Örnek Bahçelerde Rehabilite İncelemesi

Örnek Bahçelerde Rehabilite İncelemesi
Çarşamba ilçesi Çatak ve Arımköseli Mahallelerinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile Çarşamba Ziraat Odası personellerinin fındık bahçelerinde yaptığı rehabilitasyon çalışmaları yerinde incelendi.

Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çarşamba Ticaret Borsası arasında geçtiğimiz yıllarda fındıkta rehabilitasyon çalışması projesi kapsamında protokol imzalanmıştı. İmzalanan proje çerçevesinde örnek olan seçilen bahçelerde yakın zamanda başlayacak olan fındık sezonundan önce yerinde incelemeler yapıldı. Çarşamba ilçesi Çatak ve Arımköseli Mahallelerinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile Çarşamba Ziraat Odası personellerinin fındık bahçelerinde yaptığı rehabilitasyon çalışmalarını, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hacı Toraman, Çarşamba Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sercan Yaşar yerinde inceledi.

ornek-bahcelerde-rehabilite-incelemesi-6.jpg

ornek-bahcelerde-rehabilite-incelemesi-7.jpg

“Amacımız çiftçinin kazancını artırmak”
Yaptığı incelemelerde, fındık ağaçlarının dallarını keserek yapılan yenileme çalışmalarında çiftçilerin ilk sene kilo kaybı yaşabileceklerini aktaran İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, sonraki senelerde rehabilite çalışmalarının faydasını göreceklerine değinerek, “Fındıkta rehabilitasyon çalışmalarını iki yıldır Çarşamba ve Terme ilçelerinde sürdürüyoruz. Çarşamba ilçesinde de Belediye ve borsamızın alet ve ekipmanlar ile destek vererek aynı zamanda İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat odamızın personel destekleri ile fındık bahçelerinde rehabilite çalışmalarına başlanmıştı. Rehabilite dediğimiz çalışma, yaşlanmış olan ağaçların gençleştirme işleminin yanı sıra bakım, gübreleme ve set çalışmalarıdır. Bu çalışmalar hem toprak üzerindeki mineral maddelerin yağmur suyu ile kaymasını önlüyor. Köklerin atılan gübrelerden yararlanmasını sağlıyor. Aynı zamanda erozyonu da önleme özelliği var. Bizim amacımız, çiftçinin kazancı ne kadarsa artırma çabamız var. Ağaçlarımızın gençleştirilme anında belki çiftçilerimiz ilk yılda ürün alamadık diyebilir ama daha sonraki yıllarda faydasını görecektir.” Şeklinde konuştu.

ornek-bahcelerde-rehabilite-incelemesi-8.jpg

ornek-bahcelerde-rehabilite-incelemesi-9-001.jpg

“13 ilçemizde 26 ekip oluşturduk”
Çiftçiye hizmetlerin devam edeceğini aktaran ve bakanlığa projeyi sunarak 13 ilçede 26 ekip oluşturduklarını belirten Müdür Sağlam, “Ova kısmından dağlık kısma çıkarken ağaçlarda artış görüyoruz. Fındık ocaklarında dal sayılarının az olması gerekiyor. Dolayısıyla rehabilitasyon çalışmasının fındık bahçelerinde de olması gerektiğini düşündük. 13 ilçemizde bakanlığımıza sunmuş olduğumuz projemizde rehabilitasyon projesi kapsamında 13 ilçemizde 26 ekip oluşturduk. Hem bakım budama da hem çapalamada tüm makinelerini ilçe teknik elemanlarımıza teslim ettik. İnşallah borsa ve ziraat odamızla beraber çiftçilerimize hizmetlerimiz devam edecek.” İfadelerini kullandı.

ornek-bahcelerde-rehabilite-incelemesi-4.jpg

ornek-bahcelerde-rehabilite-incelemesi-3.jpg

“Samsun’da rekolte tahmini 124 bin 480 ton”
Samsun’da geçen seneye oranla fındıkta rekoltenin bu sene fazla olacağını vurgulayan Sağlam, “Geçtiğimiz sene 112 bin 500 ton olan rekolteyi bu sene yapmış olduğumuz çalışmada yaklaşık 124 bin 480 tona kadar tahmini rekoltemizi yaptık. Fındık torbaya girmeden kilo tahmini yapılmaz ama bizim tahminimiz bu şekilde. Bu projede emeği geçen tüm kurum ve ekiplerimize teşekkür ediyorum. Bol bereketli bir sezon diliyorum. Tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

Çatak ve Arımköseli Mahalleleri’nde yapılan rehabilitasyon çalışmaları yapılan fındık bahçelerinde gelecek fındık sezonlarında daha iyi verim alınacağı da belirtildi.

ornek-bahcelerde-rehabilite-incelemesi-5-001.jpg

ornek-bahcelerde-rehabilite-incelemesi-1.jpg

HABER: İsmail TEMİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber