Migren hastalarına Ramazan tüyoları

Migren hastalarına Ramazan tüyoları
Ramazan geldi, hoş geldi. Ancak özellikle açlık nedeniyle tetiklenen migren hastalığından muzdarip olanlar açısından da zor zamanlar başladı. Prof. Dr. Necdet Karlı, oruç tutmak isteyen migren hastalarına önerilerde bulundu.

Genellikle 20-40 yaş arası kişilerde sık görülen migren ağrılarını tetikleyen faktörlerin başında açlık ve uykusuzluğun gelmesi, hastalığın Ramazan ayında görülme olasılığını artırıyor. Uzmanlar Ramazan'da oruç tutan hastalarda uzun süreli açlığın migren ağrılarının sıklık, şiddet ve süresinin artmasına neden olduğunu belirterek, migren atağı sırasında ağrı kesici ilaç alamayan hastaların yaşam kalitesinde ciddi kötüleşmeler görülebildiğine dikkat çekiyorlar.

Peki ne yapmak lazım? Migren hastalarının Ramazan'ı sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için bilmeleri gerekenleri Prof. Dr. Necdet Karlı'ya sorduk.

MİGREN ATAKLARI ARTABİLİR

Ramazan ayının ilk iki haftasında migren ataklarında artma görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Necdet Karlı, "İyi haber, hastaların büyük bölümünde ikinci haftadan itibaren uyum süreci gelişiyor ve hem atak sayısı hem de şiddeti azalıyor." diyor. Ancak yine de dikkatli olmak gerektiğini vurgulayan Karlı, bir grup hastada bu uyum sürecinin çalışmayabileceğini ve tüm Ramazan boyunca sık ve şiddetli ataklar devam edebileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Ramazan ayından önce migren ataklarının gelmesini önleyici koruyucu tedavi başlanması, hastalarımızın daha rahat oruç tutabilmelerini sağlar. Elbette verilen tedavilerin günde iki veya üç alınması oruç nedeniyle aksayabilecektir. Bu nedenle gece tek doz veya sahur sonrası tek doz alınabilecek ilaçların başlanması, hem tedavinin etkinliği hem de kullanım kolaylığı açısından en uygun yöntem olacaktır. Günde 2 doz alınacak ilaçlar da ise iftar sonrası ve sahur sonrası doz uygulamaları yapılabilir. Yine de bu durumun ilaçların etkinliği açısından çok uygun olmadığını hatırlatmakta yarar var. Çünkü ilaçların kan düzeylerinde ciddi dalgalanmalar meydana getirebilme olasılığı söz konusu. Bu da ilacın etkisinin beklendiği gibi olmamasına neden olabilir. Bu yüzden günde tek doz kullanılabilecek koruyucu ilaçların seçilmesi en doğru tedavi seçeneğidir."

Sahurdan sonra ağrı kesici ilaç alıp yatmanın ise gelebilecek ağrıyı engellemeyeceği için işe yaramayacağını kaydeden Karlı, Ramazan ayında oruç tutan hastaların migren ataklarından kurtulmak için özellikle yeşil alanlarda yürüyüş yapmalarının ve davranışsal terapiye yönelmelerinin de etkili olabileceğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Sağlık