O Yılanlı dere köprüsü hatalıydı, su Azrail oldu

O Yılanlı dere köprüsü hatalıydı, su Azrail oldu
ESM Başkanı Erdoğan, TOKİ'de sel nedeniyle meydana gelen ölümlerin Yılanlıdere'nin taşması ve bunun da nedeninin Büyükşehir'in yaptığı köprü olduğunu öne sürdü

 

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, Samsun'da en çok ölümün meydana geldiği TOKİ Kuzey Yıldızı Konutarı'nda meydana gelen su baskının, Yılanlıdere Köprüsü'nün hatalı inşası nedeniyle olduğunu öne sürdü.

Yılanlıdere üzerine üstü 130 metre kapalı olacak şekilde yapılan köprünün, Samsun'da can kayıplarını artırdığını söyleyen Erdoğan, Büyükşehir'in o hatalı yaptığı köprüyü daha sonra Afet Koordinasyon Kurulu'nun kararıyla yıkıp yeniden yapmaya başladığını öne sürdü. ESM Başkanı Veysel Müşfik Erdoğan, "O köprünün yıkımı, kusurlu olduğunun raporlarla ortaya konulmasından sonra zaruret nedeniyle olmuştur. Yani hatalı bir yapımdır zaten. Bizim iddiamız hep şuydu. TOKİ'nin Kuzey Yıldızı konutlarını su basmasının en büyük nedeni, mezbahane önündeki köprünün menfez geçişlerinin daraltılması üstünün kapatılması ve meydan düzenlenmesidir" dedi.


HATALI KÖPRÜ ORTADA BU NEDENLE DE YIKILDI


Erdoğan derenin üzerinin kapatılması nedeniyle suyun geçemediğini ve dört metre yükseldiğini belirterek, "O yükselen su TOKİ konutlarını bastı. Orada insanlar boğularak öldü. Sorumlu kimlerse haklarında soruşturma açılmalı. Hatalı imalat olduğu Afet Koordinasyon Kurulu tarafından da tespit edildiği için köprü yıkıldı ve yeniden düzenleme yapıldı. Yani bunun için bir delil aramaya gerek yok. Afet Koordinasyon Kurulunu'nun tespiti bu noktada. Bu konuda Cumhuriyet Savcıları'nın o ölümlerin hesabını kamu vicdanı açısından sormasını bekliyoruz. Varsa sorumlu bürokratların yargılanmasına bir an önce başlanılmalı. Yoksa da kamuoyuna açıklanmalı. Talep bu noktada ve ısrarcıyız" diye konuştu.


TOKİ DE ÖLÜMLERDEKİ SUÇUNU KABUL EDİYOR


TOKİ'nin Kuzey Yıldızı konutlarının Yılandere'nin dere yatağı üzerine yapıldığının da ortada olduğunu ve bunun için ayrıca bilir kişiye ihtiyaç olmadığını söyleyen ESM Başkanı şunları söyledi: Orayı yaşam alanı haline getiren TOKİ de bu konuda sorumludur. Çünkü orası dere yatağıdır ve yaşam alanına dönüştürülemez. İmar alanına açılamaz. Bunu devlet bile olsa yapmamalıdır ve zaten bu konuda sonra tedbir alınmıştır. Ayrıca bodrum kata iskan vermek de ayrı bir suçtur. İnsanlar bürokratların hatalar zinciri sonrası yaşamını kaybetmiştir. İçimiz sızlıyor. Bodrum katlarda oturtulan, dere yatağına konut yaptıran ve buraları imara açan herkes suçludur. Kentteki bütün konutlarda daha sonra bodrum katlardan iskanın kaldırılması da hatanın ortaya konmasıdır. Kamuoyunun beklentisi vardır, sorumlular yargı önüne çıkarılmalıdır". 
Mihriban KOÇAKER
kaynak:sanalbasin.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir