Osmanlı arşivi aralanıyor

Osmanlı arşivi aralanıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 21-23 Kasım 2012 tarihinde İstanbul’da düzenleyeceği ‘Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi’nin tanıtım toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 21-23 Kasım 2012 tarihinde İstanbul’da ‘Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi’ düzenlenecek. Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı kongreye 23 farklı coğrafyadan 32 bilim adamı katılacak.

Kongrenin Ankara’daki ayağında ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar ve Tapu Kadastro Genel Müdürü Güney’in katılımıyla tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney katıldı.

Tapu Kadastro Arşiv Dairesi Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantı öncesinde Bakan Bayraktar’ın da gezdiği ve incelediği Osmanlı Dönemi’ne ait eserlerin yer aldığı arşivde en eski eser 1402 yılına ait vakfiye olurken, en ilgi çeken eser ise Fatih Sultan Mehmet dönemine ait 65 metre uzunluğundaki ceylan derisine yazılmış vakfiye oldu.

Osmanlı mülkünde var olan arşiv hafızasının sadece Osmanlı bakiyesi olarak kalmaması gerektiğini belirten Bayraktar, bu çalışmaların dünya yazılı kültürüne ve gelecek kuşaklara kayda değer bir katkı sunmasını dilediklerini ifade etti. Osmanlı Devleti’nin geride çok geniş bir arşiv ve yazılı evrak bıraktığını söyleyen Bayraktar, bu arşivlerin önemli bir kısmının Arşiv Dairesi Başkanlığı’nda muhafaza edildiğini kaydetti. Arşivin binlerce defter ve belgeden oluştuğunu dile getiren Bayraktar, “Bu belgeler 3 kıtada 30’a yakın ülkenin ekonomik, sosyo-kültürel ve demografik kayıtlarını içermektedir. Bu kongre uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi ve ülke tanıtımı açısından da katkı sağlayacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir