Pi sayısında rekor kıran öğrencinin yeni hedefi

Pi sayısında rekor kıran öğrencinin yeni hedefi
Erciyes Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği birinci sınıf öğrencisi ve matematik kulübü başkanı Muhammet İşçi, Pi sayısının virgülden sonraki 1024 basamağını ezbere okuyarak, 606 basamakla Türkiye rekorunu elinden bulunduran ODTÜ öğrencisi rakibini geçer

Pi sayısında kendini geliştirmek istediğini belirten Muhammet İşçi ‘e’ sayısında ise dünya rekorunu kırmak istediğini söyledi. 

Yeni rekorun sahibi olan Muhammet İşçi, “Rekoru kırarken heyecanlanmamıştım, fakat daha sonra kameraları görünce biraz heyecanlandım. Daha sonra 150. basamağa gelince şaşırdım fakat devam ettim iyi çalışmıştım başarılı olmayı bekliyordum. Heyecandan dolayı biran olmayacağını zannettim, fakat oldu” dedi.

Erciyes Üniversitesi’ne böyle bir başarıyı getirdiği için mutlu olduğunu belirten İşçi, “En son 8 yıl önce aktif olan bir kulübü arkadaşlarım ve hocalarım sayesinde aktifleştirdim. İlk etkinliğimiz olarak da bu çalışmayı yaptık. Gerçekten ilgi gördü. Bunun için de mutluyuz. ODTÜ’lü rakibimi geçmekten ziyade Türkiye’de böyle bir işe hatta matematiğe ilgi yok. \%6 oranında bir matematikçi yetiştirme oranına sahibiz. Buda çok vahim bir durum. Bu ülkede maalesef hep işime yararcılık var.

Dolayısıyla bu tür işler hep geri planda oluyor. Bir ODTÜ öğrencisi arkadaşımız organizatörlerin önünde 606 basamağı saymış ve direkt onanmıştı. Bunun üzerine 1024 basamağı saymak gerçekten riskliydi. Fakat çalıştım, yaptım. İki üzeri onun matematikte daha kibar duracağını düşündüğüm için sayı olarak bu hedefi belirledim kendime. Üç yüz basamak daha fazlasını biliyordum. Fakat dediğim gibi iki üzeri on olsun ve matematikte daha kibar dursun diye bu basamağı saydım. Lisedeyken bu tür etkinlikleri yapmaya çalışıyordum fakat fazla ilgi görmüyordu” diye konuştu.

İşçi ayrıca, "Üniversiteye gelince aklımda vardı. Araştırmalarım oldu, dünya rekorlarına baktım ve ilginçliklere baktım. Gerçekten ilgi çekici bir şey. Zaten Pi sayısı hayatımızda her yerde olan bir sayısıdır. Ben de bu sayısı ezberlemek istedim ve böylelikle Türkiye rekoru da peşinden gelmiş oldu. Bundan sonraki hedeflerim Pi sayısını geliştirmenin yanı sıra 'e' sayısının dünya rekorunu da kırmak istiyorum. En önemli hedefim dünyanın çözülemeyen sorunlarında biri olan Collatz Sanısını en kısa zamanda açıklamak olacaktır. Pi sayısını ezberlerken günde 50 tane basamak ezberledim ve yaklaşık 20 günümü aldı” ifadelerinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir