ERTAN SAĞLAM

ERTAN SAĞLAM

Psikiyatriyle Sohbet

Psikiyatriyle Sohbet

Kişilik bozukluğu, karakter bozukluğu, kısaca hayatla olan uyumsuzluk, ruh halinin bozukluğu, insanları kılıktan kılığa sokar, adamlıktan çıkarır toplumdan soyutlar.

Bu tipler, bencil olur. Kendi duygularını tatmin etmek için insanları harcar, insanların duygularıyla oynar, insanların ekmekleriyle oynar. Özellikle bu tipler idare veya idareci konumunda olduklarında her türlü sinemayı izlersiniz. Kendi egolarını tatmin etmek için çeşit çeşit entrikalara girerler. İnsanları yıpratmak, yıkıma uğratmak, alaşağı etmek için her türlü hilelere başvururlar. Bazen de hayallerinde bir senaryo uydurur bu uydurma senaryoyu da hayata geçirmek için film de oynar misali uğraş verirler. Aslında bu tipler insanlarla alay ettiğini, dalga geçtiğini ve korktukları kişileri ezip yok ettiğini sanırlar.

Ama sadece kendilerini oyalar ve kandırırlar. Ruh halinin bozukluğu sadece bu tip kişilerin egosunu ve nefsini tatmin eder. Tabii ki bu esnada kul hakkına girer ve günah işler bu tiplemeler. Bazen veya devamlı görür ve bakar, izlersiniz ki namazda kılarlar.  Bu kıldıkları namaz aslında insanların nezdinde dini bütün Çelebi gibi görünmek içindir. Kıldığı namazın yaptığı ibadetin günah veya sevabını insanlar bilemez ancak, her ne olursa olsun yalan yere zulüm edip sonrasında alnı secdeye giden sahtekar tiplerden, psikolojisi bozuk insanlardan Allah kimseyi eylemesin, bu tipler münafıklığın ta kendisidir.

Toplumda şöyle bir görüş var adam namaz kılıyor ya! O adam dürüst, o adam yanlış yapmaz denilir. Değerli okurlarım insanların namazı sizi aldatmasın. Namaz kulun yaratıcısına yani Allah' a olan borcudur. Sadece onu ilgilendirir. Zaten düzgün ve doğru namaz kılan insan profili yukarıdaki gibi olamaz. Çünkü o tiplerde riya, nefis azmıştır. Onları bu dünya da hiç kimse uslandıramaz. Onun uslanacağı yer bellidir. Sadece bu tipleri cehennem uslandırır.

Burada anlattığım kişilik analizine aslında günümüzde hep şahidiz ve her gün karşılaşıyoruz. Bunların bazıları idareci, yönetici olur. Bu tiplere de insanlar yalakalık olsun yarın işim düşer yapsın diye riyakarlık içinde yaklaşımda bulunurlar. O tiplere yakın tipler de onun gibi karakteristik bozukluğu olanlar aşağıya indiğinde insanlar onları tanımaz. Değer de verilmezler. Bazen bu tipler insanların özellikle kafalarında ki kendi yarattıkları nefis düşmanlarının gıyabında  konuşulurlar.

Kişilik bozukluğu tedavi yönetimi psikiyatrilerin işi olup bazen de farklı reçeteler kullanırlar. Toplumumuzda bu tiplemeler çok vardır. Bu tiplemeleri bazen de hayat bu boyuta sokar. Ekonomik ve ailevi, sosyal yaşantı , toplumsal bunalım, bazen de kişilik bozukluğuna sebeptir. Psikiyatri ve psikologların çalışmaları bu sorunların bazen karakterize sonucu meydana çıktığını söylüyorlar.

Karakter meselesi %50 doğuştan %50 yaşadığı çevreden oluşur derler. Ama bazı vatandaşların %100 sonradan da bu hale gelebileceğini görüşünü de savunurlar. Şahsım psikolog, psikiyatr değilim. Yazımı sohbet ettiğim bir psikologun sohbeti üzerine oluşmuştur. Davranış ve kişilik bozukluğu üzerine bir çok konferans veren hocam gerçekten önemli noktalara değindiği kanısındayım.

Bu sohbetten bende biraz ders aldığımı her sakallıya dede denmeyeceğini, adam sandığın herkesin sözüne itibar edilmeyeceğini bu kim olursa olsun olabileceği gibidir.

Önemli olan idareci, yönetici, normal bir vatandaş bile olsak psikolojik sorunlar bir hastalıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir. Bunu delilikle ilişkilendirenler aslında anormaldir. Her insanın içinde yaşadığımız dünya da mutlaka psikiyatr veya psikologa giderek tedavi olması, öneriler alması şarttır. Bu hastalığı tedavi ettirmeyenler ilerleyen safhalarda önce ailesine, sonra etrafında ki insanlara ve en önemlisi ise yönetici veya idareci ise hitap ettiği topluma zarar vereceği aşikar ve kaçınılmazdır.ç İnsanlar ruh temizliğini bana göre İslam dininin gereğini namaz, oruç, Kur'an-ı Kerim okumak ve elbette ki Allah'ın emirlerine uyarak gerçekleştirir. Bunlardan bihaber veya uzak olanlar ise Psikolog veya psikiyatr' a giderek tedbirini almalıdır.

Aksi takdirde kendisinin psikolojik sorunu olmadığına inanarak inatlaşan gerçek gizli psikolojik sorunlu olanlar bulunduğu topluma her an tehlike arz eder. Bu da suç oranını ve toplum içinde ki gerilimi arttırır. Bunun engellenebilmesi için her bireyin mutlaka yılda en az bir defa olsun tedavi amaçlı gidip muayene olması şarttır. Dini temizliği ise zaten onu rahatlatıp huzurlu edecektir.

Allah hiç kimseyi akıldan, yoksun eylemesin... 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
ERTAN SAĞLAM Arşivi