Psikiyatrist Süren: “Bayramda çocuğunuzu TV’den uzak tutmaya çalışın”

Psikiyatrist Süren: “Bayramda çocuğunuzu TV’den uzak tutmaya çalışın”
“Çocuklarımıza bayramı anlatırken kurbanlıkların kesimi üzerinde durmak yerine bayramın ve kurbanın sosyal boyutu üzerinde durulmalıdır” “Haber bültenlerinde yasak alanlarda kesilen kurbanlar ile ilgili haberlere bolca rastlanacağından bayramda çocuğunuz

Psikiyatri Uzmanı Dr. Serkan Süren, çocuklara Kurban Bayramı’nı anlatırken kurbanlıkların kesimi üzerinde durmak yerine bayramın ve kurbanın sosyal boyutu üzerinde durulması gerektiğini belirterek, “Haber bültenlerinde yasak alanlarda kesilen kurbanlar ile ilgili haberlere bolca rastlanacağından bayramda çocuğunuzu TV’den uzak tutmaya çalışın” dedi. 
VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Ergen Psikiyatri Kliniğinden Uzm. Dr. Serkan Süren, çocuklar açısından Kurban Bayramı’nı değerlendirdi. Dr. Serkan Süren kurban kesiminin çocuklarda oluşturduğu etkiler için, “Çocuklara kurban kesimini izlettirmek alınmaması gereken bir risktir. Her çocuğun etkilenmesi farklılık gösterse de bir hayvanın gözlerinin bağlanması, ayakların bağlanması, çaresiz bir şekilde can çekiştirerek ölümünü izlenmesi travma etkisi oluşturabilir. Depresyon, saldırganlık, gece kabusları, et yemek istememe, alt ıslatma gibi sorunlar gözlenebilir. Çocuğu kesime şahit olması için zorlamak, kurban kanını alnına sürmek gibi ritüeller ile bayram maneviyatını sığlaştırmak yerine, bayramlar; ihtiyacı olanların ihtiyaçlarının karşılandığı, büyüklerin evlerinde ziyaret edildiği, bayram harçlıklarının toplandığı, güzel yemekler ve tatlılar yendiği zamanlar olarak yaşatılmalıdır” diye konuştu.

Çocuklara Kurban Bayramı nasıl anlatılmalı?
Çocuklara Kurban Bayramı’nın anlatımının nasıl yapılması gerektiğine değinen Uzm. Dr. Süren, “Kurban kavramı çocuk sormadığı sürece detaylandırılmamalıdır. Her çocuğun anlaması farklı olacağı için çocuğun soru sormasına izin vererek mümkün olduğunca örneklerle somut şekilde anlatılabilir. Çocuklarımıza bayramı anlatırken kurbanlıkların kesimi üzerinde durmak yerine bayramın ve kurbanın sosyal boyutu üzerinde durulmalıdır” dedi.

"Bayramda çocuğunuzu TV’den uzak tutmaya çalışın”
Kurban Bayramı hakkında sohbet ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Serkan Süren, “Kurban kesimi ve ayrıntıları hakkında çocuğunuzun yanında ayrıntılı konuşmamaya çalışın. Bayramlaşmaya gittiğiniz yakınlarınız komşularınız kurban kesimi ile ilgili ayrıntılı konuşmaya başlarsa çocuğunuzu hemen o ortamdan uzaklaştırın ve bu konuşmayı dinlemesine izin vermeyin. Ne kadar önlem alınsa da açık alanlarda kurban kesilme sahneleri ile çocuğumuz kısa sürelerde olsa şahit olabilir. Bu sahnelerin yaşanması olası yerlerden uzak durmaya çalışan, bir kesim sahnesinin önünden geçiyorsanız bunu ilk siz fark edin ve çocuğun dikkatini başka yöne verin ve o sahneyi görmesine izin vermeyin. Haber bültenlerinde yasak alanlarda kesilen kurbanlar ile ilgili haberlere bolca rastlanacağından bayramda çocuğunuzu TV’den uzak tutmaya çalışın” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir