 omurgalı ve149 hayvan türü yaşıyor.Parkın sınırlarında yer alan Fırtına Vadisi ve Palovit Vadisi ormanları Türkiye’deki ender el değmemişOrman olma özelliği taşıyor.Parkta aynı zamanda buzullar,buzul vadileri,buzul gölleri ve sirkler yer alıyor.anlatacak daha çok şey var Rize hakkında  şimdilik bu kadar…Gelecek sayıda görüşmek ümidiyle esen kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi