MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MESLEK SEÇİMİ

MESLEK SEÇİMİ

Meslek seçimi ne kadar bilinçli yapılırsa kişi iş hayatında da o kadar verimli, başarılı ve mutlu olur. Seçtiğiniz meslekte; nasıl bir eğitime gerek olduğunu, sizi ne tür görev ve rollerin beklediğini, imkanlarını, kazanç durumunu bilmeniz, daha sağlıklı seçimler yapabilmenizi sağlar. Kişisel ve sosyal özellikleriniz, içinde bulunduğunuz ülkenin politik ve ekonomik yapısı, eğitim sistemi, iş bulma imkanları ve bunlarla birlikte şans faktörü de meslek seçimlerimizde oldukça etkilidir. Geçmişte şu anda ve gelecekteki en iyi meslek bireyin özelliklerine ve şartlarına en uygun olan, onu en çok mutlu edecek ve tüm yeteneklerini kullanarak kendini geliştirebileceği meslektir.

Meslek kişisinin eğitim yoluyla planlı bir şekilde edindiği veya doğuştan sahip olduğu, diğer insanların hayatlarına doğrudan veya dolaylı şekilde fayda sağlayan, gerektiğinde para kazanmak için faaliyete konulabilecek ilgili alanda sahip olduğu, edindiği vasıflar bütünüdür. Mesleği kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarının kazanmak için sürdürdükleri ve kurallı faaliyetler bütünü olarak tanımlayabiliriz.   Seçtiğimiz meslek hayatımızda neleri etkiler ? Gelir düzeyi, sosyal statü, özel hayat ve sosyal ilişkiler, zaman kullanma biçimi, kendimizi ifade etme, gerçekleştirme fırsatını etkiler.

Öğrenciler genelde tercihler dönemi gelene kadar öğretmenlik, polislik, doktorluk gibi iş ve meslekleri aynı anılan meslekleri tanıdıkları için tüm mesleklerin aynı şekilde olmasını bekliyorlar. Örneğin: Öğretmenlik meslek olsa da öğretmenlerin bu konuda yaptıkları tek iş öğretmenlik değildir müdür ve müdür yardımcılığı da öğretmenlerin yaptıkları işlevlerdir. Ya da hukuk bölümü okuyanlar meslekleri hukukçu olsalar da işleri avukat, hakim, savcı, noter hatta kaymakam bile olabilirler. Ya da en karmaşık iş-meslek durumu işletme bölümünde ! Ne iş yapar bu işletmeciler ? Her işi yaparlar aslında, nasıl ?   İşin  içinde para varsa yönetim varsa işletme vardır. İşletmeciler: İşletmecilik  yapabilir, bankacılık, ticaret, dış ticaret, muhasebecilik vs... Yapabilirler. Bu olayları okuyanların işi geniş gibi görünse de işleri zor. Neden mi ? okurken birde kendilerine bir uzmanlık belirleyip ona göre mesleklerini icra edebilecekleri bir iş bulmaları gerekiyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi