MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

RAMAZAN-I ŞERİF

RAMAZAN-I ŞERİF

Hızla akan zaman içinde, nihayet manevi lezzetler deryası üç aylarla başlayan rahmet ikliminin zirvesi Ramazan-ı şerif ayını idrake başladık; mübarek olsun. Ne güzel bir hususiyettir ki; milletimiz bu ayların ve bilhassa kandillerin bereket ve feyzinden hissedar olabilmek için elinden gelen gayreti gösterir; ibadete hız verir, ibadetlerini ve güzel amellerini artırır, kalbi daha çok güzelleşir, camiler doldurulur…

     Bu mübarek ayın; mükellefiyetlerin yerine getirilmesiyle rahmetle vesile olacağına işaret buyurmakta olduğundan, halkımız ferdi ve içtimai vazifelerini daha güzel bir  şekilde yerine getirmeye azmetmektedir. İçinde bin aydan daha hayırlı kadir gecesini barındıran Ramazan-ı şerif Kuran-ı Kerim ayı olarak tazim edilen bir mübarek zamandır. Bu cümleden olarak halkımız; diğer ibadetlere ilave olarak sünnete hürmeten, mukabelerle bu ayı ihya eder. Ancak Kuran-ı Kerim`in okunmasından murad, yüce kitabın hakkını en güzel şekilde vermek olmalıdır

                   RAMAZANDA NELER YEMELİ: Ramazan`da tok tutan yiyeceklere ve en önemlisi de susuzluğa derman olacak içeceklere ihtiyaç duyulacak. Hurma veya zeytinle iftar açılır. İftar sofrasında içilebilecek en iyi çorba kelle paça ve mercimek çorbasıdır. Et , tavuk veya hindi, süt, peynir, yoğurt, yumurta, mercimek, kuru baklagiller, bulgur ve sebze yemekleri yenebilir.Zeytinyağlı etli yemekler ile kuru fasulye tüketilmelidir. Peynir, köfte , ceviz, fındık, fıstık, içli köfte,tam tahıllı yahut çavdar ekmeği yenebilir. Sahurda avucunuz kadar bir pideye bol bol köy tereyağı sürüp veya bol doğal zeytin yağına batırıp yenebilir. Anne sütünden sonra en kaliteli protein yumurtadır. 2-3 yumurtayı bol tereyağına kırıp yenince 24 saat tok tutabilir. Zeytin ve zeytinyağı tokluğa birebirdir. Yağın verdiği enerji sizi 72 saat götürür. Dinç tutar, baş dönmez.  Biri sahurda  olmak üzere her gün 2 bardak süt içilmeli. Her sahurda en az 3 bardak su içmeyi ihmal etmemeli. Her gün bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir. Çörekotu, sahurda öğütülerek yahut tam haliyle salatalara yoğurda eklenebilir.

         Beyaz undan yapılan pide kan şekerini yükselten bir numaralı aktördür. Sahurda çay içmemelidir, sahurda kesinlikle meyve yememelidir. Karpuzun lifi olmadığı için kan şekerini aniden yükseltir ve çok çabuk acıktırır. Patates kızartması, börek, açma, pilav, pizza, salam, sosis, sucuk, tuzlu, peynirler, pastırma sahur sofrasında olmamalıdır. Ayrıca kek, kurabiye, tatlı, şeker ve ekmek yememek gerekiyor. En sağlıklı tatlı hoşaf ve güllaçtır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi