RAMAZAN’DA DENGELİ BESLENME

RAMAZAN’DA DENGELİ BESLENME
Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş, Ramazan ayında, sağlıklı oruç tutmak için dengeli beslenmenin önemli olduğunu söyledi.


Sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayının uzun süreli açlık sonucunda gün boyunca kan şekerinin düştüğünü ve bununla beraber su tüketimi de sınırlandığını belirten Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyeni Ezgi Eker Göktaş, “Bu nedenle üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve işe karşı bir isteksizlik yaşanmaktadır. Sağlıklı insanların metabolik dengesinde bu değişiklikler çok önemli olmasa da, bazı hastalıklarda yani şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi veya özel durumlarda hamilelik ve emziklilik gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Kronik hastalığı olan kişilerin bir uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir” dedi.
Oruç tutarken besinleri iyi çiğnemek, azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1 ve 2 ara öğünle dörde çıkarmanın doğru olacağını ifade eden Göktaş, “Günlük alınması gereken enerjiyi yakalamak için sahura mutlaka kalkılmalıdır. Oruç açılırken kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de, çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15 - 20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yemek ve bu süre içinde yüksek enerjili besinler tüketmek Ramazan ayında kilo alımına neden olabilir. İftar ve sahur yemeklerinde tüm besin gruplarından süt ve türevleri, et, yumurta ve kuru baklagiller, tahıllar, sebze ve meyveler, yağlar gibi her gün yeterli miktarda alınmalıdır. Günde ortalama 2 - 2,5 litre su tüketilmelidir. Kafein içeriği yüksek çok koyu çay ve kahve yerine hem enerji veren, hem de sıvı ihtiyacını karşılayan ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi içecekler tercih edilmelidir. Sahurda, karbonhidrat içeriği yüksek, aşırı şekerli gıdalardan sakınılmalıdır. Tokluk süresini artırmak için, yoğun hamur işi, tatlı tüketmektense yumurta, süt, peynir gibi protein içeriği yüksek ve sindirimi uzun süren gıdalar tercih edilmelidir” diye konuştu.
Sahurda sebze, salata, meyve ve tam buğday ekmeği gibi yavaş sindirilen besinlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Göktaş “Böylece iftara kadar acıkma hissiniz azalacaktır. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon izlemek veya uyumak yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacaktır. İftar ve sahurda lif oranı yüksek gıdalar kuru baklagiller, kepekli ekmek, sebzeler ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir. Ramazan ayında tüketilen yemeklerin yanı sıra pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık