Hasan TOPUZ

Hasan TOPUZ

MUHTEŞEM REZALET

MUHTEŞEM REZALET

 Sevgili dostlar

Gelin, bugün sizlerle Türkiye’nin gündeminin ortasına oturan malum bir dizi film ile ilgili inceleme yapalım. Gerçi, bu konuda herkes konuştu, söylemeyen kalmadı ama biz filme başka bir açıdan bakalım.

            Dizi daha başlamadan, medyadaki yazılan ve çizilenler benimde merakımı celb etti; dizinin iki bölümünü de seyrettim. Az çok Osmanlı tarihini bilen bir insan için, Osmanlının hayatı ile ilgili uzaktan yakından alakası olmayan, reyting toplamak için her türlü seksi figürleri önceleyen rezilane bir yapım olduğu apaçık ortadadır. Dizi ile ilgili yazı yazan bütün Osmanlı tarihi uzmanlarına da aynı şeyi söylüyorlar.

            Senaryo, daha başlangıçta tarihi gerçeklere uymuyor. Yavuz Sultan Selim’in ölümünden sonra Kanuni daha cenaze merasimini yapmadan, Cülus merasimi olmadan Sarayda çat patlasın vur oynasın eğlence başlıyor. Aleni aşklar, meşkler, hafif meşveb kadınlar gırla gidiyorlar. Osmanlının o ağırbaşlı asil saray yokmuşta, dizideki pespaye yaşantılar varmış gibi gösteriliyor. Koskoca Kanuni Sultan Süleyman sanki çağının en büyük hükümdarı değilmişte, eğlence düşkünü ve kadınlara zaafı olan bayağı bir insanmış gibi gösterilmek isteniyor. Devrinde alkolü yasaklamış ve kendisi asla alkol kullanmayan koca hükümdar elinde bir kadeh ortalıkta dolaşıyor. Belli ki içki kadehi süsü verilmek isteniyor.

            Yanlışları ve kasıtlı gösterilmek istenenleri daha fazla yazamayacağım. Çünkü diziyi seyredenler zaten onları izlemiştir.

 

 

 

BATILI ORYANTALİSTLERİN AMAÇLARINA HİZMET EDİYORLAR

           

Osmanlı imparatorluğu tarihin gördüğü en şanlı imparatorlukların başında gelir. Üç kıtaya yayılmış 15 milyon kilometre toprakları olan bu TÜRK İSLAM imparatorluğu altı yüz yıl yaşamıştır. Adalet, hak, hukuk uygulamaları bugün hala geçerliliğini sürdürüyor.

            Bu dizide olduğu gibi Osmanlının eğlence düşkünlüğü ile tanıtılmak istenmesi ve karalanması batılıların yüzyıllardır Yaptığı işlerdir. Batılı oryantalistler ilmi alet olarak kullanıp Türkleri ve Müslümanları hep kötülemişler. Aslı astarı olmayan iftiraları kapsayan ciltler dolusu kitaplar yazmışlardır. İşte sözü edilen bu diziyi yapanlar, batılı oryantalistlerin tezlerine hizmet ediyorlar. Üç kuruş daha fazla para kazanmak için kendi tarihine çamur atmak ne anlama gelir onu siz okuyucularımın anlayışına bırakıyorum. Belli ki, altı yüz yaşamış ve üç yüz yıl dünyaya hükmetmiş Türklerden intikam alınmak isteniyor. Bu çeşit filimler yaparak bizim kendi kendimizi hançerlememizi istiyorlar.

 

 

OSMANLI TENKİT EDİLMEZ Mİ?

 

            Hatasız insan olmadığı gibi, hatalar yapmayan devletlerde olmaz. Osmanlının da birçok yanlış uygulamaları olmuştur. O yanlışları biz bu gün kendimiz inceleyelim tenkitte edelim. Ama üç yüz yıl, beş yüz yıl önceki olmuş olayları bu günün gözü ile yorumlarsak çok büyük yanlışlara düşeriz. Mesela bunlardan en önemlisi, Osmanlı Sultanlarının kardeşler

İni ve evlatlarını boğdurmaları çok korkunç sayılan olaylardır. Bugün baktığımızda bu uygulamanın ne insanı ne islamı ne de vicdani yanı9 kabul edilemez. Nizam-i alem için bütün ömürlerini feda eden Osmanlılar niçin bu uygulamaları yapmışlardır. Bugün onları düşünmek bile bizim tüylerimizi diken diken ediyor. Daha sonra ki haftalarda malüm dizde evlatların katl edilmesi işleneceği anlaşılıyor. Tarihte yaşanmış gerçek olayları anlatsınlar, onlara kimse bir şey diyemez. Film izlemek kitap okumaktan daha etkili oluyor. Göreceksiniz evlatların katl edilmesi izleyenleri çok duygulandıracaktır. Kanuninin çok sevdiği Şehzade Mustafa’yı boğdurması kabul edilir bir olay mıdır? Bugün için çok korkunç sayılır.

ONBİNLERCE MÜSLÜMAN CAN VERECEĞİNE KURBAN, OSMANLI AİLESİNDEN OLSUN

            Sevgili Dostlar:

            Kardeşlerin katl edilmesinin ve evlatların boğdurulmasının gerçek sebebi aynen başlıkta olduğu gibidir. Osmanlı; Milletin birliği içi n Osmanlı feda olabilir diyor. Fatih Kanunnamesi ile uygulama başlıyor. Daha öncede uygulanıyor ama Fatih zamanında kanun haline getiriliyor.

            l. Murat (Murat Hüdavendiyar) kardeş ve evlat katlini şöyle savunuyor: kardeşler veya evlatlar ayrı ayrı baş çekerlerse Millet birbiri ile tokuşursa binlerce Müslüman ölür ve devlet yıkılır. Onun için ölen Osmanlı ailesinden olsun. Nizam-ı alem davamıza halel gelmesin.

            Kardeş katline ve evlat katline İslam dini cevaz vermiyor ama Padişahlar şeyhül İslamlardan fetva almaya çalışmışlardır. Ulemanın büyük bir bölümü bu uygulamaya karşı çıkmışlardır. Bu uygulamalar bütün Türk Devletlerinde görülüyor. Niçin böyle bir uygulama ya başvuruluyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan TOPUZ Arşivi