Rektör: “bir zamanlar yök başkanı ‘proje yapmayın’ talimatı verdi”

Rektör: “bir zamanlar yök başkanı ‘proje yapmayın’ talimatı verdi”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Bir zamanlar YÖK Başkanı rektörlere ‘bırakın canım bir iki yıl proje yapmayın’ diye talimat verdi” dedi

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2012-2013 Akademik Açılış Töreni, Kurupelit kampüsünde bulunan Atatürk Büstü’ne çelenk sunumuyla başladı. Ardından Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde devam eden törende Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı korosu bir konser verdi. Programın açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Türkiye’de üniversitelerdeki bilimsel araştırmaların olması gereken seviyeden az olduğunu söyleyerek, “Bilimsel araştırmaların olması gereken düzeyin altında olmasına yol açan önemli sebeplerden birini ben ‘ikinci öğretim’ olarak görüyorum. İkinci öğretim, değerli akademisyenlerimizin çok zamanını aldığı için, bilimsel araştırmaya vakti kalmıyor. Bir süre sonra da bu tempoya alışıyor ve üniversitelerimiz bilimsel araştırmada eğitimin düzeyinde aslında belki ulaşacağı noktanın bu nedenle gerisinde kalıyor diye değerlendiriyorum” diye konuştu.

Bir dönemler üniversitelerin zor durumlardan geçtiğini söyleyen Rektör Akan, “Öğretim üyelerinin proje hazırlayıp TUBİTAK’a sunması yasaklandı ve engellendi. YÖK Başkanı rektörlere ‘Bırakın canım bir iki yıl proje yapmayın’ diye talimat verdi. Bu Türkiye’nin önünü tıkayıcı bir anlayıştır. Biz ise yeter ki öğretim üyelerimiz proje hazırlasın, biz ne destek varsa hazırız tavrında bulunduk. Yeter ki insanımız proje üretsin ve bunların sonunda ülkemiz için bir katma değer sağlansın” şeklinde konuştu.

Üniversitenin bilimsel çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Akan, “2012’de kendi döner sermayemizden ayrılan paydan yaklaşık 6 milyon 400 bin TL 280 projeye ayrıldı. TUBİTAK tarafından olan proje desteği 1 milyon 800 bin TL civarındadır. AB projelerinden bu zamana kadar sağlanan katkı ise 430 bin euro civarındadır” açıklamasında bulundu.

Tıp Fakültesi’ne bağlı hastane hakkında da bilgiler veren Rektör Akan konuşmasına şöyle devam etti: “Hastanemizin ameliyathaneleri modernleştirildi. Buralar çok iyi durumda değildi, yeterli değildi. Şimdi 21 ameliyathane sayısına çıkartılarak daha modern hal aldı. Sterilizasyon ünitemiz de modernleştirildi. Kök hücre nakil merkezi, tüp bebek merkezi ve son olarak karaciğer nakli ünitesi oluşturuldu. İlk karaciğer nakli ise gerçekleştirildi. Batı ve Orta Karadeniz’de tek karaciğer nakli ünitesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ndedir.”

2013 yılında tamamlanması beklenilen yatırımlar hakkında bilgi aktaran Rektör Akan, Terme ve Kavak Meslek Yüksekokulları, Turizm, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Diş Hekimliği Fakülteleri, Teknopark, Aiport, Otopark ve Öğrenci Sosyal Yaşam Merkezi’nin yeni binalarının biteceğini kaydetti. Akan, “Bunlar haricinde Kredi Yurtlar Kurumu’nun yapacağı 2 bin kişilik yurt için de arazi tahsisi yapıldı. Sanıyorum önümüzdeki sene ya da bu sene inşaatına başlanır. Ayrıca geçtiğimiz günlerde töreni yapılan bin öğrencilik yurdumuz da faaliyettedir. Bu yurdun kazandırılmasında emeği olan Gençlik ve Spor Bakanımız Suat Kılıç’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. İlçelerimizde ki yurt çalışmalarımızda devam ediyor. Bunlar bittiğinde OMÜ, özenilen bir üniversite haline kavuşmuş olacak” açıklamasında bulundu.

Bin 100’e yakın uluslararası öğrencinin OMÜ’de olduğunu söyleyen Akan sözlerini şöyle tamamladı: “Bu rakam Türkiye’ için çok iyi bir sayıdır. Ülkemizde zaten 24 bine yankın öğrenci var. Bu sayı 2008 yılında 170 idi. 52 ülkenin insanlarının burada bizim gençlerimizle olması ve tanışması, eğitim görmesi bizi sevindiriyor.”

Türkiye’de üniversitelerin dünya standartlarında olan kurumları olduğunu söyleyen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise OMÜ’nün kurulduğu 1975’ten bu yana kendinden sıkça bahsettirdiğini vurguladı. Vali Aksoy, “OMÜ, sadece Samsun’da değil, bölgesine de önemli katkıları olan bir üniversitedir. OMÜ aynı zamanda bünyesinden birçok üniversiteyi de çıkarmış çok büyük bir üniversitedir. Üniversiteler eğitim çalışmaların yanında bulundukları ilin gelişmelerine de katkı sağlayan önemli bir kurumlardır. Bu bağlamda OMÜ, Samsun’la yakından ilgilenen bir kurumdur” dedi.

Vali Aksoy’un konuşmasından sonra gazeteci-yazar Doğan Hızlan, “Kitaplar, Kitaplarım ve Ben” adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Daha sonra Doğan Hızlan’a OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan tarafından şiir kitabı ve mini Atatürk heykeli hediye edildi.

rektor-“bir-zamanlar-yok-baskani-‘proje-yapmayin’-talimati-verdi”1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel