Meyvelerin Genetik Kaynağı araştırılıyor

Meyvelerin Genetik Kaynağı araştırılıyor
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) Teknik İşler Koordinatörü Dr. Mevlüt Şahin, “Karadeniz Bölgesi Meyve Genetik Kaynakları Araştırmaları Projesi” hakkında bilgi verdi

 

Finansmanı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından karşılanan projenin 2008 yılında başladığını, 6 alt projeden oluştuğunu belirten Dr. Mevlüt Şahin, “Bunlar; Trabzon hurması, Kocayemiş, kiraz-vişne, elma, kestane ve karayemiş türlerine ait alt projelerdir. Bu çalışma; Karadeniz bölgesi ve ülkemiz florasında var olan meyve türlerine ait farklı tiplerin belirlenmesini, doğal floradan seçilerek alınan türler çoğaltılarak arazi gen bankasında muhafaza altına alınarak neslinin tükenmesinin önlenmesini, meyve genetik kaynakları üzerinde yapılan bu çalışmalar sonucunda, muhafaza edilen özellikleri belirlenmiş materyaller enstitümüz ve ülkemiz ıslahçıları tarafından ıslah çalışmalarında kullanabilmeleri, verim ve kalite açısından ön plana çıkan türler tescil ettirilerek üreticilerin hizmetine sunulması için, yapılmaktadır” dedi.

TRABZON HURMASI
KTAE Teknik İşler Koordinatörü Dr. Mevlüt Şahin, alt projelerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Trabzonhurması genetik kaynakları materyallerini Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü seleksiyon parselinden alınan tipler ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü, Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümlerinden elde edilen tip ve çeşitler ile Karadeniz Bölgesi’nin değişik yerlerinden toplanan materyal oluşturmaktadır.
Trabzon hurması arazi gen bankasındaki materyal sayısı 90’a ulaşmıştır. Yapılan karakterizasyon çalışmalarında ise arazi gen bankasında bulunan materyalden 74 tip/çeşidin UPOV kriterlerine özellikleri belirlenerek kaydedilmiştir.”

KOCAYEMİŞ
“Kocayemiş arazi gen bankası Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgesi’nden seçilen örneklerin çoğaltılarak arazi gen bankasına alınması ile oluşturulacaktır. Bu amaçla belirlenen materyalin çoğaltım çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışma döneminde toplam 33 tipe ait ve her tipten arazi gen bankasına aktarılmak üzere 1-18 asasında fidan elde edilmiştir.”

KİRAZ ve VİŞNE
“Çalışmanın mevcut materyali enstitümüzün de içinde bulunduğu TÜBİTAK projesi kapsamında Giresun ve Amasya’dan elde edilen kiraz tiplerinden oluşmuştur. Arazi gen bankasında mazzart anacı üzerine aşılı, 5x4 mesafelerle tesis edilmiş 56 tip mevcuttur.”

KESTANE
“OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen çalışmalarla Samsun ve Sinop’tan elde edilen tipler ile Japonya ve Amerika kaynaklı tipler Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazi gen bankasına dikilerek muhafaza altına alınmıştır. Bunlara ilaveten 2010 yılında araziye dikilen materyal ile sayı 29 olmuştur.”

KARAYEMİŞ
“Bu çalışma ile arazi gen bankasında 78 karayemiş örneği muhafaza altına alınmıştır.”

ELMA
“Bu proje ile en önemli yerli çeşidimiz olan Amasya elması başta olmak üzere bölgede var olan elma genetik kaynaklarının toplanarak muhafaza altına alınması ve karakterizasyonu hedeflenmektedir. Genetik kaynaklar üzerinde yapılacak çalışmalar, bu kaynakların belirli özellikler bakımından (meyve kabuk rengi, meyve iriliği, olgunlaşma dönemi, verimlilik, hastalık ve zararlılara dayanıklılık, muhafazaya dayanıklılık vb.) ileriki dönemlerde ıslah çalışmalarında materyal olarak kullanılmasını kolaylaştıracaktır. Mevcut 27 Amasya elması klonuna ilaveten Amasya, Tokat, Artvin, Karabük, Bartın, Samsun’dan toplanan tipler ile arazi gen bankasındaki toplam sayı 63’e ulaşmıştır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel