ODA BAŞKANLARINDAN BÜYÜKŞEHİR’E TEPKİ

ODA BAŞKANLARINDAN BÜYÜKŞEHİR’E TEPKİ
Çarşamba ilçesinde bulunan 4 oda başkanı yaptıkları ortak basın açıklamasıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne tepkilerini dile getirdiler

Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, Çarşamba Berberler Odası Başkanı Ümit Taşan, Çarşamba Kahveciler Odası Başkanı Erdal Çalışkan ve Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Gümüş ortak yayımladıkları basın açıklaması ile Büyükşehir Belediyesi’nin il merkezindeki esnaflar ile ilçelerdeki esnaflar arasında nakdi ücret desteği ayırımı yaptığını ifade etiler.

Yapılan açıklamada, “Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar ile Samsun merkez de berber, kuaför, lokanta ve servisçi esnaflarına 1.000 TL nakit yardım yapılacağı konusunda karar alınmıştı. Samsun ilçeleri ile bir bütün olup 6360 sayılı yasa ile tamamen köyleri dahil mahalle olmuş büyükşehir statüsüne kavuşmuştur. Yine bu kanunun yayımlanmasıyla tüm ilçeler büyükşehir belediye seçimlerinde büyükşehir belediyesi seçimlerinde oy kullanmıştır. Büyükşehir belediyesi bahse konu kanun ile tüm ilçelerine ve mahallelerine hizmet götürmekten sorumludur. Bugün ilçelerde tahsil edilen emlak, ilan , vatandaş ve esnaftan toplanan vergilerin tamamına yakını Büyükşehir belediyesi kasasına gitmektedir.”  


Ayırım yapılması yanlış

Cumhurbaşkanımız esnafa yaptığı desteklerde hiçbir il yada ilçeyi ayrı tutmamış , esnafa yapılan tüm yardımlar ülkemiz sınırlarında tüm il ve ilçelerinde esnaflara verilmiştir.

Ankarada ki esnafa yapılan yardım ile Trabzonda ki esnafa yapılan yardım da aynıdır. İzmir de ki esnafa verilen yardım ile Tekirdağ da esnafa verilen nakdi ücreti yardımı aynıdır.

Anayasanın 173.MADDESİ :Devlet Esnaf ve sanatkarlarını koruyucu tedbirler alır denmektedir. Sosyal devlet anlayışı ile verilen destek bir il sınırları içinde ayırım yapılmaksızın tüm ilçeleri de dahil edilmelidir. Esnaf ve sanatkarımız zaten covid-19 sebebiyle zor zamanlar ve ekonomik üzüntüler içerisindeyken bir de büyükşehir belediyemizin bu kararıyla terk edilmişliğe ve hezeyana uğratmanın bir anlamı yok.


Aynı vergileri ödüyoruz

İlçelerdeki esnafların Bağkur’a ödedikleri primler ile il merkezindeki esnafın ödediği primler aynıdır. Seçim zamanı ilçelerin sayıldığı ancak en zor zamanlarda esnafın kepenk kapattığı , servislerin çalışmadığı, lokantaların müşteri alamayıp paket servis ile çalıştığı bir dönemde ilçelerdeki esnafın yok sayılması akıl tutulmasıdır, yanlış yönlendirme ve yanlış bilgilendirmedir.


Yanlıştan dönülmeli

Samsun büyükşehir belediyesinin yaptığı bu ayırımdan vazgeçmeli bütçe doğrultusunda gönül almalı ve tüm ilçelerdeki mağdur esnafa bu nakdi destek sağlanmalıdır. İlçedeki esnaf ve il merkezindeki esnaf ayırımının yanlış bir uygulama olduğunu büyükşehir belediyemize hatırlatıyoruz.
 

Tüm siyasiler elini taşına koymalı

Alınan bu karara imza atan /atacak tüm siyasi parti il ve ilçe başkanları ve meclis üyelerinin bu uygulamanın yanlış olduğunu , bu uygulamanın devletin esnafına yapmış olduğu desteklere bakılarak yeniden düzenlenmesi konusunda uğraş ve çaba içerisinde olmalılardır. Devletine, örf ve adetlerine bağlı bir toplum olarak “komşusu açken tok uyuyan bizden değildir” Peygamber efendimizin özlü sözünü hatırlatırız. Şoförler ,berberler, lokantacılar ve Kahveciler esnaf odaları olarak yanlışın düzeltilmesi için yazılı talebimizi yaptık.


Cumhurbaşkanına özel mektup
Açıklamada, Çarşamba oda başkanları ayrıca Cumhurbaşkanımıza Samsun ilimizdeki durumun iletilmesi ve Samsundaki bu ayırım ve ötekileştirmenin anlatılacağı özel bir mektup hazırladıklarını ve mektubu ilçedeki esnaf ve sanatkarları için Cumhurbaşkanlığına göndereceklerini belirttiler.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber