Ordu’nun asırlık çınarları

Ordu’nun asırlık çınarları
Ordu’da hayatları boyunca 2 padişah, 37 başbakan, 12 cumhurbaşkanı gören, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna,

 Cumhuriyet dönemi boyunca askeri darbelerden siyasi, ekonomik ve sosyal olayları kadar yaşanan her şeyi şahit olan iki asırlık çınar Mehmet Naz ve Muhlis Tekşan, uzun yaşamın sırrını ‘temiz hava, süt ve yoğurt’ olarak özetledi.

“BOL YOĞURT YİYORUM”

Ordu valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ulubey ilçesinde yaşayan 104 yaşındaki Mehmet Naz ile Muhlis Tekşan adlı yaşlıları evlerinde ziyaret etti. Vali İrfan Balkanlıoğlu, beraberinde Ulubey Kaymakamı Emrullah Temizkan ile birlikte İlk ziyaretini ilçenin Fındıklı mahallesinde yaşayan 104 yaşındaki Mehmet Naz adlı yaşlıya gerçekleştirdi. 6 çocuk ve 30’un üzerinde toruna sahip olan, torununun torununu da gören 104 yaşındaki Mehmet, 1948 yılında Ulubey ilçesinin Fındıklı Mahallesi’ne yerleştiğini ve 2002 yılında eşini kaybettiğini anlattı. Mehmet Naz, “Küçük yaşlarda babamı kaybettim, annemle yaşam mücadelemizi sürdürdük. O, yıllarda buralarda fındık yoktu. Tarlaya ektiğimiz mısırla geçimimizi sağlardık. Yarı aç, yarı tok yaşadık. 3 yılda askerlik yaptım” dedi.

Mehmet Naz, uzun yaşamın sırrının sorulması üzerine “Sağlığımı bu temiz havaya, yürüyüşe ve bol yoğurt yemeye borçluyum. Herhangi bir sağlık sorunum yok” diye konuştu.

“TEMİZ HAVA, SÜT YOĞURT”
Vali İrfan Balkanlıoğlu ikinci ziyaretini ise Ulubey İlçesinin Kadıncık Mahallesi’nde hayatını sürdüren 104 yaşındaki Muhlis Tekşan’a yaptı. Eski Ordu evlerini yansıtan mimariye sahip evini bugüne kadar hiç bozmayan ve yaşamını eşi ile birlikte bu evde sürdüren 104 yaşındaki Muhlis Tekşan, “Hayatımın çocuğunu buralarda, ormanlarda geçirdim. Orman demek temiz hava demek. Şimdi temiz hava bulmak çok zor. Ben öncelikle uzun yaşamamın sırrını buralara ve temiz havaya borçluyum. Süt ve yoğurt çok tüketiyorum. Vücuduma zarar verecek hiçbir şey almadım. Hayatımda büyük bir rahatsızlık geçirmedim. Hala çok dincim" diyerek, uzun ve sağlıklı yaşamanın sırlarını anlattı ve semaverde demlediği çaylardan ikram etmeyi de unutmadı.

“YAŞLILARIMIZA HÜRMET ETMELİYİZ”
Ziyaretlerden mutluluk duyduğunu belirten Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Yaşlısına hürmet etmeyen toplumlar, geleceğinden de emin olamaz. Bizim en büyük görevimiz yaşlımıza, engellimize sahip çıkmak, onların hayır duasını almak. Kaymakam arkadaşlarımıza bulunduğunuz yerlerde en yaşlı insanlar kimler, nüfustan da tespit edin, ziyaret edelim, ellerini öpelim, hayır dualarını alalım diye soruyorum. Ulubey ilçemizde yaşayan Mehmet Naz ile Muhlis Tekşan’ı evlerinde ziyaret ettik. Hayır dualarını aldık. Her iki dedemize bundan sonraki yaşamında da sağlıklı bir ömür diliyorum” diye konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz