MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

OSMANLI'NIN EN TALİHSİZ HÜKÜMDARI 2

OSMANLI'NIN EN TALİHSİZ HÜKÜMDARI 2

 Nihayet 15 Haziran'da merhum padişahın tabutu üzerine konan hacizler kalkmıştı.Tabut bir atlı arabası ile villadan alınarak Sen Roma Tren İstasyonuna götürüldü .Trenle Triste’ye götürülerek bir geminin ambarına konuldu .17 Haziran'da demir alan gemi 4 gün sonra Beyrut limanına ulaştı. Buradan 26 Haziran 1926 Cuma günü özel bir trenle Şam'a götürüldü. İstasyonda cenazeyi  o zamanki Suriye Hükümet Başkanı ve Sultan 2. Abdülhamid Han'ın eski danışmanı Ahmet Nabi Bey hükümet Erkan'ı ve Şam halkı karşıladı.Tabut bir arabaya yerleştirilerek defin yeri belli olana kadar kalmak üzere Sultan Selim Camii'ne getirildi. Suriye o vakitler Fransız Mandası altında olduğundan Fransızlar defin yerine ve merasime kimlere katılıp katılmayacağını kadar karıştılar. Nihayet padişahın cenazesi vefatından en az 49 gün sonra Sultan Selim Camii hazinesine defnedildi. Belki de yeni devletimizin kuruluş yıllarındaki geçiş döneminin hükümdarı olduğu için hakkında en çok yazılıp çizilen padişahlar içinde sanırım 2. Abdülhamit Han'ın ardından Vahidettin Han gelmektedir. Şimdi sizlere bu yazılanlardan müspet yönde olanlarının birkaç tanesinden söz edeceğim .

2013 yılında vefat eden gazeteci yazar Mehmet Ali Birand 5 Mart 2005 tarihli Posta gazetesindeki makalesinde şöyle diyordu:" bizim kuşağımız Osmanlı İmparatorluğu'nu öğrenemedi .Dolayısıyla anlayamadık koskoca bir imparatorluğun başarılarını tam manada hissedemedim. Son padişah Vahidettin kadar yerden yere vurulan olmamıştır ne kızıllığı kalmış ne hainliği" demiştir.

Çeşitli hükümetlerde 7 seneye yakın Başbakanlık yapan ve 2006 yılında vefat eden Bülent Ecevit, bir gazetede çıkan mülakatı ile ilgili olarak 17 Temmuz 2005'te Hürriyet gazetesinin sorularına şöyle cevap veriyordu:" Ben Vahidettin için hiçbir zaman hain demedim çünkü ne kadar zor koşullar altında padişahlık yaptığını biliyorum ülke işgal altındaydı ordusu kalmamıştı.Bu koşullar altında bile birçok önemli işe imza atmıştı" sözlerini kullandığı bilinmekteydi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi