Özal formülü uygulanacak

Özal formülü uygulanacak
1991 yılında Samsun iki seçim bölgesine ayrılmıştı..

 

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, 1991’de uygulanan daraltılmış bölge seçim sistemine dönüş için çalışma başlattıklarını açıkladı. Özal döneminde uygulanan sistem, çok oy alan partiye avantaj sağlıyor

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, daraltılmış bölge seçim sistemiyle, seçmenle yüz yüze görüşme, seçmenin milletvekili ile doğrudan temas kurmasının daha da kolaylaşacağını, seçmenle seçilenin irtibatının daha da güçleneceğini belirtti. Daraltılmış bölge sistemi son olarak 1991 seçimlerinde kullanılmıştı. 

Bozdağ TBMM’de yaptığı açıklamada, daraltılmış bölge seçim sistemiyle ilgili süren çalışma olduğunu söyledi.  Bozdağ, bu çalışma içerisinde seçim barajıyla ilgili bir çalışma olmadığını ifade ederek, ”Yönetimde istikrar Türkiye’nin faydasınadır.  Şu an yüzde 10’nun, istikrarı temin eden fonksiyonu var” diye konuştu.

”Daha önce Türkiye milletvekilliği kavramını duyuyorduk, bundan vaz mı geçildi?” sorusuna Bozdağ, şu yanıtı verdi: “Hayır, o ayrı bir konu, bunları birbirine katmayalım. Türkiye milletvekilliği, baraj ve başkanlık sistemi ayrı, daraltılmış bölge ayrı bir şey. Onun için daraltılmış bölgeyi başkalarından ayırmak lazım.

Şu anda İstanbul’da 90 civarında milletvekili çıkıyor ve 3  seçim çevresi var. Bir bölgeden 29 vekil çıkıyor. Başka bölgeden başka sayıda çıkıyor. Sayı çok olunca milletvekilerinin seçmenle diyalog kurması zor oluyor.

Bu kadar alan içerisinde daha etkin siyasi faaliyette bulunmaları, seçmenlerin diyalog açısından imkan bulmaları zor ama burada daraltılmış bölge olsa 30 değil de 10-5-4 olsa veya başka bir rakam olsa, o zaman daha az milletvekili daha dar bir bölgeden seçilmiş olacak. Seçmenle yüz yüze görüşme, seçmenin milletvekili ile doğrudan temas kurması daha da kolaylaşmış olacak, seçmenle seçilenin irtibatı daha da güçlenmiş olacak. Böylelikle demokrasimiz de buradan ayrı bir güç kazanmış olacak.”

1991’de uygulandı

Bozdağ’ın işaret ettiği seçim sistemi 1991 seçimlerinde uygulanmıştı. Daraltılmış bölge seçim sistemiyle uygulanan seçimlerde İstanbul 9, Ankara ve İzmir 4, Adana 3, Bursa, Diyarbakır, Aydın, Samsun ve Manisa gibi iller ise 2 seçim bölgesine ayrılmıştı. Seçim sistemi yüksek oy alan partiye avantaj sağlayacak şekilde düzenlenmişti. Aynı seçimlerde yüzde 10 oy alan DSP 7 vekil çıkarabilmişti. Önümüzdeki seçimlerde, yeni sistem uygulanırsa, İstanbul’da BDP destekli bir bağımsız adayın parlamentoya girme olasılığının ortadan kalkacağı, CHP ve MHP’nin söz konusu bölgelerden çıkaracağı vekil sayısının azalacağı değerleniriliyor.

Yerel seçim teklifine CHP’den de oy

TBMM Genel Kurulu’nda yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 384 oyla kabul edildi. Salonda 326 milletvekili bulunan Ak Parti’den 300 civarında, 51 milletvekili bulunan MHP’de 40 civarında ve 29 milletvekili bulunan BDP’den 10 civarında milletvekili bulunduğu gözlendi. Rakamlar 384 kabul oyu içinde CHP’lilerin de kabul oyu verdiği sonucunu ortaya koydu.

Türkiye'nin Suriye hassasiyeti tamamen akrabalıktan, kardeşlikten kaynaklanıyor. Bizim Suriyenin içişlerine müdahele etmek gibi niyetimiz yoktur. Çıkar hesabı gütmiyoruz. Oraya bakışımız jeopolitik değildir.

Suriye'de yaşanan olayında elbette bölgede ve dünyada yansımaları olacaktı. Türkiye Suriye'yi bağrına basan ülkeydi. Olayların bugün geldiği nokta Türkiye'nin eseri değildir. Biz daha önce olaylar olmadan gelişmelerin seyrini görüp Esed'i uyardık. Kendisine her türlü yardımda bulunma sözü verdik. Ama Esed yönetimi bizi dinlemedi ve sözünü tutmadı. Yalan söyledi.

Suriye'nin bizim topraklarımıza saldırma durumu oldu. Bir oldu ikinci oldu ses çıkarmadık. Dördüncüde ses çıkarmadık. Beşincide altıncıda bir halkın hareketli olduğu mahalleye düştü ölüm olmadı ağır nota verdik. Son olarak 2 anne 3 çocuğu şehit oldu artık bu karşılıksız olmazdı bizde buna misli ile cevap verdik.Suriye konusunda uluslararası toplumu haberdar ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz. Onlardan da sağolsunlar olumlu cevap geliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel