OMÜ doktorları Türkiye'de bir ilke daha imza attılar

OMÜ doktorları Türkiye'de bir ilke daha imza attılar
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Üroloji Anabilim Dalı doktorları Türkiye'de bir ilke imza attılar

Doç. Dr. Ender Özden, Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, Prof. Dr. Şaban Sarıkaya ve Doç. Dr. Handan Çelik’ten oluşan ekip; karın ön duvarında herhangi bir kesi yapmadan bağışlanan böbreği, 4 yıldır hemodiyaliz tedavisi gören 40 yaşındaki kadın hastaya vajinal yolla yerleştirdi. 

20171030aw211744_04.jpg
OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Son yıllarda çeşitli hastalıkların cerrahi tedavisi, minimal invaziv cerrahi teknikler adı verilen yöntemlerle, karın ön duvarında küçük kesilerden (0.5-1 cm) yerleştirilen kamera ve el yardımlı aletlerle gerçekleştirilmektedir. Böylelikle hastalar hem daha az ağrı çekmekte, günlük hayatlarına daha kolay dönebilmekte, yara enfeksiyon riski azalmakta ve kozmetik olarak da daha iyi bir görünüme sahip olabilmektedir. Günümüzde böbrek fonksiyonlarının tamamını kaybeden hastalarda böbrek nakli, tercih edilen tedavi yöntemidir. 1954 yılında ilk başarılı böbrek nakli gerçekleştirildiğinden bu yana özellikle böbrek reddini engelleyen immunsupresif ilaçlar alanında yaşanan gelişmeler bu başarıda etkin olmuştur. Ancak minimal invaziv cerrahi yöntemlerin böbrek naklinde alıcı hastalarda uygulanması, 2009 yılında laparoskopik böbrek nakli ile başlamış, ardından robotik cerrahi yöntemlerle devam etmiştir” dedi. 

20171030aw211744_01.jpg
Türkiye’de de ilk başarılı laparoskopik böbrek naklinin 2015 yılında yine OMÜ Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yakupoğlu, “Bugüne kadar Üroloji Anabilim Dalı çatısı altında toplam 14 olguya yüksek başarı oranları ile laparoskopik yöntemle böbrek nakli gerçekleştirilmiştir. Bu olguların tamamında nakledilecek böbrek, vücut içerisine karın ön duvarında açılan yaklaşık 6 cm uzunluğundaki kesiden yerleştirilmiş ve daha sonra bütün işlemler laparoskopik yöntemle gerçekleştirilmiştir. On beşinci olgumuzda ise karın ön duvarında herhangi bir kesi yapılmadan, böbrek hastanın karın içerisine vajinal yoldan (doğum kanalından) yerleştirilmiştir. Ameliyat sonrasında böbrek hemen fonksiyon görmeye başlamış ve hasta sorunsuz bir yatış dönemini takiben taburculuk için hazır hale gelmiştir” diye konuştu. 

20171030aw211744_03.jpg
Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başındaki Doç. Dr. Ender Özden ise böbrek nakli alıcılarında sık görülen yara yeri problemlerini önlemek için uygun bir yöntem olmakla beraber laparoskopik böbrek nakillerinin; hem laparoskopik cerrahide hem de böbrek nakli cerrahisinde çok deneyimli ekiplerce gerçekleştirilebileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık