Plastik cerrahtan el ve parmak kırıklarında eklemlerin tellere yapışmasını önleyen yöntem

Plastik cerrahtan el ve parmak kırıklarında eklemlerin tellere yapışmasını önleyen yöntem
Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Umut Tuncel, kendi geliştirdiği cihazla el ve parmak kırıklarında eklemlerin tellere yapışmasını önledi

Daha önce yapılan kırık ameliyatlarında takılan tellerin ekleme kaynadığını ve hastalar için zor durumlar oluşturduğunu belirten Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Umut Tuncel, kendi geliştirdiği cihazla ameliyat sonrası takılan telleri hareket ettirerek eklemlerin tellere kaynamasının önüne geçti.

20161024aw881424_03.jpg

Ellerin ve parmakların eklemini içeren yaralanmalarda en önemli sorunun yara iyileşme süresi içerisinde eklemde kaynaşma ve yapışma olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tuncel, “Dikişler alınır, yaralar tamamen iyileşir ama hastamız parmağını bir müddet oynatamaz. Çünkü eklem yapışmıştır. Dolayısıyla klasik olan bu tip yaralanmalarda eklemin içerisinden geçecek şekilde, eklem yaralanması onarıldıktan sonra onu bir süre iyileşmesi için sabit tutmak gerekiyor. Eklemin içerisinden geçecek şekilde telleme yapılıyordu. Onun süresi de 4 haftaydı. 4 hafta parmağın sabit durması demek, kaynaması demekti. Eklemde yaralanma olmasa bile 4 hafta burada telli tutsanız, teli parmaktan çıkarttıktan sonra en az 12 hafta sonra parmağını normal şekilde kullanabilir. Biz de bunu aşmak için farklı bir dizayn düşündük. Bu hastamızda da bunu ikinci kez uyguladık. Ameliyat olduğunun sabahında bizim tarif ettiğimiz gibi fizik tedavisine başladık. Zaten bizim amacımız bir yandan eklemin iyileşmesi, diğer yandan da iyileşirken yapışmasın diye erken dönemde ekleme hareket verebilmektir” dedi.

20161024aw881424_04.jpg
Bu cihazın adının ‘krischer teli’ olduğunu ifade eden Tuncel, “Özel olarak dizayn edilmiş, paslanmaz bir malzemeden yapılmış, kemik kırıklarında kullanılan sabitleme telidir. El parmakları için ince olanları kullanılıyor. Biz buna farklı bir dizayn yaptık. Bunun klasik kullanımı eklem oynamaması için iki tane çapraz şekilde eklemden geçirilir. Bu geliştirdiğim dizaynda da hem eklem sabit tutuluyor hem çekme etkisini alıyor hem de erken dönemde ekleme hareket veriyoruz. Böylece bu parmakta yapışıklık olmayacak” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık