Orta Karadeniz Bölge Kan toplama Bayramda’ da Çarşambadaydı

Orta Karadeniz Bölge Kan toplama Bayramda’ da Çarşambadaydı
Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Kan alım aracı Kurban Bayramında da durmadı Çarşamba’ da kan bağışı için gelerek bağışçılardan kal alımı gerçekleştirdi. Kan bağışına bayramda da ilgi büyük oldu

 

Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi aracı ile İlçemize gelen Kızılay Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi sorumlu ekip doktoru Dr. Tuba Yanık, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi. Kurban Bayramının 3. Gününde yine Çarşamba’ya kan bağışı için geldik. 1 gün boyunca Çarşamba’ da oluyoruz. Amacımız Çarşamba halkından günlük 60 ünite kan alabilmek. Zaten Çarşamba halkı kan verme konusunda gereğinden fazla duyarlı, öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki verecekleri bir ünite kan ile üç kişinin hayatını kurtarıyorlar” diyerek şöyle devam etti.

Yanık, “Bu gün öğle saatlerinde Çarşamba’ya geldik ve 2-3 saat içinde 20 ünite kan bağışında bulunan vatandaşlarımızdan kan aldık. Bu aracımız ile günlük 60 ünite kan alımı gerçekleştirebiliyoruz. Çarşamba’ da bayram olmasına rağmen bu kadar kısa sürede bu sayıya ulaşmamız gerçekten de bizleri de memnun etti. Akşama kadar bu sayının 40 ı geçeceğine inanıyor duyarlı olan Çarşambalılara teşekkür ediyoruz” dedi.

KİMLER KAN VEREBİLİR?

Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi sorumlu ekip doktoru Dr. Yanık; 18- 65 yaş arası sağlıklı her insan kan verebilir. Bunun için herhangi bir engel yok, zaten formlarımızı doldurdukları takdirde bütün sorabilecekleri merak soruları ben ve ekip arkadaşlarım cevaplıyor ve vatandaşlara yardımcı oluyoruz.

KAN VERMENİN FAYDALARI;

Dr. Yanık; ilk olarak bunun manevi tarafından, faydasından bahsetmek istiyorum; insanların hayatını kurtarma boyutu var ki, bence en önemli olan faydası bu, bir ünite kan vererek üç kişinin hayatını kurtarıyorsunuz. İnsan vücudundaki kan hücreleri, 120 günde bir doğal olarak yenilenmektedir. Eğer insanlar kan bağışı yaparsa bu süre daha da kısalmaktadır. Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Dr. Yanık; Burada toplanan kanlar Orta Karadeniz Bölge Müdürlüğü tarafından bölgeye yani Amasya, Sinop, Ordu, Tokat, Samsun illerine, bu illerdeki tüm ihtiyaç sahiplerine gidiyor dedi.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel