Pazarın Şampiyonu ‘Barbunya’

Pazarın Şampiyonu ‘Barbunya’
Çarşamba ilçesinde her hafta Çarşamba günü açılan Pazar tezgahlarının bu haftaki şampiyon ürünü barbunya oldu.

Çarşamba ilçesinde her hafta Çarşamba günü üreticiler Pazaryerlerinde tezgah açıyor. Havaların yavaş yavaş soğuması ile beraber kışlık ürünler tezgahta yerini almaya başladı. Havalardan dolayı mevsimler geçişten kaynaklı domatesin kilo fiyatı tekrardan yükselmesine rağmen ‘barbunya’ zirveye adını yazdırdı.

Geçtiğimiz haftalarda domatesin kilo fiyatı 10 – 17 TL arasında satılırken bu hafta kilo fiyatı 25 TL’den satışa sunuluyor. Barbunyanın kilosu ile 50 TL’den satılarak şampiyon ürün seçildi.

6.jpg

7.jpg

Domatesin kilo fiyatının geçen haftaya nazaran iki katına satılmasına rağmen hemen hemen her yemeğe kullanılan bir sebze olduğunu dile getiren müşteriler, “Mecbur almak zorundayız. Tezgahtaki ürünlerin en pahallı ürünü barbunya ama onu almasak da olur. Domates için aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü hem salata da hem de çoğu ana yemeklerde kullandığımız için almak zorunda kalıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Çiftçiler terk ediyor”

Çiftçilerin geçinemedikleri için şehre yerleştiğini söyleyen Batıyaka Kapalı Pazaryeri’nde satış yapan pazar esnafı “Şuanda vatandaşlar tabi ki fiyatlardan şikayetçi ama çiftçi de şikayetçi. Çünkü vatandaş alamıyor, çiftçi de satamıyor. Çiftçi satsa da geliri doğru düzgün karşılamıyor ne yazık ki. Çiftçinin işi şuanda bitmiş durumda. Çiftçilik diye bir şey kalmadı. Barbunyanın fiyatı olmuş 50 TL, domates olmuş 25 TL. Vatandaş nasıl alacak bu fiyatlara? Vatandaşı geçtik, çiftçi de geçinemiyor. Zaten çiftçiler artık tarlalarını satmaya başladı. Artık köylerden uzaklaşıyorlar. Çünkü köylerde çiftçilikten başka geçim kaynağı yok. Çiftçilikte bittiğine göre şehre göçler başladı. Bu fiyatların artmasının sebebi de tam budur. Şehre göçlerin başlamasıdır.” Diye ifade etti.

Bu hafta pazarda ki fiyatlar şu şekilde: Barbunya 50 TL, muz 40 TL, mandalina 15 TL, soğan 10 TL, patates 15 TL, üzüm 25 TL, marul 20 TL, pırasa 15 TL, fasulye 40 TL, havuç 15 TL, salatalık 15 TL, biber 30 TL, limon 15 TL, nar 40 TL.

4.jpg

5.jpg

HABER: Ünal DALDAL

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber