MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

ÖZGÜVEN

ÖZGÜVEN

Yanlış yapmayan insan yoktur. Kişinin insanlıktaki derecesi yanlışını kabul etmek ve düzeltmek için gösterdiği gayret ve titizlikle ölçülmelidir. İnsan göründüğünden daha karmaşık bir varlıktır.  Başkalarını anlama çabasının yanı sıra hayat mücadelesinin çoğu, kişinin kendini anlama gayretini kapsar. 

Bir topluluk karşısına çıktığınızda iyi bildiğiniz bir konuyu unuttuğunu, ne yapacağınızı şaşırdığınız veya elinizin ayağınıza dolaştığı oldu mu hiç? Söz söyleme becerisinde doğuştan gelen yeteneğin payı çok azdır. Bundan daha önemlisi eğitim ve kendini geliştirme çabalarıdır. İyi bir konuşmada; sesin etkili kullanılması, ses tonlamalarının doğru yapılması, beden dili, planlı bir hazırlık konuşulacak kitleye uygun üslup, mizah ve espirinin yerinde kullanımı, bilgi,tecrübe,özgüven gibi geliştirilebilir öğrenme süreçleri çok önemli rol oynar.

Olmasını istemediğimiz bir şeyi düşünmeye başlayarak bu olumsuzun etkisi altına girer ve onun başınıza gelmesini kolaylaştırırsınız, inanmıyorsanız, çok iyi olduğunuz bir konuda ne kadar sakar ve beceriksiz olduğunuzu düşünmeye başlayın. Kısa bir süre sonra söylediklerinize inanmak zorunda kalacağınız gerçeklerle karşılaşacaksınız. Bilinçaltının kurallarını bilirseniz kendinizi nasıl olumlu etkileyebileceğinizi öğrenirsiniz.

Her gün bilinçli-bilinçsiz binlerce düşünce beyninizde belli dosyaların arasına girmek üzere yol alır. Bu düşüncelerinizin desteklenmesiyle bilinçaltınız oluşur. İnançlar; davranışlarınızın alt basamağı olan tutumlarınız, genel kanaat ve referanslı düşüncelerinizdir. Çok defa duygularınızın veri tabanını oluşturur. Örneğin  bir konuşma öncesi nedenini düşünmeden heyecanın etkisini psikolojik ve fizyolojik yaşamaya başlarsınız. Böylece eylemleriniz ve davranışlarınız ortaya çıkar. Bu durumda istenen veya istenmeyen sonuçlar bu program dahilinde gerçekleşir. Yani sonuçları biçmeye başlarınız. Bir anlamda “ Ne ekersen onu biçersin”.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi